Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ‏


O μήνας Αύγουστος αναμφίβολα είναι ο μήνας ο αφιερωμένος στο πάνσεπτο πρόσωπο της Παναγίας μας, με κεντρικό γεγονός την Κοίμησή της.Η  Ορθόδοξος Εκκλησία μας, τιμά με τρόπο μοναδικό Εκείνην που όπως μας τονίζει ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας  «ανεδείχθη Ιερωτέρα των θυσιών, Τιμιωτέρα των θυσιαστηρίων προς τον Θεόν· Αγιωτέρα των Δικαίων, των Προφητών και των Ιερέων».

Καθημερινά, σε κάθε ενορία και Μονή της Μητροπόλεώς μας, τελούνταν οι ιδιαίτερες Ακολουθίες της Μικρής και της Μεγάλης Παρακλήσεως για να ζητήσουμε την πρεσβεία της Μητρός πάσης της κτίσεως προς τον Υιό της για την σωτηρία όλων μας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, όπως κάθε χρόνο, κατήρτισε πρόγραμμα για την καθημερινή παρουσία του σε Ναούς και Μονές για την τέλεση της Ακολουθίας τας Παρακλήσεως, όπως επίσης κατήρτισε πρόγραμμα για την παρουσία των Ιεροκηρύκων της Μητροπόλεώς μας σε διάφορα χωριά προς ενίσχυση των Πιστών.
Έτσι και φέτος πανηγυρίστηκε με κάθε λαμπρότητα την Τετάρτη εσπέρας της 1ηςΑυγούστου ε.ε., η εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού στην Τρίπολη, ενώ παραλλήλως τελέσθηκε η πρώτη Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, λιτανεύοντας συνάμα και την Αγία και Ιστορική, Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Τριπολιτσάς.
Η ως άνω Ιερά Ακολουθία τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, πλαισιωμένου εκ του Ιερού κλήρου, της Πολιτειακής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του Νομού, της Φιλαρμονικής του Στρατού και του Ευσεβούς Λαού της Τριπόλεως.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ
Η  Αγία εικόνα της Παναγίας ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1823  εκείνα τα δύσκολα χρόνια που οι Έλληνες προσπαθούσαν να βρουν και πάλι την ελευθερία τους από τους Τούρκους κατακτητές.
Πρώτος Αγιογράφος ήταν ο Μιχαήλος  Κομνενίδος από τον Πόρο, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει αφού πέθανε από κάποια αρρώστια, κατόπιν την εικόνα συνέχισε και τελείωσε ο Αγιογράφος Γεώργιος Αθανασιάδης ο Κυδωνιάτης το 1826.
Η εικόνα αυτή  ήταν παραγγελία του Αναστασίου Γκυζάνη Ποριώτου, η οποία έμεινε για αρκετά χρόνια στα χέρια της οικογενείας αυτής και κατόπιν παραχωρήθηκε ευγενώς εκ των απογόνων της οικογενείας, στην Ενορία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.
Η Αγία Εικόνα της Παναγίας  έχει σωθεί δύο φορές από φωτιά με θαυματουργό τρόπο, μία φορά όταν την είχε η οικογένεια του κ. Γκυζάνη και μία φορά στην Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου όταν είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά εντός του Ναού.
Τώρα η εικόνα είναι τοποθετημένη σε ωραίο καλλιμάρμαρο προσκυνητάρι δωρεά ευλαβών Ενοριτών και κάθε χρόνο την πρώτη Αυγούστου πριν την παράκληση λιτανεύετε στην κεντρική πλατεία της Τριπόλεως  παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών της πόλεως.

"ΠΡΟΟΔΟΣ"  ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Πρόκειται για εορτή που συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της νηστείας της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και θεσπίστηκε σε ανάμνηση της απαλλαγής των Βυζαντινών, με τη βοήθεια του Τιμίου Σταυρού, από την επιδρομή των Σαρακηνών επί της εποχής του αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνού.
Λέγεται λοιπόν «πρόοδος» του Τ. Σταυρού, διότι μετά την προσκύνηση του Τιμίου Ξύλου, γινόταν στην Πόλη λιτανεία, προπορευόμενου του Τιμίου Ξύλου.
Ο Κων/νος Πορφυρογέννητος (913-959) περιγράφει λεπτομερώς για το πώς γινόταν η προσκύνηση και η λιτανεία του Τ. Ξύλου. Γράφει: Επτά ημέρες πριν (23 Ιουλίου) το Τίμιο Ξύλο «έβγαινε» από το παλάτι και κατατίθετο προς προσκύνηση.Κατόπιν, και επί δύο περίπου εβδομάδες (μέχρι 13 Αυγούστου) γινόταν ή «πρόοδος» του Τιμίου Ξύλου. Λιτανεία, πού περνούσε απ' όλους τους δρόμους, απ' όλα τα σπίτια, από τα τείχη της πόλεως, από τα περίχωρα της, αγιάζοντας τα πάντα. Στις 14 Αυγούστου το Τίμιο Ξύλο ξανάμπαινε εν «πομπή» στο παλάτι, αγιάζοντας τους κοιτώνες, κι' όλο το παλάτι. «Τη αύτη ημέρα, (14η Αυγούστου), μνήμη της εις το παλάτιον ανακομιδής του Τιμίου Σταυρού» αναφέρει το συναξάριο της ημέρας. Τέλος εναποτίθενταν στη μόνιμη του «κατοικία», στο ναΐσκο «Αγ. Θεοδώρων» του παλατιού.


                                                                                                                                                       + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου