Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΚΕΔΕ: ΤΡΙΚ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΜΕΙΟΝ 1,7 ΔΙΣ. ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟ 2013



Την αφαίρεση 1,7 δισ. από τους δήμους στον προϋπολογισμό του 2013 θα καταγγείλει, σύμφωνα με πληροφορίες τηςaftodioikisi.gr, η ΚΕΔΕ κατά τις σημερινές συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκουρα (στις 9 το πρωί) και τον υπουργό Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδη (στις 10), ενώ η απάντησή τους θα συζητηθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. στη 1 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΚΕΔΕ, εάν εφαρμοστούν οι ισχύοντες νόμοι, οι δήμοι θα έπρεπε να λάβουν 1,732 δισ. επιπλέον από τον προϋπολογισμό του 2013, καθώς όπως απορρέει από τον «Καλλικράτη» (πίνακας 1) δικαιοούνται 4,087 δισ. ευρώ, ενώ ο Προϋπολογισμός 2013 προβλέπει 2,355 δισ. ευρώ.


Κόβουν 1,7 δισ., δίνουν 312 εκατ.!
Να σημειωθεί ότι παρότι, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, η κυβέρνηση «κόβει» από τους δήμους θεσμοθετημένους πόρους, ύψους 1,7 δισ., στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2013 αιτιολογείται η πρόβλεψη ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους ως εξής: «Επειδή όμως για το 2013 προβλέπονται μειωμένα έσοδα λόγω της ύφεσης, θεωρήθηκε αναγκαίο να προβλεφθεί ειδική επιχορήγηση ύψους 312,9 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των Δήμων προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».
Όπως τονίζει στην aftodioikisi.gr, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Δ. Τσιαντής«η μεγάλη απόκλιση από τη νομοθετημένη απόδοση των πόρων ύψους 1,7 δις., μας δημιουργεί ερωτήματα για την ειδική επιχορήγηση ύψους 312,9 εκ. €. Πρόκειται για τρικ. Είναι προφανές ότι εάν εφαρμοστεί ο νόμος 3852/2010, δεν χρειάζεται καμία ειδική επιχορήγηση».
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ ενόψει των σημερινών συναντήσεων τονίστηκε επίσης ότι:
  • «Τα έσοδα από φόρους περιουσίας προϋπολογίζονται σε 3.176 εκατ. ευρώ. Επειδή δεν γνωρίζουμε πόσα από αυτά ανήκουν στον ΦΑΠ, γι' αυτό δεχθήκαμε στον υπολογισμό μας την πρόταση του κρατικού προϋπολογισμού. Τα ποσά πάντως είναι υπό διευκρίνιση».
  • «Δε φαίνεται να έχουν υπολογιστεί, για μία ακόμα φορά και παρά τη ρητή διάταξη του νόμου, τα έσοδα από ΠΟΕ. Ο τρόπος υπολογισμού των εσόδων ΠΟΕ που θα πρέπει να ενταχθούν στο "καλάθι των ΚΑΠ" είναι ιδιαίτερα συντηρητικός. Και τα ποσά αυτά είναι υπό διευκρίνιση».

Οφειλές 899 εκατ. ευρώ για το 2012
Επιπλέον με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr, ο Δ. Τσιαντής τονίζει ότι «η ΚΕΔΕ απαιτεί την πιστή εφαρμογή και τήρηση των νόμων που διέπουν τους πόρους των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, και θα επιδιώξει μέχρι τέλους της χρονιάς να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πόροι, ύψους 899 εκατ. ευρώ, που οφείλονται στους δήμους. Δηλαδή: 424 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ (ως τρία δωδεκατημόρια), 331 εκατ. ευρώ από τη ΣΑΤΑ, 144 εκατ. ευρώ από την Δ' δόση των παρακρατηθέντων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου