Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Επιτροπή Ανασυγκρότησης ΠΑΣΟΚ Τρίπολης


«Συλλογική Αυτογνωσία, Συνεργασία,
με στόχο
το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος μας»

Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά είναι το κόμμα της προόδου.
Η νεωτερικότητα είναι προνόμιο του πολιτικού μας χώρου. Σ’ αυτή την κρίσιμη εθνική καμπή, ως διαχρονική δύναμη προόδου, το κόμμα οφείλει να πετύχει :
·        την περίφημη αλλαγή «παραδείγματος»
·        τον αυτομετασχηματισμό του σε ένα νέο, χρήσιμο συλλογικό υποκείμενο

Όντας αντιστοιχισμένο με την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή προοπτική, και τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες το κόμμα οφείλει:
·        να αναπτύξει δεσμούς
·        να κινητοποιήσει δυνάμεις
·        να απελευθερώσει δυνάμεις
για το μακροπρόθεσμο όφελος, για το κοινό καλό.


Ο πολιτικός μας φορέας στο σύγχρονο και αλληλοεξαρτώμενο περιβάλλον οφείλει να επαν-ορίσει τι σημαίνει:
·        να συνδιαλέγεσαι
·        να συνεργάζεσαι
·        να συνδικαλίζεσαι
Οφείλει να «δικαιολογήσει» την ίδια του την ταυτότητα που δεν είναι άλλη από τη «διαχρονική δύναμη προόδου».

Δε συμμετέχουμε στην εθνική αυτή συνδιάσκεψη για να παραπονεθούμε για την αδύναμη προεκλογική καμπάνια, ούτε να διαμαρτυρηθούμε για την αποκοπή του κόμματος από την πρόσφατη, αλλά και παλιότερη ιστορία του. Είμαστε εδώ, ως γνήσιοι σοσιαλδημοκράτες, ως «δρώντες» για να συμμετάσχουμε σε έναν ριζικό μετασχηματισμό του κόμματος σε θύλακα προόδου.
Με αφετηρία τη Συνδιάσκεψη της 6ης Ιουλίου (2012) ξεκινάμε αυτοοργανωτικά για να καταλήξουμε σε ένα κορυφαίο Καταστατικό, Ιδεολογικό, Συστατικό (και όποιον άλλο επιθετικό προσδιορισμό χρειαστεί να βρούμε μπροστά μας, που να εξηγεί τι θα έχουμε κάνει μέχρι τότε) Συνέδριο.

Η προτεινόμενη πορεία προς το Συνέδριο περνάει από 3 βασικούς πυλώνες:
1.    Συλλογική Αυτογνωσία. Αρνούμενοι το παρελθόν, αρνούμαστε την ύπαρξή μας και αμφισβητούμε την εξέλιξή μας. Αρνούμενοι την αυτοκριτική, αδυνατούμε να βρούμε προσανατολισμό και λύσεις. Σκοπός είναι να συστηματοποιηθεί ή να αποτελεί μέρος της διαδικασίας Αναγέννησης η γενναία αυτοκριτική, η εποικοδομητική κριτική που θα οδηγήσει σε μια Συλλογική Αυτογνωσία. Αυτή η αυτογνωσία είναι ο δρόμος της προόδου, καθώς βοηθά στην απόκτηση της απαιτούμενης επίκτητης γνώσης. Το τρίπτυχο αυτής της ανάγκης για Συλλογική Αυτογνωσία θα οδηγήσει στην περίφημη Αλλαγή, μέσα από την ακόλουθη πορεία:
Μάθηση (αυτοκριτική, αναστοχασμός)àΜετάνοια (όπου χρειάζεται η αλλαγή θέσεων, στάσεων, νοοτροπίας)àΑλλαγή (βελτιωτική πορεία μέσα από συλλογικότητα)

2.    Κρίσιμη Καμπή: Συνεργασία & Υπευθυνότητα. Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για τη χώρα το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται. Δεν κρύβεται μπροστά στην ευθύνη, αλλά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ακόμα και αν οι δυνάμεις του είναι ελαττωμένες. Αυτή την υπεύθυνη στάση οφείλουμε να τη διαχειριστούμε και να τη μοιραστούμε με τους συμπολίτες μας. Έτσι αυταπόδεικτα εκφράζεται η πεποίθηση ότι το μέλλον ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και στις σύγχρονες προοδευτικές δυνάμεις (..όταν λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο).

3.    Μέλλον.. Το μέλλον ανήκει στο κόμμα που θα διαμεσολαβεί, θα λειτουργεί. Στο κόμμα που δε θα είναι ασύμμετρο, ούτε θα αντιπροσωπεύεται από το ‘καθοδηγητικό κέντρο’, που δε θα έχει αδύναμες Τ.Ο. Επιτέλους να πάμε στην ολική αναδιοργάνωση μας, γιατί η ασθενική λειτουργία ή/και η λειτουργία καρτέλ ή/και η κρατικιστική λειτουργία του κόμματός μας κατέδειξε το ελληνικό (και μάλλον αρκετών Ευρωπαϊκών χωρών) πρόβλημα που είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία χωρίς διαμεσολαβητές (:κόμματα). Ναι στους διαμεσολαβητές (:κόμματα), με εμπλουτισμό και όχι υποκατάσταση άμεσης δημοκρατίας, μέσα από παρεμβάσεις πολιτών, από έλεγχο πολιτών (εσωτερικά δημοψηφίσματα, φόρουμ, από συμμετοχή σε κοινωνικά κινήματα. Τότε οι πολίτες θα αντιπροσωπεύονται από κόμματα με 'σπονδυλική στήλη' (:ιδεολογία) κι όχι 'ασπόνδυλα' μορφώματα (:αποϊδεολογικοποιημένα ή κατ' επίφασην ιδεολογικοποιημένα με αντιφάσεις και ‘u-turns’).

Ας παλέψουμε για το νεοδιαμορφούμενο πολιτικό φορέα του μέλλοντός μας, του μεγάλου υπεύθυνου Κεντροαριστερού πόλου με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ένα κόμμα με έμφυτα τα χαρακτηριστικά της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Προόδου, της Δημοκρατίας. Ένα κόμμα με επίκτητη στάση και συμπεριφορές, που θα διεγείρει, αλλά και θα δέχεται ‘ερεθίσματα’, που θα οδηγεί και δε θα προκαλεί ψευδαισθήσεις.

Είμαστε εδώ σε μια διαρκή προσπάθεια, σε έναν διαρκή αγώνα για υψηλότερα επίπεδα ισότητας, δημοκρατίας, αυτονομίας. «Δεν ψάχνουμε έτοιμες λύσεις, ούτε έτοιμες παραστάσεις», είμαστε εδώ για να κοπιάσουμε, να διαβουλευτούμε, ακόμα και να συγκρουστούμε αν χρειαστεί.
Η Ελλάδα και οι συμπολίτες μας δε χρειάζονται πολιτικούς σχηματισμούς εσωτερικής κατανάλωσης και ψευδαισθήσεων.
Ας το προσπαθήσουμε! 
Το μέλλον ανήκει στη Δημοκρατία και τις υπεύθυνες Σύγχρονες Προοδευτικές Δυνάμεις.
Με εκτίμηση,
Επιτροπή Ανασυγκρότησης ΠΑΣΟΚ Τρίπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου