Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Τι είναι ο λαχανόκηπος της Τρίπολης;


 Ο Ειδικός συνεργάτης του Δήμου Τρίπολης και Γεωπόνος κ. Κώστας Μαλλίρης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Μ.Μ.Ε απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων που αφορούν την λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου που εξετάζει η Δημοτική Αρχή .                  
1.Τί είναι ο λαχανόκηπος ?
Ο λαχανόκηπος είναι μια έκταση στην οποία θα υπάρχουν χωρισμένα  αγροτεμάχια 75-100 τμ με δυνατότητα άρδευσης(στάγδην)

2.Θα μπορώ να καλλιεργήσω ότι θέλω?
Ναι αρκεί  η καλλιέργεια να γίνεται με βιολογικές μεθόδους
3.Πρεπει να γνωρίζω να καλλιεργώ λαχανικά για να συμμετέχω?
Ο λαχανόκηπος δεν απευθύνεται  μόνο σε όσους γνωρίζουν . Απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που θέλουν να έρθουν κοντά στην φύση και να μάθουν .Γι αυτό το σκοπό άλλωστε θα υπάρχει και γεωπόνος του δήμου ο οποίος θα τους βοηθήσει τόσο στα πρώτα βήματα όσο και στην επίλυση προβλημάτων που θα εμφανιστούν στην πορεία της καλλιέργειας
4.Υπαρχουν κανόνες στην λειτουργία του λαχανόκηπου?
Ναι. Υπάρχουν κανόνες για την σωστή λειτουργία κυρίως όμως θα γίνεται αυτοδιαχείριση. Οι συμμετέχοντες θα ορίσουν  εκπροσώπους οι οποίοι θα αναλάβουν να τηρούν το ωράριο λειτουργίας να ενημερώνουν για τυχών προβλήματα  κ.α.
 5.Θα υπάρχουν κηποτεχνικά εργαλεία στο λαχανόκηπο?
Όχι δεν θα υπάρχουν ,όμως το κάθε αγροτεμάχιο θα παραδοθεί έτοιμο για σπορά ή φύτευση(οργωμένο, φρεζαρισμένο)
6.Ποιες υποδομές θα έχει ο λαχανόκηπος?
Θα υπάρχει μια μικρή αποθήκη ,τουαλέτες, παγκάκια ,τέντες και ότι άλλο χρειαστεί στην πορεία για την σωστή λειτουργία του.

7.Γιατι να συμμετέχω στο λαχανόκηπο?
Συμμετέχοντας στο λαχανόκηπο έχεις τα πλεονεκτήματα της οργανωμένης λειτουργίας του(δωρεάν νερό, συμβουλές από γεωπόνους κ.α.)
8.Ποσα χρήματα στοιχίζει η συμμετοχή?
Το κόστος συμμετοχής δεν έχει προσδιοριστεί ,θα είναι όμως συμβολικό και το οποίο θα καλύπτει την συντήρηση των εγκαταστάσεων. Κάποιες όμως ομάδες πολιτών θα έχουν  δωρεάν συμμετοχή(άνεργοι, πολύτεκνοι ,τρίτεκνοι)


9.Ποια είναι τα οφέλη από την συμμετοχή μου στο λαχανόκηπο?
Καταρχήν θα υπάρχει οικονομικό όφελος. Πολλά από τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται καθημερινά θα μπορούν να παράγονται στο λαχανόκηπο.
Κυρίως όφελος είναι η επαφή όχι μόνο η δικιά μας αλλά και των παιδιών μας με την φύση και την καλλιέργεια των φυτών με βιολογικό τρόπο. Θα δοκιμάσουμε λαχανικά που θα υιοθετήσουμε στην διατροφή μας ,θα αυξήσουμε την κατανάλωση τους, θα έχουμε απαιτήσεις ,θα γίνουμε πιο σκεπτόμενοι καταναλωτές.
Ένα ακόμα  όφελος  είναι η κοινωνικότητα που αναπτύσσει ο λαχανόκηπος. Θα γίνουν παρέες, θα πρέπει να συνεργαστούν  άνθρωποι για να δημιουργήσουν .Η καλή διάθεση θα προκύψει μονή της.
Τέλος σημαντικότερο όλων είναι η χαρά της δημιουργίας. Το κάθε προϊόν που παρήγαγες είναι αποτέλεσμα του δικού σου κόπου και έχει άλλη αξία.

Τέλος o ειδικός συνεργάτης του Δήμου Τρίπολης και γεωπόνος  κ. Κώστας Μαλλίρης  επισήμανε ότι ήδη έχει εκδηλωθεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες για τον Δημοτικό Λαχανόκηπο ενώ οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος συνεχίζονται και μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 10 Απριλίου 2012 στο Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Τρίπολης , στο Νέο Δημαρχείο , στην οδό Λαγοπάτη και Αταλάντης αλλά και στην ιστοσελίδα του Δήμου ( www.tripolis.gr)                          

                                                                                  Υπεύθυνη Τύπου

                                                                                   Φαίη Πετράκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου