Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Δηλώσεις Γιάννη Σμυρνιώτη για το μείζον θέμα των απορριμάτων



« Στόχος μας είναι να μην δημιουργήσουμε πάλι μια ανεξέλεγκτη χωματερή στο Δήμο Τρίπολης .
 Η διαχείριση των σκουπιδιών θέλουμε να γίνεται πια όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.
 Δυστυχώς ο τρόπος  με τον οποίο γινόταν η διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι τώρα ήταν ανεξέλεγκτος και δημιουργούσε πολλά και σοβαρά προβλήματα Δημόσιας Υγείας. Αυτό ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε. »
Αναλυτικά ο Δήμαρχος Τρίπολης  σχολιάζοντας  τις εξελίξεις στο μείζον θέμα των απορριμμάτων στο Δήμο μας επισήμανε τα εξής:

 «Την Δευτέρα 26 Μαρτίου έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων μίσθωσης γηπέδων για την εγκατάσταση αυτού του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων που θέλουμε να κάνουμε και συναποφασίσαμε οι τέσσερις παρατάξεις και το δημοτικό συμβούλιο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
 Έχουν υποβληθεί τρεις προτάσεις για τα γήπεδα . Αυτά τις επόμενες μέρες θα αξιολογηθούν ώστε  να προχωρήσουμε στη διαδικασία υλοποίησης του συγκεκριμένου συστήματος διαχείρισης , δηλαδή να γίνει διαλογή , κομποστοποίηση και δεματοποίηση του υπολείμματος . Πιστεύω ότι στους επόμενους 1 – 2 μήνες θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε προσωρινά τουλάχιστον τα απορρίμματα του Δήμου της Τρίπολης .
 Αυτή τη στιγμή για ένα περίπου μήνα έγινε μεταφορά και αφορούσε 693 τόνους οικιακών αστικών στερεών αποβλήτων . Επειδή θα χρειαστεί ένα διάστημα προκειμένου να ξεκινήσουμε τη διαχείριση , στόχος της δημοτικής αρχής είναι να παραταθεί  η διαδικασία της μεταφοράς για ένα μήνα και ελπίζω ότι μέσα στο επόμενο προαναφερόμενο διάστημα να είμαστε έτοιμοι για τη διαχείριση  και φυσικά πρωτίστως να μειωθεί το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων .

Τώρα σχεδόν έχει καθαρίσει η πόλη από τον μεγάλο όγκο απορριμμάτων και καλό είναι να μην σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία μεταφοράς μέχρι να λειτουργήσει το σύστημα διαχείρισης ώστε να κρατήσουμε το Δήμο μας καθαρό .

Αυτό που τώρα πρέπει να γίνει είναι να βοηθήσουμε την ανακύκλωση γιατί οπωσδήποτε τα συσσωρευμένα  απορρίμματα εκτός των κάδων   κάνουν πιο δύσκολη την αποκομιδή. Από την άλλη πρέπει  να καθαρίζεται και ο περιβάλλον χώρος των κάδων. Και ένας λόγος άλλωστε που καθυστερήσαμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια από κάποιες γειτονιές είναι αυτός , δηλαδή εκεί που μαζέψαμε τα σκουπίδια έξω από τους κάδους προσπαθούμε να το συντηρήσουμε για να μην δημιουργείται ξανά πρόβλημα. Δεν υπήρχε πρόθεση να ξεκινήσουμε από τη μια περιοχή ή από την άλλη .
Περισσότερο στηρίξαμε το κέντρο , το νοσοκομείο , τα σχολεία , τους παιδικούς σταθμούς και παράλληλα προσπαθώντας ταυτόχρονα  να κάνουμε συντήρηση. Σε λίγες ημέρες θα έχει καθαρίσει η πόλη και θα συνεχίσει να συντηρείται.

Πρέπει να  σας πω και ότι πέσαμε δυστυχώς σε διάστημα που είχαν τελειώσει οι συμβάσεις των υπαλληλων καθαριότητας που προσλαμβάνουμε δυο- τρεις φορές το χρόνο με δίμηνα με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο το μόνιμο προσωπικό  του Δήμου που δυστυχώς δεν επαρκούσε  .Την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουμε και στην πρόσληψη αυτών των ατόμων οπότε να γίνεται πιο γρήγορα η αποκομιδή αλλά και να καθαρίζονται και οι κοινόχρηστοι χώροι , δρόμοι κλπ.

Στην χωματερή την ανεξέλεγκτη που έκλεισε στο Πλάτωμα εξυπηρετούνταν και η βιομηχανική περιοχή , οι βιοτεχνίες της πόλης , το νοσοκομείο και οι στρατιωτικές μονάδες.
Εμείς θέλουμε να περιορίσουμε τα απορρίμματα και αυτά που ρίχνονται στους κάδους  . Ακόμη και για  τα κλαδέματα  θα κάνουμε μια προσπάθεια να μπορέσουμε με ένα σύστημα καταστροφέα να παράγουμε λίπασμα . Είναι κρίμα , απορρίμματα που είναι χρήσιμα και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν να τα μεταφέρουμε με αυτό το κόστος.

Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν πάμε να δημιουργήσουμε πάλι μια ανεξέλεγκτη χωματερή .  Η δική  μου η ένσταση στη δεματοποίηση των συμμικτων  ήταν ακριβώς αυτή , να μην δημιουργηθεί μια επιφανειακή χωματερή , ένας χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στο Δήμο μας. Αυτός είναι ο στόχος μας , να μην μένουν τα απορρίμματα εδώ για την προστασία του περιβάλλοντος του Δήμου μας και κατ επέκταση για την προστασία των πολιτών .

Το κομπόστ  θα πηγαίνει να αποκαθιστά λατομεία , τα ανακυκλώσιμα θα πηγαίνουν για αξιοποίηση και πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης τα δέματα θα έχουν πολύ μικρό όγκο πλέον .

Η διαχείριση των σκουπιδιών θα γίνεται πια όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου .

Δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι  τώρα ήταν ανεξέλεγκτος και δημιουργούσε πολλά και σοβαρά προβλήματα Δημόσιας Υγείας .  Αυτό ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε .»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου