Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Συνέντευξη του Παναγιώτη Καρβελά στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης,



Δημοσιογράφος: Καλή σας ημέρα κ. Καρβελά.
Π. Καρβελάς: Καλημέρα σε εσάς και στους ακροατές σας.
Δημοσιογράφος: κ. Καρβελά σε λίγες ημέρες η Νέα Δημοκρατία θα ανακοινώσει το βουλευτικό της ψηφοδέλτιο στην Αρκαδία. Έχετε καταθέσει αίτηση για να είστε μέσα. Κατάγεστε από τη Γορτυνία και έχετε
μία πλούσια δράση στην περιοχή και ευρύτερα στην Αρκαδία. Θα θέλαμε αρχικά να μας πείτε ποιος είναι ο λόγος που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τις βουλευτικές εκλογές, σε μια περίοδο που συνήθως πολλά πολιτικά πρόσωπα δραπετεύουν από αυτό το πολιτικό σύστημα, που περνάει μεγάλη κρίση.

Π. Καρβελάς: Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Πράγματι κατάγομαι από τη Γορτυνία, από τη Δημητσάνα. Η ενασχόληση μου με την πολιτική δεν έχει ξεκινήσει σήμερα. Επί μία δεκαετία, από διάφορα μετερίζια έχω εμπλακεί σε διάφορες θέσεις και έχω προσφέρει αυτό το οποίο μπορούσα να προσφέρω. Από εκεί και ύστερα έχω καταθέσει όπως είπατε την αίτηση μου για να είμαι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία. Αναμένουμε την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του προέδρου του κόμματος και πιστεύουμε ότι θα γίνει τις επόμενες μέρες. Θα σας απαντήσω πολύ απλά για τον λόγο για τον οποίο κατεβαίνω σαν υποψήφιος βουλευτής. Η οικογένεια μου έχει βιώσει τον τελευταίο αιώνα, όπως και πάρα πολλές άλλες οικογένειες από την Αρκαδία, τρείς γενιές ξεριζωμού. Δεν θέλω τα παιδιά μου καθώς και πολλά άλλα παιδιά να αποτελέσουν την τέταρτη γενιά ξεριζωμού. Έχουμε όλοι ευθύνη, απέναντι στους προγόνους μας, που οδήγησαν αυτή την χώρα σε ένα υψηλό επίπεδο και την έφτασαν ανάμεσα στις τριάντα πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Έχουμε ευθύνη στα παιδιά μας στα οποία σήμερα έχουμε στερήσει την ελπίδα και την αισιοδοξία για το αύριο. Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για το καλύτερο, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας.
Δημοσιογράφος: κ. Καρβελά η Αρκαδία είναι ένας νομός με σοβαρά προβλήματα. Το τελευταίο διάστημα, τους τελευταίους 4-5 μήνες διαπιστώνω αυτό που είπατε, ότι πολλοί άνθρωποι, νέοι άνθρωποι, ακόμα και συνεργάτες μας εδώ στο δημοτικό ραδιόφωνο, εγκατέλειψαν την χώρα όχι για να αποδράσουν όπως κάποιοι άλλοι ενδεχομένως αλλά εγκατέλειψαν την χώρα προκειμένου να ζήσουν , προκειμένου να κατορθώσουν να βγάλουν τον επιούσιο. Πιστεύετε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί; Γιατί αυτό το οποίο βλέπω, γιατί είστε ένας νέος άνθρωπος και εσείς που ασχολείστε μα τα κοινά. Η Νέα Δημοκρατία πήγε και προσυπέγραψε ένα μνημόνιο δυσκολότερο του πρώτου. Εγώ δεν μπορώ να μπω στην διαδικασία να πω αν ήταν καλό ή κακό το πρώτο μνημόνιο ή το δεύτερο. Θεωρώ ότι και τα δύο είναι πολύ κακά για τους πολίτες. Αλλά πιστεύετε ότι μπορούμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο εκεί που έχουμε φτάσει; Και αν εσείς ήσασταν βουλευτής αυτήν την περίοδο πριν από ένα μήνα θα λέγατε ναι στο μνημόνιο το δεύτερο ή όχι;
Π. Καρβελάς: Η ερώτηση σας έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος επικεντρώνεται στην Αρκαδία. Η Αρκαδία πράγματι, αν λάβουμε υπόψη μας και τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής του 2011, δείχνει μια μείωση του πληθυσμού, μια αποψίλωση του πληθυσμού, μια ερημοποίηση, έναν οικονομικό μαρασμό. Αυτό το πράγμα πρέπει και μπορεί να αντιστραφεί. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζονται συγκροτημένες πολιτικές, οι οποίες θα επαναφέρουν την ανάπτυξη, την αισιοδοξία και την στήριξη. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι Αρκάδες, οι οποίοι σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν επιτύχει, αναπτυχθεί και καταξιωθεί, να μην μπορούν εδώ στην Αρκαδία να πραγματοποιήσουν ένα μικρό θαύμα. Έχω προτείνει μια σειρά πολιτικών, τέσσερεις κεντρικές πολιτικές για την ανάπτυξη της Αρκαδίας, οι οποίες πιστεύω πως εάν εφαρμοστούν μπορούν να αποτελέσουν ένα κίνητρο ώστε να αντιστραφεί η σημερινή πραγματικότητα. Από εκεί κι ύστερα στις προσεχείς εκλογές  ο κόσμος πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε τρεις πολιτικές. Η πρώτη είναι της πλήρους άρνησης του μνημονίου. Αυτό θα επέφερε τον αιφνίδιο θάνατο της οικονομίας, διότι αν φύγουμε από το μνημόνιο αύριο το πρωί, μη μπορώντας να βγούμε στις αγορές, το αποτέλεσμα θα είναι η πλήρης χρεωκοπία της χώρας με απρόβλεπτα προβλήματα και συνέπειες για το μέλλον της. Η δεύτερη πολιτική είναι αυτή που μας έφερε μέχρι εδώ. Η συνέχιση δηλαδή του μνημονίου ως έχει μέχρι σήμερα. Αυτό οδηγεί σε αργό θάνατο διότι η οικονομία θα συρρικνώνεται μέχρι να καταρρεύσει. Αυτό που προτείνει η Νέα Δημοκρατία είναι μια τρίτη πολιτική, η οποία θα διατηρήσει ορισμένα τμήματα του μνημονίου, κυρίως σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση του κράτους, δηλαδή του δημοσίου τομέα. Θα δίνει όμως έμφαση στην ανάπτυξη, στη μείωση της φορολογίας, σε κίνητρα για επενδύσεις. Νομίζω ότι η πολιτική αυτή απέχει τόσο πολύ από την πολιτική του μνημονίου, που στο τέλος θα αποτελέσει το κίνητρο για τους πολίτες να επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία στις κάλπες.
Δημοσιογράφος: Θα λέγατε δηλαδή ναι στο μνημόνιο το Φεβρουάριο αν ήσασταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας;  Σας ρωτάω γιατί ρωτάω όλους όσους περνούν από εδώ αυτό το πράγμα. Είναι κορυφαίο να ξέρουμε τι θα κάνατε.
Π. Καρβελάς: Η επιλογή που είχε η Νέα Δημοκρατία αρχής γενομένης από το Δεκέμβριο ήταν μονόδρομος. Αν δεν ψήφιζαν οι βουλευτές την ΝΔ το μνημόνιο θα πηγαίναμε στον αιφνίδιο θάνατο της οικονομίας μας. Η οικονομία δεν θα μπορούσε να αντέξει την πίεση των αγορών και θα οδηγούμασταν σε μία ολική καταστροφή. Η  αντιμνημονιακή επιλογή, όταν έχει ως κίνητρο μόνον μικροπολιτικά και προσωπικά συμφέροντα, οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνους δρόμους.
Δημοσιογράφος: Βλέπουμε πλέον ότι η προεκλογική εκστρατεία δεν περιλαμβάνει από όλα τα κόμματα, ούτε προσλήψεις, ούτε αυξήσεις, ούτε ότι στο παρελθόν είχατε ως πρόγραμμα προκειμένου σαν κόμματα να ηγηθείτε. Πλέον, λοιπόν, έχετε να διαχειριστείτε μια άλλη κατάσταση. Πλέον, οι πολιτικοί συντάκτες αυτό που ρωτούν είναι κυβέρνηση ή ακυβερνησία, μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, συνεργασία ή μη συνεργασία. Τι λέτε σε όλα αυτά; Πλέον έχετε να διαχειριστείτε μια άλλη κατάσταση, έχετε να διαχειριστείτε μια κατάσταση όντως μιζέριας. Τι λέτε σε όλα αυτά γενικότερα πώς απαντάτε, πως εσείς θα κινηθείτε, έτσι ώστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του κόσμου;
Π. Καρβελάς: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σημερινή κατάσταση της χώρας είναι εξαιρετικά δύσκολη, ότι ένα και πλέον εκατομμύρια ανέργων υποφέρει, ότι η οικονομία γενικότερα συρρικνώνεται. Η πρόταση της ΝΔ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η μείωση του ΦΠΑ στο 19% από 23%, ο ενιαίος συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων 15%, η σταδιακή μείωση του φόρου των φυσικών προσώπων, θα δημιουργήσουν μια νέα ψυχολογία στην αγορά και στην κοινωνία, που θα παίξει σημαντικότατο ρόλο στο να αλλάξει και το κλίμα στην καθημερινότητα των πολιτών. Βεβαίως, δεν εθελοτυφλούμε, τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα. Δεν υπάρχει καμία μαγική ράβδος, με την οποία θα μπορούσαμε να ανατάξουμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα την κατάσταση. Θα χρειαστεί η στήριξη των πολιτών. Νομίζω, όμως, ότι σε λογικό χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να είμαστε ωφέλιμοι στους πολίτες και αυτό θα φανεί και στην καθημερινότητά τους.
Δημοσιογράφος: Πάντως η μείωση της φορολογίας στα λόγια είναι πολύ εύκολη. Η πράξη είναι δύσκολη. Και το λέω αυτό διότι χθες ο πρόεδρος την ΝΔ στο ΜΕGA στη συνέντευξη που έδωσε, είπε ότι τα χέρια της Ελλάδας είναι δεμένα για κάποια πράγματα και για κάποια άλλα όχι. Επομένως, όταν ο Αντώνης Σαμαράς εφόσον γίνει πρωθυπουργός, πάει στην Τρόικα και τους πει εγώ θέλω να μειώσω τη φορολογία γιατί πρέπει να πάρει την έγκριση τους, θα του πουν ότι για να το κάνεις πρέπει να μας πεις από πού θα βρεις τα χρήματα, που θα χαθούν από τη μείωση της φορολογίας. Δεν είναι εύκολες λύσεις. Και δεν θα πρέπει να τα λέμε προεκλογικά αυτά με τη βεβαιότητα ότι θα γίνουν. Είναι μια σκέψη προς το παρόν.
Π. Καρβελάς: Η Τρόικα και οι συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα μας ουσιαστικά μας θέτουν ως όρο να μειώσουμε το έλλειμμα μας. Από εκεί και πέρα το πως θα το μειώσουμε είναι δικό μας θέμα. Οι προτάσεις που έγιναν από το εξωτερικό μας συνιστούσαν να μειώσουμε το λειτουργικό κόστος του δημοσίου και όχι να αυξήσουμε τόσο πολύ τη φορολογία σε αναλογία 60% προς 40%. Αυτό που έγινε ήταν ακριβώς το αντίθετο. Αυξήθηκαν πάρα πολύ οι φόροι αντί να περιοριστεί η μείωση του υδροκέφαλου δημοσίου, το οποίο ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να δαπανά τεράστια ποσά.
Δημοσιογράφος: Ξέρετε όμως πολύ καλά πως μείωση του δημοσίου σημαίνει απολύσεις. Η ΝΔ ούτως η άλλως μιλούσε για περιορισμένο αριθμό απολύσεων υπό την έννοια ότι θα πάμε στην εφεδρεία, η οποία δεν περνούσε τίποτα. Και έλεγε λοιπόν ότι θα βάλει περισσότερο κόσμο στη εφεδρεία για μεγαλύτερο διάστημα, που σημαίνει ότι αν ο άλλος φύγει με υποχρεώσεις 45, 50 , 55 χρονών αν θέλετε και από 1.000 ευρώ μισθό τον πάει στα 500 ευρώ με σπίτι, με παιδιά να σπουδάζουν με, με, με.. Γνωρίζετε πως είναι τα πράγματα. Είναι σαν να τον έχει πυροβολήσει στον κρόταφο. Αυτή είναι η πραγματικότητα όμως. Και ξέρουμε ότι όταν επιχειρείται αυτό γιατί το φθινόπωρο υπήρχε το αίτημα ότι το κακό δημόσιο που προκαλεί τα πάντα. Βάλανε στο στόχαστρο το δημόσιο και αμέσως μετά πήγαν και ισοπέδωσαν τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί το -22 % είναι ισοπέδωμα στον ιδιωτικό τομέα. Επιλέγουν πολιτικές. Δηλαδή εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο;
Π. Καρβελάς: Οι απολύσεις είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα γιατί έχει πολύ σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις. Η πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα ήταν σε ότι αφορά τη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους, κυρίως να περικοπούν οι μισθοί. Όπως είπατε η διαδικασία της εφεδρείας δεν προχώρησε. Υπάρχουν όμως πολλές δαπάνες σε επίπεδο δημοσίου που μπορούν να συρρικνωθούν. Αν οι δαπάνες που γίνονται σε οργανισμούς συμμαζευτούν, μπορούμε να περιορίσουμε πάρα πολύ το κόστος λειτουργίας του δημοσίου. Αν αυτό συνδυαστεί με μία πιο ουσιαστική εφαρμογή των φορολογικών νόμων, ώστε να περιοριστεί το εύρος της σημερινής φοροδιαφυγής, θα έχουμε μια ουσιαστική μείωση του κράτους. Αυτή ήταν και η αρχική πρόταση της Τρόικας. Η Τρόικα μας ζήτησε να κόψουμε τις δαπάνες, αλλά αφού δεν μπορέσαμε να περιορίσουμε τις δαπάνες μας πίεσε να κόψουμε οριζόντια τους μισθούς και να αυξήσουμε κατακόρυφα τους φόρους. Αλλά θα σας πω και το εξής: Μην νομίζετε ότι η μείωση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων θα μειώσουν να δημόσια έσοδα. Το πιθανότερο είναι να δούμε αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Δημοσιογράφος: Το πιστεύουμε και εμείς αυτό. Γιατί θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες να πληρώσουμε!
Π. Καρβελάς: Ακριβώς! Αν πάρουμε για παράδειγμα την κατοικία, οι φόροι είναι τόσο υψηλοί που στην πράξη η οικοδομή και οι μεταβιβάσεις έχουν παγώσει έχουν με αποτέλεσμα να μην εισπράττει τίποτα το δημόσιο.
Δημοσιογράφος: Να πάμε λίγο στη Γορτυνία. Είδαμε λουκέτο στο σχολείο της Δημητσάνας κάτι το οποίο πραγματικά ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο έγινε και με ποιο σκεπτικό. Ακούμε για κλείσιμο των δομών της εφορίας, της υγείας, του ΙΚΑ στην Γορτυνία. Βλέπουμε μια αποψίλωση σε επίπεδο υπηρεσιών πάρα πολύ γρήγορη και μεγάλη. Ούτε αγροτικούς γιατρούς δεν έχει η Γορτυνία πλέον. Κάποτε οι Γορτύνιοι και σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο είχανε μια πολύ ισχυρή φωνή και μπορούσαν να αποτρέψουν κάποια πράγματα συντεταγμένα. Τώρα δεν βλέπουμε να συμβαίνει το ίδιο, γιατί κ. Καρβελά ;
Π. Καρβελάς: Το πιο τραγικό σε όλα αυτά που είπατε είναι η μείωση του πληθυσμού κατά 45% σε μια δεκαετία, όπως καταγράφεται από τα προσωρινά στοιχεία της  απογραφής του 2011, από 18.000 σε 10.500 κατοίκους. Τέτοια μείωση του πληθυσμού ούτε σε περιόδους πολέμου δεν συναντούμε. Για το σχολείου που είπατε  έχω πάρει θέση εδώ και ένα χρόνο και έχω πει ότι δεν μπορείς στη Δημητσάνα, στην οποία λειτουργούσε σχολείο από το 964 στην παλαιά Μονή Φιλοσόφου, να καταργείς ένα κομμάτι της ιστορίας σου. Έχω προτείνει την αειφόρο ανάπτυξη για τη Γορτυνία ως μια κεντρική πολιτική και την ανάπτυξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με σεβασμό στο περιβάλλον, οι οποίες μπορούν να επαναφέρουν την περιοχή σε τροχιά ανάπτυξης. Έχουμε ήδη αρχίσει και βλέπουμε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου συμπατριώτες μας επανέρχονται στις ρίζες τους και ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουν να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα ώστε η Γορτυνία θα επανέλθει πάλι στη θέση που της αξίζει.
Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε να υπάρξει επιστροφή του πληθυσμού μέσα από την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών όπως είδαμε προσφάτως με τη Ροδιά στο Καλλιάνι και σε άλλες περιοχές;
Π. Καρβελάς: Βεβαίως. Είναι μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία και νομίζω πως τέτοιες μονάδες εντάσσονται ακριβώς στη πολιτική της αειφόρου ανάπτυξης. Δεν είναι όμως οι μόνες. Αν κυκλοφορήσετε λίγο στη Γορτυνία θα δείτε ότι έχουν γίνει υψηλής ποιότητας τουριστικές μονάδες, αλλά και πρότυπες παραγωγικές. Θέλει πολύ δουλειά αλλά υπάρχει ελπίδα.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα! Να κλείσουμε με αυτό την κουβέντα μας. Γιατί η ελπίδα είναι αυτή που πεθαίνει τελευταία! Και να πούμε ότι ο κύριος Καρβελάς πρόσφατα δημιούργησε και μία ιστοσελίδα, όπου αναπτύσσει τις θέσεις του διαδικτυακά και μπορεί όποιος θέλει να τον βρει.
Π. Καρβελάς: Η ιστοσελίδα είναι www.pkarvelas.gr. Μέσω αυτής προσπαθώ να παραθέσω τις απόψεις μου και να τις εκθέσω στην κρίση του κοινού.
Δημοσιογράφος: Να είστε καλά, καλώς ήρθατε και Καλό Πάσχα.
Π. Καρβελάς: Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου