Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΟ «ΡΑΔΙΟ - 9» ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως ήδη σας έχω πει φίλες και φίλοι στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο κ. Δημήτρης Ρέππας. Καλημέρα και καλή εβδομάδα κ. Υπουργέ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Καλημέρα σας και καλημέρα στους ακροατές μας καλή εβδομάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι καλύτερα που υπάρχει ένας υποψήφιος τελικά;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Είναι καλύτερα που το ΠΑΣΟΚ παραμένει ενωμένο και διεκδικεί μια προοπτική η οποία μπορεί να πει κανείς ότι δικαιολογεί μια αισιοδοξία.
Δοθέντος ότι, εμείς πετύχαμε δύο και πλέον χρόνια να ασκούμε κυβερνητικά καθήκοντα και να είμαστε στο σημείο αυτό με τις διαδικασίες μας, με τη δυνατότητα να απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό, όταν τα άλλα κόμματα τα οποία συνέπραξαν στην άσκηση κυβερνητικών καθηκόντων, μέσα σε λίγους μήνες, δοκίμασαν εξαιρετικά μεγάλη κρίση. Θα έλεγα ο κραδασμός που έζησε ο ΛΑΟΣ αλλά και η Ν.Δη., τους έπεισε φαντάζομαι ότι έχει μεγάλη αξία αυτό το οποίο έκανε το ΠΑΣΟΚ, με την έννοια ότι έδειξε πολιτική ανθεκτικότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε δηλαδή ότι είναι πιο ανθεκτικό το ΠΑΣΟΚ από ότι είναι τα άλλα Κόμματα αν κατάλαβα καλά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ ότι το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να διαχειριστεί μια μεγάλη κρίση και ενώ πήρε πρωτοβουλίες και έκανε επιλογές, οι οποίες εκ προοιμίου ήταν γνωστό ότι θα το οδηγούσαν σε μια απόσταση από την κοινωνική του βάση, τόλμησε και προχώρησε. Τα άλλα Κόμματα είδατε ότι αυτή την φθορά την οποία εισέπραξαν συμμετέχοντας στο κυβερνητικό σχήμα μόλις για λίγους μήνες, την αντιμετώπισαν αιφνιδιαζόμενα και κάνοντας επιλογές οι οποίες ουσιαστικά οδήγησαν σε μια πολιτική παραζάλη τη βάση τους και βρέθηκαν σε κρίση. Ενώ μέχρι λίγους μήνες πριν έκαναν κριτική  μόνο σε εμάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό για να καταλάβω. Λέτε κ. Υπουργέ ότι βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα το ΠΑΣΟΚ ενόψει των επικείμενων εκλογών από ότι είναι τα άλλα κόμματα;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από ότι βρισκόταν λίγους μήνες πριν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άλλα πράγματα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυτό που δείχνουν. Αλλά η δημοκρατία μας είναι δημοκρατία των πολιτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ασφαλώς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Οι πολίτες λοιπόν θα αποφασίσουν. Αυτό που λέω και επαναλαμβάνω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε καλύτερη μοίρα από ό,τι ήταν λίγους μήνες πριν. Γιατί τώρα με τη συμμετοχή στην Κυβέρνηση της Ν.Δ., κυρίως, αλλά και του ΛΑΟΣ, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής είναι εντός ενός ορισμένου πλαισίου και αφορά όχι στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή αυτήν την περίοδο, αλλά και τις επόμενες Κυβερνήσεις και την επόμενη περίοδο. Αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει αντιληπτό λίγους μήνες πριν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ο κ. Παπουτσής και ο κ. Τζουμάκας ουσιαστικά επικαλέστηκαν το παράδειγμα του 2007 τότε που η υποψηφιότητα του κ. Σκανδαλίδη, ενώ δεν είχε τις απαιτούμενες υπογραφές με πολιτική απόφαση, εγκρίθηκε. Γιατί δεν έγινε κάτι αντίστοιχο τώρα;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς γνωρίζετε ότι επειδή ακριβώς οι πολιτικές συνθήκες οδηγούν σε αυτήν την κριτική προς το ΠΑΣΟΚ, είχαμε κάνει σκέψεις να ακολουθήσουμε μια διαδικασία κάπως διαφορετική από την προβλεπόμενη στο Καταστατικό, προσαρμοζόμενοι στις αντιξοότητες, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αλώβητοι αυτή τη δύσκολη καμπή.
            Η σκέψη και η θέση που τελικώς επικράτησε είναι να πάμε σε διαδικασίες απόλυτα σύμφωνα με τις ρυθμίσεις τους Καταστατικού μας και αυτό πρέπει να κάνουμε. Ο κ. Τζουμάκας και ο κ. Παπουτσής είναι σπουδαία στελέχη, όχι για το ΠΑΣΟΚ αλλά για τη δημόσια ζωή της χώρας, από εκεί και πέρα όμως, υπάρχει ένα θέμα στη λειτουργία των κομμάτων, αλλά και του πολιτικού συστήματος και γενικότερα στη λειτουργία της δημόσιας ζωής. Ποιο; Επί της ουσίας, ιδίως σε τέτοιες συνθήκες, δεν είναι εύκολο να συμφωνούμε όλοι.
            Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε στην τήρηση κάποιων κανόνων, να συμφωνήσουμε δηλαδή στη διαδικασία, η οποία διαδικασία δεν είναι μόνο οργανωτικού χαρακτήρα, είναι και ουσιαστικού χαρακτήρα. Αν συμφωνήσουμε στην ανελαστική τήρηση των κανόνων, τότε υπάρχει η πιθανότητα να συμφωνήσουμε και επί της ουσίας κάποια στιγμή.
            Στην προκειμένη περίπτωση έπρεπε, αφού έτσι αποφασίσαμε, να τηρήσουμε τους κανόνες από αρχής μέχρι τέλους και αυτό κάναμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του και ο κ. Παπανδρέου, κυρίως όμως ο κ. Παπανδρέου αν κανείς παρακολουθούσε την ομιλία προσεκτικά, ουσιαστικά πέρα από τη φραστική παραδοχή ότι έγιναν κάποια λάθη χωρίς αυτά να κατονομαστούν ποια ήταν αυτά τα λάθη, όλα τα άλλα ήταν καλώς καμωμένα και ρωτώ το εξής: Με αυτή τη γραμμή, με αυτή την πολιτική θα πάτε και θα ζητήσετε την ψήφο του ελληνικού λαού σε μερικές εβδομάδες, ή θα τα εξειδικεύσετε αυτά; Θα πείτε «ήταν λάθος αυτό, αυτό κι αυτό».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας παραπέμψω στην ομιλία που έκανα στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όταν διατύπωσα έναν προβληματισμό: «Μήπως πρέπει τελικώς να καθιερώσουμε τη συγνώμη στην αρχή και στην κατάληξη κάθε ομιλίας μας». Αυτό όμως είναι μια στάση απαραίτητη μεν, αλλά αμυντική.
            Έχω τη γνώμη ότι πρέπει να υπερασπιστούμε το έργο που έγινε αυτή την περίοδο, αλλιώς δεν έχουμε κανένα λόγο να ζητήσουμε από τους πολίτες να συνεχίσουν να συμπορεύονται μαζί μας. Αναγνωρίζοντας τα λάθη και τις αστοχίες, έχοντας συναίσθηση της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν τμήματα του ελληνικού πληθυσμού, τώρα από την απόσταση των πραγμάτων, εμείς μπορούμε να κριθούμε με βάση αυτά τα οποία κάναμε και κρατήσαμε την Ελλάδα ζωντανή, εντός της ζώνης του ευρώ, που είναι μια πάρα πολύ σημαντική στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή για την χώρα μας. Ενώ, κάποιοι άλλοι θα ήθελαν μια άλλη πολιτική, χωρίς όμως η πολιτική αυτή να μπορεί να αξιολογηθεί εν τοις πράγμασι, μπορεί να αξιολογηθεί μόνο θεωρητικά.
            Και εμείς θα θέλαμε ανάπτυξη και εμείς θα θέλαμε να μην έχουμε ύφεση και εμείς θα θέλαμε να μην έχουμε ανεργία. Δυστυχώς η συνταγή που ακολουθήθηκε, δεν ήταν πάντοτε η καλύτερη, αλλά και στις πτυχές εκείνες που μπορεί να πει κανείς ότι ήταν ορθή, φαίνεται δεν εφαρμόστηκε με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανεξαρτήτως το τι λένε τα άλλα κόμματα, σημασία έχει τι λέει η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός. Και αν ο ελληνικός λαός όλο αυτό το οποίο έχει συμβεί σαν σούμα, σαν τελικό αποτέλεσμα πέρα από τις επιμέρους αποχρώσεις ή τις τάδε καθυστερήσεις, η σούμα είναι ένα αρνητικό πράγμα. Αποτιμάται αρνητικά από τον ελληνικό λαό.
            Τι θα του πείτε; Θα του πείτε ότι καταλαβαίνει λάθος ή θα του πείτε ότι το λάθος ήταν αλλού;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ο ελληνικός λαός ποτέ δεν καταλαβαίνει λάθος. Θα έλεγα πως στην προσπάθεια να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή δημοσιονομική προσαρμογή, και την πετύχαμε, να κλείσουμε την ψαλίδα κατά 20 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις 2 χρόνια -πρωτοφανές δεν έχει ξαναγίνει αλλού αυτό- αλλά και να προωθήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές, το κάναμε με ένα τρόπο, που πολλές φορές η κατανομή των βαρών δεν έγινε δίκαια. Και δεν έγινε έτσι, ώστε να έχει την εμπιστοσύνη ο πολίτης ότι οι συγκρούσεις αυτές οδηγούν σε ένα όφελος, το οποίο είναι απτό γι' αυτόν στο προβλεπτό μέλλον.
            Λογικό είναι λοιπόν να υπάρχει αυτή η απόσταση του κόσμου, πολύ περισσότερο όταν συχνά η συμπεριφορά μας -και το είχα επισημάνει αυτό πριν το καλοκαίρι του 2010- ήταν τέτοια που παρέπεμπε στο δάχτυλο που κουνήσαμε προς τον ελληνικό λαό, ώστε να μας επιστρέψει εκείνος… ξέρετε πως, με τη δική του χειρονομία την κίνηση των δαχτύλων του!
            Ο προβληματισμός είναι απόλυτα δικαιολογημένος και η πικρία και η απογοήτευση και ο θυμός. Λέω χαρακτηριστικά «τι έχουμε να μοιράσουμε στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, το θυμό και την απογοήτευση των πολιτών που  μας εμπιστεύτηκαν». Από την άλλη όμως, θα πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και νομίζω ότι η εμπειρία της συμμετοχής των άλλων κομμάτων στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, είναι αποκαλυπτική και οδηγεί τον κάθε πολίτη να βγάλει ένα ασφαλές συμπέρασμα για το τι μπορούσε να γίνει αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα.
            Είδατε κάποια άλλη πολιτική να ακολουθείται αυτή την περίοδο; Είναι η πολιτική που ακολούθησε και το ΠΑΣΟΚ μόνο του ως Κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αντεπιχείρημα το οποίο λέγεται σε αυτό το οποίο λέτε, είναι ότι έτσι όπως τα είχατε διαμορφώσει τα τετελεσμένα κι αν υπήρχαν κάποιες άλλες δυνατότητες αυτές εξανεμίστηκαν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Τα τετελεσμένα διαμορφώθηκαν το 2009 κ. Παπαπαναγιώτου, με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 15%. Είναι δυνατό να κάνεις  μία άλλη πολιτική; Η Ελλάδα ήταν ήδη χρεωκοπημένη, ήταν εκτός αγορών και έπρεπε να ληφθούν μέτρα. Θα έλεγα ότι η δική μας ευθύνη είναι ότι ίσως χάσαμε κάποιους μήνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα την κάνετε προεκλογικά αυτή τη συζήτηση τώρα γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά τα επιχειρήματα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου σας διαβεβαιώ, δεν ήταν γνωστό σε εμάς το μέγεθος του προβλήματος. Μακάρι -λέω χαρακτηριστικά- αυτό που γνωρίζουμε τώρα, αυτό που είμαστε ώριμοι να κάνουμε τώρα, να το γνωρίζαμε και να ήμασταν έτοιμοι να το κάνουμε όταν αναλάβαμε το 2009. Πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αλλά, ξέρετε ότι εκ των υστέρων μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα. Προμηθείς πως μπορούμε να γίνουμε, αυτό έχει αξία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Επειδή δυστυχώς δεν έχουμε άλλο χρόνο, κάποιοι λένε ότι είναι πιθανό να υπάρξει και διάσπαση με δεδομένο ότι και ο κ. Καστανίδης με την κα Κατσέλη τις επόμενες μέρες ανακοινώνουν κόμμα και τα λοιπά, βλέπετε εσείς τέτοιο κίνδυνο;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Παρά το ότι η κρίση αυτής της περιόδου δεν έχει προηγούμενο και λογικό είναι αυτό να οδηγεί σε αναδιάρθρωση της δημόσιας ζωής και του πολιτικού συστήματος, εγώ πιστεύω στην ισχυρή αναρρωτική δυνατότητα των δύο μεγάλων κομμάτων. Γιατί πιστεύω ότι, είναι πολιτικό αγαθό για τη δημοκρατία η σταθερότητα, που προϋποθέτει ισχυρά κόμματα. Άλλωστε σε όλες τις αναπτυγμένες δημοκρατίες της Δύσης, λειτουργούν δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία αποτελούν και τους βασικούς πυλώνες των αντιτιθέμενων πολιτικών και προγραμματικών ρευμάτων.
            Εγώ πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν θα διασπαστεί, αλλά μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να ξεπεράσει την κρίση και να ανακάμψει. Και κρίσιμο σημείο είναι οι επόμενες εκλογές. Εκεί διεκδικούμε το υψηλότερο δυνατό ποσοστό και γι' αυτό ακριβώς πιστεύω ότι η δική μας συσπείρωση,  όλων των στελεχών, γύρω από τη νέα ηγεσία μας, αποτελεί προϋπόθεση, αποτελεί το πρώτο βήμα για να πετύχουμε αυτό το στόχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει πρόταση για επιστροφή κάποιων στο ΠΑΣΟΚ;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή εμείς ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ και δεν ανήκει το ΠΑΣΟΚ σε εμάς, καλό είναι το ΠΑΣΟΚ να θεωρήσουμε ότι είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε δέχεται το πρόγραμμά του και θέλει να υπερασπιστεί από τις γραμμές του την προσπάθεια για να ανακάμψει και να ανασυγκροτηθεί η Ελλάδα. Όχι απλώς υπάρχει πιθανότητα και περιθώριο, είμαι αναφανδόν υπέρ των ανοιχτών πυλών, προκειμένου κάποιοι να προσέλθουν στο ΠΑΣΟΚ, εφόσον το θέλουν βεβαίως κι εκείνοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε και τους διαγραμμένους;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ τους πάντες. Γιατί πιστεύω ότι είμαστε σε μια περίοδο που κανένας δεν είναι τόσο σπουδαίος για να μπορεί μόνος του και κανείς δεν είναι τόσο μικρός για να είναι αμελητέος και να θεωρείται περιττός σε μια τέτοια προσπάθεια. Πολύ περισσότερο όταν μιλούμε για στελέχη τα οποία έχουν μια επιρροή σε μια Περιφέρεια, στη δημόσια ζωή της χώρας και αυτό ακριβώς κάνει το ρόλο τους να είναι εξαιρετικά θετικός και χρήσιμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Ρέππα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νά ΄στε καλά καλημέρα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου