Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η 68η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ, ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟ 1944


Με κάθε τιμή και λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η επέτειος του ολοκαυτώματος του χωριού μας, από τα Γερμανικά στρατεύματα τον Ιούλιο του 1944. Ως γνωστόν το χωριό μας, είναι μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδας και η επέτειος του ολοκαυτώματος έχει χαρακτηρισθεί τοπική εορτή (με ΦΕΚ).
Πραγματοποιήθηκε Θεία λειτουργία στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και εορταστική δοξολογία. Κατόπιν οι επίσημοι και ο κόσμος, εν μέσω στρατιωτικού αγήματος και της στρατιωτικής μπάντας, προσήλθαν στο χώρο του μνημείου Εθνικής Αντίστασης, όπου τελέστηκε τρισάγιο υπέρ των πεσόντων. Ακολούθησε ομιλία του συμπατριώτη μας Σωτηρίου Θ. Τσαρουχά, ο οποίος αναφέρθει στο ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς, αλλά ανέτρεξε στο παρελθόν και σε άλλες καταστροφές του χωριού μας και τόνισε πως η Βλαχέρνα άντεξε και ξαναστήθηκε από τις στάχτες της.

Παραβρέθηκαν εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός ΕΘνικής Άμυνας κ.Καράμπελας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Πέτρος Τατούλης, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής της Αρκαδίας κ. Κώστας Ζαχαριάς, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Τριπόλεως κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ιλίου Αττικής και Πρόεδρος Νεολαίας Τυφλών Ελλάδος κ.Ευάγγελος Αυγουλάς, η Αντιδήμαρχος Τριπόλεως κ.Μαρία Εικοσιδέκα, ο Αντιδήμαρχος Τριπόλεως κ. Ταλούμης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βλαχέρνας κ.Τάσος Τσαρουχάς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Τριπόλεως κ.Δημήτριος Παυλής, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων (Πεζικού και Αεροπορίας), εκπρόσωποι Αντιστασιακών οργανώσεων, αρκετοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι γειτονικών χωριών και Προέδροι και μέλη των Τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων του χωριού, αλλά και άλλων γειτονικών χωριών.

Αφού έγινε κατάθεση στεφάνων, στο μνημείο των πεσόντων, ο Περιφερειάρχης απένειμε το λάβαρο του χωριού προς τον Υφυπουργό Εθνικής άμυνας και ο Υφυπουργός ανταπέδωσε στον Περιφερειάρχη, με τιμητική πλακέτα. Επίσης ο Δήμαρχος Τριπόλεως απένειμε λάβαρα στους εκπροσώπους των Αντιστασιακών οργανώσεων και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βλαχέρνας απένειμε το λάβαρο στον Αντιδήμαρχο Ιλίου και πρόεδρο Νεολαίας τυφλών Ελλάδος, ο οποίος απηύθηνε και σύντομο χαιρετισμό. Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ο οποίος μετέφερε και τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού της χώρας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Δήμαρχος Τριπόλως, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Βλαχέρνας, οι εκπρόσωποι των Αντιστασιακών οργανώσεων (οι οποίοι τόνισαν την σημασία της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων) και ο τελευταίος επηζών από την μάχη της Βλαχέρνας κατά των Γερμανών ο κ. Κάβουρας. Εκ μέρους των συγγενών των πεσόντων, κατάθεσε στεφάνι η κ. Πόπη Πανούση-Παπαχρόνη. Ο τελετάρχης της εκδήλωσης Γιώργος Καρούντζος, κράτησε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των πεσόντων και αμέσως μετά ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος από την στρατιωτική μπάντα.

Μετά το τέλος της τελετής στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, ακολούθησε κέρασμα από το Τ.Σ. Βλαχέρνας προς τους επισήμους και τους παρεβρισκόμενους στο καφενείο «το Χάνι» και στην ταβέρνα της «Κυρά-Νίκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου