Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Καρπούζι ο ..βασιλιάς του καλοκαιριού‏



Έχουμε το ΚΑΡΠΟΥΖΙ, να βρούμε το ..μαχαίρι

Πόσες φορές το καλοκαίρι δεν έχετε ξυπνήσει από τη μεσημεριανή σιέστα από τη φωνή του πλανόδιου (συνήθως με «αγροτικό» ΙΧ) πωλητή καρπουζιών;  Πόσες φορές δεν έχετε ξανακαθαρίσει την κουζίνα ή το καθιστικό από κάποια ξεχασμένα κουκούτσια καρπουζιού;

Η βιβλιογραφία λέει ότι οι Αιγύπτιοι (2500πΧ) το μετέφεραν μαζί τους σαν μια πηγή νερού! Δεν είχαν άδικο γιατί το καρπούζι περιέχει 92% νερό. Αποτελεί ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα.
Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και καροτίνης  (αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές ιδιότητες).
Είναι μια αξιόπιστη πηγή βιταμίνης Β6, ουσίας σημαντικής για την ομαλή λειτουργία του Νευρικού Συστήματος (συμβάλει στη σύνθεση σεροτονίνης, ντοπαμίνης, μελατονίνης)
Η παρουσία λυκοπενίου προσδίδει στο καρπούζι ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά την πρόληψη καρκίνου του προστάτη, αλλά και την προστασία της καρδιάς.
Όσον αφορά την πεποίθηση ότι το καρπούζι περιέχει πολύ ζάχαρη,  καταρρίπτεται αν σκεφτούμε ότι 100γρ καρπούζι περιέχουν 7γρ υδατ/κων, ενώ 100γρ μήλο (χωρίς φλούδα) 8,5γρ υδατ/κων.

Συσταση καρπουζιου/ 100γρ:
Θερμιδεσ:31 KCAL
Καροτινη (προδρομοσ βιτ. Α):230 μικρογρ
Μαγνησιο: 8mg
Βιταμινη C: 8mg
Bitaminh b6: 0.14mg
Πηγη: «πινακεσ συνθεσησ τροφιμων», α. τριχοπουλου

Χτυπηστε το ελαφρα στη μεση, στον ‘κουφιο’ ηχο μαλλον είναι καλο, στο ‘συμπαγη’ ηχο τοτε μαλλον είναι ..μαπα το καρπουζι.παντωσ ασφαλησ τροποσ αναγνωρισησ του ‘καλου’ καρπουζιου δεν υπαρχει..


Τον Ιούλιο είναι η καλύτερη περίοδος να απολαύσουμε το ελληνικό καρπούζι. Τρώγεται ωμό και καθαρισμένο από τη φλούδα. Επίσης, χρησιμοποιείται και στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Χτυπημένο στο μπλέντερ δίνει ωραίες γρανίτες. Υπάρχει η «καρπουζένια» την οποία μπορεί να βρει κανείς στην αγαπημένη Φολέγανδρο.


 
Καλό μήνα,
μπήκε και ο Ιούλιος ..καλό καλοκαίρι, καλές διακοπές, με καρπούζι το βασιλιά των φρούτων του καλοκαιριού !
Να περνάτε καλά !

με εκτίμηση
Δ. Μπερτζ.

--


ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε' 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364
κινητό: +30 6977090049

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου