Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Προς το παρόν κανονικά οι εκλογές τον Ιούνιο του ‘14

Δεν υπάρχει θέμα αναβολής των δημοτικών εκλογών σύμφωνα με πληροφορίες του Υπ. Εσωτερικών. Το θέμα έβαλε η επιτροπή θεσμών της ΚΕΔΕ στις προτάσεις της επειδή είναι αίτημα κάποιων δημάρχων όπως είπε ο αντιπρόεδρος κ. Καραγιάννης όταν ρωτήθηκε. Το θέμα απασχολεί έντονα και το νομικό τμήμα του Υπ. Εσ. καθώς η παρούσα θητεία τρεισήμισι χρόνων εγείρει θέμα συνταγματικότητας. Δεν μπορεί λένε ένας νόμος να ορίζει διαφορετική διάρκεια για μια θητεία και διαφορετική για μια άλλη.
Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι υπάρχει προφανής λόγος δημόσιου συμφέροντος αφού η ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και δημοτικών εξασφαλίζει μειωμένο κόστος. 
Και εδώ εγείρονται οι πολιτικές αντιρρήσεις καθώς πολλοί δήμαρχοι εκτιμούν ότι δεν τους συμφέρει εκλογικά η κομματική έκφραση του κόσμου στις ευρωεκλογές και η πολιτική χαλάρωση της ψήφου, στις κάλπες των δημοτικών. Ετσι προτείνουν ακόμη και εκλογική διαδικασία σε δύο διαδοχικές αλλά διαφορετικές Κυριακές. Αυτή άλλωστε είναι πραγματική διατύπωση της πρότασης που έχει θέσει η Επιτροπή Θεσμών. Αποσύνδεση του χρόνου διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών από το χρόνο των ευρωεκλογών. 
Και όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση όπως σημειώνουν αρκετοί με νόημα, ότι η παρούσα κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Σε διαφορετική περίπτωση, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι θα καθιερωθεί άμεσα η απλή αναλογική χωρίς να διευκρινίζουν όμως αν ο δήμαρχος θα εκλέγεται σε διαφορετικό ψηφοδέλτιο ή από το δημοτικό συμβούλιο.
Εντωμεταξύ σε έντονη αμφισβήτηση έχει μπει και το θέμα του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη. Στους περισσότερους δήμους δεν εκλέχτηκε καν, ενώ και σ’ αυτούς που εκλέχτηκε δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία του. Η Επιτροπή θεσμών της ΚΕΔΕ έθεσε και αυτό το θέμα προς συζήτηση με τις ΠΕΔ. Ομως ούτε κι αυτό το θέμα συζητήθηκε στην σχετική συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. 
Οι προτάσεις που απεστάλησαν στις ΠΕΔ, αποτέλεσαν απλά μία βάση πρώτης συζήτησης και δεν ελήφθησαν αποφάσεις που να της υιοθετεί το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου