Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Έξι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τη φορολογία

Μιας και πλησιάζουν οι εκλογές και όλοι ψαχνόμαστε, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε όλοι λίγο περισσότερο με το τι προτείνουν τα κόμματα.


Χθες δημοσιεύσαμε τις προτάσεις της ΝΔ για τη φορολογία, ρίξτε λοιπόν μια ματιά σήμερα και στις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τη φορολογία, όπως αυτές δημοσιοποιήθηκαν σήμερα: 

1. Έμφαση στη φορολογία του πλούτου με δίκαιους όρους με αφορολόγητο όσο τα δηλωμένα εισοδήματα της τελευταίας 10ετίας, ώστε οι φοροφυγάδες να επιβαρύνονται

περισσότερο. Τερματισμός των φορολογικών προνομίων των βουλευτών και της Εκκλησίας.

2. Περιβαλλοντικοί φόροι, χωρίς εισπρακτικό χαρακτήρα, με τις εισπράξεις τους να επιστρέφουν άμεσα στην κοινωνία, τόσο ως απαλλαγή των πρώτων 100-200 ευρώ κάθε μηνιαίας μισθοδοσίας από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων, εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων όσο και ως χρηματοδότηση πράσινων λύσεων στην ενέργεια, τις μεταφορές και το περιβάλλον.

3. Ελαφρύνσεις στην ισχύουσα φορολογία, με αύξηση του αφορολόγητου στο Φόρο Εισοδήματος και με μείωση των καθαρά εισπρακτικών έμμεσων φόρων.

4. Ανασχεδιασμό του ΦΠΑ με νέα κριτήρια και μείωσή του σε λογικότερα επίπεδα. Να διαβαθμιστεί και ως φορολογικό κίνητρο για τομείς με υψηλή συνεισφορά εργασίας, φιλικούς στο περιβάλλον ή με μεγάλη ελληνική προστιθέμενη αξία.

5. Κριτήρια δικαιοσύνης και βιωσιμότητας για τα αφορολόγητα ποσά και τις εκπτώσεις δαπανών. Για τα υψηλά εισοδήματα, επανεξέταση των φοροαπαλλαγών.

6. Προστασία των θέσεων εργασίας και δημιουργία νέων, με αφορολόγητο ποσό ανά θέση για τις πρώτες 10-15 θέσεις εργασίας κάθε επιχείρησης. Ειδικό, ευνοϊκότερο καθεστώς για κοινωνικές μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, με δικλείδες διασφάλισης από καταχρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου