Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Παιδεία και τοπική ανάπτυξη στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας


Το Σάββατο 7 Μαΐου 2011 παρακολουθήσαμε το συνέδριο για την «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, που διεξήχθη με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου κ. Μαρνέρη Ιωάννη, ο οποίος αναζητά, εναγωνίως μάλιστα, τρόπους επίλυσης των πολλών προβλημάτων που μας απασχολούν. Το συνέδριο, που συντόνισε με επιτυχία ο συμπατριώτης μας πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Γκίκας Α. Χαρδούβελης, μας έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τεκμηριωμένες εισηγήσεις,  από ειδικευμένους ομιλητές,  οι οποίοι ανάλυσαν τις προοπτικές και τους τρόπους ανάπτυξης του όμορφου αυτού τόπου, με επιστημονική τεκμηρίωση που συναντάμε σε σεμινάρια υψηλών προδιαγραφών.Η αναζήτηση του τρόπου και των μέσων ανάπτυξης της περιοχής, θα έλεγα ότι αποτελεί  διαχρονικό ζητούμενο και υποχρέωση ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου.Όμως στην προσπάθειά μας να αναζητήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, όλοι μας κάνουμε το λάθος να ταυτίζουμε την ανάπτυξη με την αύξηση των οικονομικών δεικτών.

Ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, όταν λόγοι ανταγωνισμού μεταξύ αυτών που διεκδικούν τα διάφορα επενδυτικά προγράμματα, επιβάλλουν, τη μέτρηση της ανάπτυξης και κατ’ επέκταση, την αξιολόγηση των διοικούντων, με δείκτες  απορρόφησης κονδυλίων, οδηγούμαστε σε λάθος δρόμους και πολλές φορές, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, οι δείκτες ευημερούν αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν.
Παραδείγματα κακού προγραμματισμού και βεβιασμένης αναπτυξιακής προσπάθειας, έχουμε και στην περιοχή μας, όπου βλέπουμε έργα, του πρόσφατου παρελθόντος, να έχουν ρημάξει κυριολεκτικά, γιατί έγιναν μόνο και μόνο για να πάρουμε (απορροφήσουμε!!) τα χρήματα, χωρίς να σκεφτούμε τόσα άλλα θέματα, όπως τη σκοπιμότητα του έργου, τη  λειτουργικότητά του, τη συντήρηση ή την περαιτέρω  αξιοποίησή του.
Οι εισηγητές του συνεδρίου τόνισαν αυτό το θέμα και επεσήμαναν την ανάγκη σωστού προγραμματισμού και ιεράρχησης των στόχων, με γνώμονα τις πραγματικές μας ανάγκες, αλλά και δυνατότητες.   
Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να μας απασχολεί σοβαρά όταν σχεδιάζουμε για το μέλλον, είναι το περιβάλλον.
Ευτυχώς η περιοχή μας διατηρεί  αναλλοίωτα, σε μεγάλο βαθμό,  τα φυσικά, πολιτισμικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της, λόγω των πρωτοβουλιών εμπνευσμένων ανθρώπων, όπως ο αείμνηστος Μερικάκης, αλλά ως αποτέλεσμα  του μικρού βαθμού ανάπτυξης που έχουμε μέχρι σήμερα.  Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να μετατρέψουμε την καθυστέρηση σε συγκριτικό πλεονέκτημα, με κυρίαρχο στοιχείο της αναπτυξιακής μας προσπάθειας το περιβάλλον, ενώ παράλληλα οφείλουμε να μην κάνουμε τα λάθη άλλων περιοχών, όπου η ανάπτυξη έβλαψε το περιβάλλον και τελικά έγινε μάστιγα για τους ανθρώπους.
Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Λεωνιδίου, οφείλω να τονίσω ότι, η ανάπτυξη ενός τόπου περνά υποχρεωτικά μέσα και από την παιδεία. Άλλωστε, όλα τα παραπάνω  είναι θέμα παιδείας.
Επενδύοντας στην παιδεία επενδύουμε στο μέλλον και βάζουμε γερά θεμέλια στο συνολικό οικοδόμημα που προσπαθούμε να κτίσουμε.
Η παιδεία πρέπει να παρέχεται σε σύγχρονα και καλά εξοπλισμένα σχολικά κτίρια, όπου θα μεταδίδεται η γνώση, και θα σμιλεύονται: το ταλέντο, τα προτερήματα, ο χαρακτήρας, το ήθος, η προσωπικότητα, η δημιουργικότητα και η ευγένεια των παιδιών.
Υποδομές πολιτισμού και καλλιτεχνίας, που το κράτος και η αυτοδιοίκηση μπορούν και πρέπει να εξασφαλίζουν, δίνουν στους νέους τη χαρά της δημιουργικής απασχόλησης σε ευεργετικές δραστηριότητες, όπως: η ζωγραφική, η μουσική, το θέατρο, κτλ.
Αθλητικές υποδομές, που η αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να εξασφαλίζει, δίνουν στους νέους - και όχι μόνο στους επαγγελματίες και συνήθως ξένους αθλητές- τη δυνατότητα να παίξουν, να γυμναστούν, να «ξεδώσουν» και να παραμείνουν μακριά από τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας. 
Μέσα από αυτό το «οικοδόμημα» θα καλλιεργηθεί σωστά η προσωπικότητα των νέων.  
Για αυτό λοιπόν υποστηρίζουμε ότι κάθε προσπάθεια ανάπτυξης πρέπει να στοχεύει πρωτίστως στην παιδεία.
Όλοι μας μπορούμε να φανταστούμε το μέλλον ενός τόπου, ακόμα και οικονομικά ανεπτυγμένου,  χωρίς σωστούς και καλλιεργημένους ανθρώπους.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να ολοκληρωθούν άμεσα οι προσπάθειες που όλοι κάνουμε για την κατασκευή νέων αιθουσών διδασκαλίας στο Δημοτικό μας Σχολείο, για την αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην δημοτικού σχολείου Βασκίνας, που ελπίζω και εύχομαι να μην είναι επικίνδυνο για τα παιδία μας, καθώς και για τη συντήρηση και αξιοποίηση του αξιόλογου κτιρίου του πρώην γυμνασίου Λεωνιδίου.
Ήρθε η ώρα να αξιοποιηθούν σωστά οι υφιστάμενοι αθλητικοί χώροι, με την προσθήκη νέων και ανοικτών σε όλους, γηπέδων: τένις, βόλεϊ, μπάσκετ και στίβου κλασικού αθλητισμού.
Ήρθε η ώρα να κατασκευαστεί η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου, στην οποία θα καλλιεργείται και θα εκδηλώνεται η παιδική καλλιτεχνική δημιουργικότητα και θα λαμβάνουν χώρα σχολικές εκδηλώσεις, που σήμερα δεν μπορούν να γίνουν, λόγω έλλειψης χώρου.
Όλοι μαζί, πολίτες, Δήμος, Περιφέρεια και κεντρική εξουσία, πρέπει να αγωνιστούμε για να φτιάξουμε αυτά που χρωστάμε στους νέους. Οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές, παρά την οικονομική κρίση, αρκεί να αισθανθούμε όλοι το βάρος των ευθυνών μας και κυρίως να καταλάβουμε ότι η περιοχή περιμένει εναγωνίως απτά αποτελέσματα και όχι λόγια ή υποσχέσεις.  
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και αν ασφυκτιά μέσα στο δυσμενές (εθνικό και τοπικό) οικονομικό περιβάλλον, αλλά και στο δυσκίνητο και ενίοτε παρωχημένο και αντιαναπτυξιακό  νομικό πλαίσιο, πρέπει να κινηθεί προς αυτές τις κατευθύνσεις, μαζί με όλους τους τοπικούς φορείς και πολίτες - όχι μόνο αυτούς που επαγγέλλονται την ανάπτυξη -  για το καλό του τόπου.
Ο σύλλογος μας έχει πολλές φορές καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα και προτάσεις και συνεχίζει να δίνει  καθημερινούς αγώνες για την υλοποίησή τους.
Το μέλλον ανήκει στους νέους. Εμείς οφείλουμε να επενδύσουμε σ’ αυτούς, γιατί είναι η μόνη επένδυση που έχει μέλλον, αξία και νόημα.
 Με εκτίμηση
Ιωάννης Δ. Λίζας
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
Δημοτικού Σχολείου Λεωνιδίου.
Δ/ντης Διοικητικών & Οικονομικών Δήμου Β. Κυνουρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου