Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Σύριζα Τρίπολης .....Πείραμα «κοινωνικού δαρβινισμού» με θύματα τους φτωχούς, τους ανάπηρους και τους ανήμπορους.



Πάνω από 70.000 ΑμεΑ  βρίσκονται σε αναμονή στις λίστες ντροπής των ΚΕΠΑ και
μεγάλο ποσοστό από αυτούς βρίσκονται σε ανθρωπιστική κρίση, λόγω της επί μακρόν αναστολής της σύνταξης, των επιδομάτων αναπηρίας και των βιβλιαρίων υγείας,  προκειμένου να επανεξεταστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδοθεί σχετική απόφαση.
Δυστυχώς το κοινωνικό κράτος και κράτος πρόνοιας στο τόπο μας είναι στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών, και το υποτιθέμενο σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας έχει μετατραπεί σε σύστημα  περικοπής δαπανών για την ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία και  ταυτόχρονα σε εξευτελιστικό μηχανισμό για τους ανθρώπους που υποφέρουν και που αποτελούν το 10% περίπου του πληθυσμού της χώρας


 Δυστυχώς δεν πρόκειται για τον αναγκαίο εξορθολογισμό των δαπανών και τον περιορισμό της σπατάλης αλλά για ένα πείραμα «κοινωνικού δαρβινισμού» με θύματα τους φτωχούς, τους ανάπηρους και τους ανήμπορους.
Tα ΑμεΑ ενοχοποιούνται συλλήβδην και με χυδαίο τρόπο ως «ανάπηροι-μαϊμού» και απατεώνες, που οφείλουν να αποδείξουν –συχνά εξευτελιζόμενοι– στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) την αναπηρία και το βαθμό τους. Μόνο που τα ΚΕΠΑ οργανώθηκαν και λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που αφήνουν για μήνες χωρίς σύνταξη ή προνοιακό επίδομα τους δικαιούχους, που ταλαιπωρούν ανθρώπους που υποφέρουν λόγω ελλείψεων σε ιατρικές ειδικότητες, που δεν πρόβλεψαν ένα σύστημα κατ’ οίκον εξέτασης για όσους αδυνατούν ή δυσκολεύονται να μετακινηθούν λόγω μόνιμων και μη αναστρέψιμων αναπηριών. Όπως καταγγέλλουν τα Σωματεία των ΑμεΑ, το 70% των μελών τους ζουν ήδη κάτω από τα όρια της φτώχειας και οι εκτεταμένες περικοπές των ζωτικών –για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών τους λόγω αναπηρίας – αλλά και για την ίδια την επιβίωση τους πλέον προνοιακών επιδομάτων και παροχών, θα τους οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην επαιτεία και στην «κοινωνική ευθανασία» όπως πολύ εύστοχα έχει προειδοποιήσει η ΕΣΑμεΑ.
. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ το 2006, η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα, η αναπηρία δεν θεωρείται ατομικό αλλά κοινωνικό πρόβλημα και με την έννοια αυτή η Πολιτεία οφείλει να παίρνει θετικά μέτρα φροντίδας και κοινωνικής ένταξης όλων των ατόμων με αναπηρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αγωνίζεται για τη στήριξη όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, για την αναβάθμιση των κοινωνικών παροχών με βάση τις διευρυνόμενες ανάγκες και για ένα ενιαίο, καθολικό και δωρεάν Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας  χρηματοδοτούμενο κατά προτεραιότητα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η αντιμετώπιση της αναπηρίας είναι ζήτημα δικαιωμάτων και ο σεβασμός τους είναι κριτήριο πολιτισμού και δημοκρατικότητας μιας κοινωνίας. Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει ήδη προκαλέσει επίκαιρη επερώτηση στην Βουλή με θέμα τον σφαγιασμό των κοινωνικών παροχών και επιδομάτων αναπηρίας και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα του αναπηρικού κινήματος για το δικαίωμα των ευάλωτων και αδύναμων ομάδων του πληθυσμού σε μια ζωή με αξιοπρέπεια».
ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΕΚΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου