Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Παρέμβαση του εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκου Γόντικα, στη συνεδρίαση του ΠεΣΥ Πελοποννήσου, με θέμα: «Η εγκληματικότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»





Μέτρα ενάντια στη «λαθρομετανάστευση», εντατικοποίηση αστυνομικών ελέγχων ενάντια σε πορνεία, παρεμπόριο και ναρκωτικά εξήγγειλε την περασμένη βδομάδα η συγκυβέρνηση. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Περιφερειακή αρχή, πατώντας στο υπαρκτό και οξυμένο πρόβλημα της εγκληματικότητας.
Τα μέτρα αυτά δεν απαντούν στην ουσία του προβλήματος, ούτε αγγίζουν τα πραγματικά αίτια που γεννούν και αναπαράγουν την πράγματι εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν Έλληνες και μετανάστες. Η δράση οργανωμένων κυκλωμάτων ναρκωτικών, πορνείας, διακίνησης και εκμετάλλευσης μεταναστών, η εγκληματική δράση είναι υπαρκτά προβλήματα και απειλούν το ίδιο τη ζωή και των Ελλήνων και των μεταναστών.

Τα μέτρα που προτείνεται στην ουσία στρέφονται κατά των εργαζομένων και των λαϊκών ανθρώπων και σε καμιά περίπτωση δεν θα αντιμετωπίσουν τα κυκλώματα της εγκληματικότητας και τις συμμορίες.
Γνωρίζουμε καλά ότι χρόνια τώρα, δρουν όλα αυτά τα κυκλώματα και η έξαρση αυτής της δράσης είναι μία ακόμα ένδειξη για τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος. Άλλωστε, η διακίνηση ναρκωτικών, η πορνεία, η εκμετάλλευση των μεταναστών από δουλεμπορικά κυκλώματα είναι μια τεράστια οικονομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας. Και πάντα πίσω από το οργανωμένο έγκλημα βρίσκονται μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μαζί τους και ο ΛΑ.Ο.Σ., είναι η βασική αιτία που οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες βρίσκονται στο έλεος αυτών των οργανωμένων κυκλωμάτων.
ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, έχουν τεράστιες ευθύνες. Το πόσο επικίνδυνα είναι τα μέτρα που προωθούνται και που στοχεύουν φανερώνονται από δεκάδες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης, το τελευταίο διάστημα.

Την επομένη της θρασύτατης επίθεσης που εξαπέλυσε ο Α. Σαμαράς από το βήμα της Βουλής κατά των εργατικών αγώνων και του ΚΚΕ, η ηγεσία της ΝΔ προχωρά σε νέα επίδειξη πυγμής, στέλνοντας μήνυμα σε πλουτοκρατία και τρόικα ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τα μέτρα του νέου μνημονίου διά πυρός και σιδήρου.
Το στίγμα της αυταρχικής θωράκισης της εφαρμοζόμενης πολιτικής δίνουν καθημερινά στελέχη και υπουργοί της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη και της Συμμαχίας της Μπακογιάννη. Μάλιστα, τη συσχετίζουν ευθέως με την εγκληματικότητα, προκειμένου να ζητήσουν να τεθεί ως άμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση του προβλήματος της«αναποτελεσματικής εφαρμογής του νόμου», μέσω της ενίσχυσης των μηχανισμών καταστολής όπως λένε.
Οι εργαζόμενοι Έλληνες και μετανάστες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι λαϊκές οικογένειες πρέπει να οργανώσουν κοινή πάλη κόντρα στα κυκλώματα και τους μηχανισμούς εγκληματικής δράσης και ρατσιστικής βίας, στην πολιτική της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής και τα σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών. Δεν πρέπει να περάσει το δηλητήριο της αντιδραστικής προπαγάνδας ότι για την κατάσταση ευθύνονται οι μετανάστες ή ότι με μέτρα άγριας καταστολής μπορούν να λυθούν τα προβλήματα. Άλλωστε αν πάρουμε παράδειγμα τις ΗΠΑ, που υποτίθεται έχουν πάρει τα περισσότερα μέτρα κατά της εγκληματικότητας, μόνο η εγκληματικότητα δεν έχει μειωθεί. Αντίθετα έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα δολοφονιών αθώων ανθρώπων μόνο με την υποψία της παραβατικότητας.
Δεν πρέπει να περάσουν τα μέτρα καταστολής που ετοιμάζουν. Αυτός ο κοινός αγώνας είναι ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει προοπτική επίλυσης των λαϊκών προβλημάτων.
Όσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει, η επίθεση απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα οξύνεται. Καμία πλευρά της ζωής των λαϊκών οικογενειών δε μένει ανέγγιχτη. Μισθοί, συντάξεις, δικαιώματα θυσιάζονται στο βωμό των κερδών των μονοπωλίων.
ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. οδηγούν στην εξαθλίωση και στο λουκέτο χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους εμπόρους που δεν μπορούν να αντέξουν την υπέρογκη φορολογία, τα χαράτσια, τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη σε συνδυασμό με την πτώση της δουλειάς τους. Ο ανταγωνισμός στα πλαίσια της κρίσης δυναμώνει τις μεγάλες αλυσίδες και πολυεθνικές αφανίζοντας τους μικρομεσαίους ΕΒΕ. Στους ισχυρισμούς που χρησιμοποιούν για το παρεμπόριο και τους μικροπωλητές και τις επιπτώσεις του στην κίνηση των μαγαζιών, αποκρύπτουν ότι από πίσω τους υπάρχουν τεράστιες εισαγωγικές και μεταφορικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ελεγχθούν αν υπήρχε η πολιτική βούληση, ότι οι ίδιοι στηρίζουν τη συνθήκη του Μάαστριχτ που θεμελιώνει την ελευθερία κυκλοφορίας των εμπορευμάτων που εισάγονται με τους κανονισμούς της ΕΕ.
Συνέβαλαν στη συσκότιση των αιτιών του προβλήματος παρουσιάζοντας τη μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών ως την αιτία του προβλήματος της εγκληματικότητας. Αποκρύπτουν στο λαό ότι το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί μια τεράστια οικονομική επιχείρηση με υπέρογκα κέρδη στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας. Ο παγκόσμιος τζίρος από τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών το 2010 έφτασε τα 270 δισ. ευρώ, ο τζίρος των κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από την πορνεία το 2010 έφτασε το 1 δισ. ευρώ. Έχουν σοβαρές ευθύνες για την ανεξέλεγκτη δράση κάθε μορφής εγκληματικών κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, εκμετάλλευσης Ελλήνων και μεταναστών, πορνείας, ακροδεξιών και συμμοριών που συνδέονται με το κράτος. Αυτοί αξιοποιούν το αστυνομικό προσωπικό για την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής και παρακολούθησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος και όχι για την αντιμετώπιση του υποκόσμου και της εγκληματικότητας.
Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκουν είναι η απαγόρευση των διαδηλώσεων, η επιβολή σιγής νεκροταφείου για να περάσουν τα μέτρα εξαθλίωσης του λαού. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ξεγελαστούν από κινήσεις πυγμής και φτηνού εντυπωσιασμού, γιατί στόχος τους είναι η κατάργηση των λαϊκών δικαιωμάτων
Η ανασφάλεια Ελλήνων και μεταναστών εντείνεται και από τη δράση διαφόρων ακροδεξιών ομάδων που παριστάνοντας τους προστάτες της τάξης εισβάλλουν σε σπίτια και σε μαγαζιά για να την «επιβάλουν». Καλλιεργούν το μίσος και την αντιπαράθεση μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση λύση δεν είναι η ατομική δράση. Όσο η κατάσταση και να φαίνεται δύσκολη, είναι σίγουρο ότι αυτά που ετοιμάζουν για τα λαϊκά στρώματα θα είναι ακόμα σκληρότερα.
Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης θα έχει ως αποτέλεσμα να οξυνθούν τα προβλήματα που ζουν οι εργαζόμενοι. Η οργανωμένη εγκληματικότητα θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, τα λουκέτα σε επιχειρήσεις θα αυξηθούν, η διακίνηση των ναρκωτικών μέσα στη νεολαία θα αυξηθεί.
Το καπιταλιστικό σύστημα θα κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει τα θεμέλιά του, την εξουσία των μονοπωλίων. Αυτά δε θέλει να ταρακουνηθούν.
Φοβάται τη μαζική αντίδραση του λαού από τις συνέπειες της πολιτικής του και προετοιμάζει σχέδια καταστολής του. Σε αυτήν την κατάσταση επιδιώκει να πάρει με το μέρος του φτωχά λαϊκά στρώματα που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, προβάλλοντας το λαϊκό κίνημα σαν εχθρό και αιτία για τα βάσανά τους. Σε αυτές τις συνθήκες χέρι βοηθείας δίνουν οι μεθοδεύσεις από πλευράς της Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο Δήμο της Αθήνας για απαγόρευση των διαδηλώσεων, αλλά και της αρχηγού της ΔΗΣΥ Ντ. Μπακογιάννη που πρόσφατα έθεσε το θέμα στη Βουλή.
Ο λαός μας πρέπει να τους κάνει στην άκρη. Να υπολογίσει, με βάση την πείρα που έχει, τα σχέδια που ετοιμάζουν και να πάρει τα μέτρα του. Να δυναμώσει την οργάνωσή του απέναντι στο σύνολο της πολιτικής που συνθλίβει τη ζωή του. Να μη χαθεί άλλος χρόνος. Η αγανάκτησή μας πρέπει να στραφεί στους πραγματικούς υπαίτιους.
Έλληνες και μετανάστες να πάρουμε κοινή θέση και να οργανώσουμε κοινή πάλη απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. Απέναντι σε όλα τα κυκλώματα και μηχανισμούς εγκληματικής δράσης και ρατσιστικής βίας. Να διεκδικήσουμε οργανωμένα και αποφασιστικά τη λήψη άμεσων μέτρων, στηριζόμενοι στη δράση των ταξικών συνδικάτων, των Λαϊκών Επιτροπών, φορέων και συλλόγων που έχουν ήδη αναπτύξει πρωτοπόρα δράση για:
  • Αποφασιστική αντιμετώπιση των εγκληματικών κυκλωμάτων και των ρατσιστικών συμμοριών. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των Αρχών η περιφρούρηση και προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας όλων των κατοίκων, Ελλήνων και αλλοδαπών. Αντί γι' αυτό εξοπλίζουν τα Σώματα Ασφαλείας, εκπαιδεύουν μονάδες του στρατού, για να χτυπούν το λαό που αγωνίζεται, τις απεργίες και αφήνουν ανενόχλητο το οργανωμένο έγκλημα. Κάνουν τα στραβά μάτια.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να διευκολυνθεί η μετακίνηση σε άλλες χώρες της ΕΕ για όλους τους εγκλωβισμένους μετανάστες που το επιθυμούν.
  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, με δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διερμηνεία και νομική βοήθεια για τους άστεγους μετανάστες.
  • Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες, ειδικά όσοι ζουν κι εργάζονται χρόνια στη χώρα μας. Να δοθεί άσυλο ή επικουρική διεθνής προστασία στους πρόσφυγες, να αποδοθούν ισότιμα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα στους ίδιους και τις οικογένειές τους.
  • Να σταματήσει η διανομή του ναρκωτικού της μεθαδόνης στα νοσοκομεία. Ήδη φυτρώνουν νέες πιάτσες γύρω από αυτά. Να στηριχθούν και να αναπτυχθούν τα κέντρα πρόληψης της τοξικοεξάρτησης και οι θεραπευτικές κοινότητες απεξάρτησης. Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά.

Τρίπολη 2 Απριλίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου