Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Αναδάσωση στην περιοχή των παλαιών αναδασώσεων Μακρυσίου




Με την αναδάσωση στην περιοχή των παλαιών αναδασώσεων Μακρυσίου, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012 το διήμερο της συνάντησης εργασίας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τους εταίρους του έργου Protect «Ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό μοντέλο για την προστασία του μεσογειακού δάσους από τις πυρκαγιές» του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας MED 2007-2013, το οποίο χρηματοδοτείται κατά 75 % από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25 % από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το έργο αυτό δοκιμάζεται στο τελικό του στάδιο μέσα από εξομοιώσεις και πιλοτικά προγράμματα σε διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Υλοποιώντας το πρόγραμμα αυτό και στο πλαίσιο της καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης και κουλτούρας, μέσα από την ευαισθητοποίηση των πολιτών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη αναδάσωση στη θέση Μακρύσι Αρκαδίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκπροσωπούμενη από τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολο Παπαφωτίου, μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεγαλόπολης, τη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αρκαδίας. Στην αναδάσωση έλαβαν επίσης μέρος οι διακρατικοί εταίροι του έργου Protect από την Κροατία, την Κύπρο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γαλλία.
Μετά το πέρας της αναδάσωσης ακολούθησε επίσκεψη στις καμένες εκτάσεις του Μαινάλου που επλήγησαν από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2007, όπως επίσης επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, όπου οι εταίροι ήρθαν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και το μοναδικό φυσικό της τοπίο.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναπτύσσοντας όλες τις δυνάμεις της για την εξεύρεση λύσεων, αποδεικνύοντας έμπρακτα την περιβαλλοντική της ευαισθησία και με πνεύμα εξωστρέφειας, δραστηριοποιείται έντονα σε ευρωπαϊκά και μη προγράμματα κάνοντας αισθητή την παρουσίας της.
Στόχος της νέας αιρετής Περιφέρειας είναι η εφαρμογή των αποτελεσμάτων κάθε προγράμματος σε περιφερειακό επίπεδο και τη διαχείρισή τους κατ’ αυτό τον τρόπο ούτως ώστε να συμβάλλουν καθοριστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, με βασική παράμετρο την αειφορία.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου