Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Η Πρόληψη όπλο για τη Ζωή




            Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  Αρκαδίας στην προσπάθειά του να διαδώσει τη φιλοσοφία της πρόληψης σε όλους τους χώρους που συνδέονται άμεσα με την καθημερινή ζωή των νέων απευθύνεται και στο στρατό.
            Αν και η στρατιωτική θητεία έχει συγκεκριμένη και περιορισμένη διάρκεια αποτελεί μια περίοδο κρίσιμη για τη ζωή του νέου ανθρώπου: συμπίπτει συνήθως χρονικά με τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή και συνοδεύεται από απότομη αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης, αποκοπή από συναισθηματικούς δεσμούς και έναν τρόπο ζωής που απαιτεί ικανότητες προσαρμογής σε πολλά νέα δεδομένα.

            Μετά την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης / ΟΚΑΝΑ και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που σηματοδοτούν μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία σε σταθερή βάση, το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποίησε ενημερωτική ομιλία στα μόνιμα στελέχη του 11ου Συντάγματος Πεζικού, με την παρουσία του Διοικητή κ. Τζανετάκη Ι.
            Η θεματολογία εστιάστηκε στα εξής σημεία:
·        Παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Κέντρου Πρόληψης και της φιλοσοφίας της πρόληψης.
·        Ψυχοκοινωνικά αίτια της χρήσης και της κατάχρησης ουσιών.
·        Κρατικοί οργανισμοί για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης.
·        Πρόληψη στις ένοπλες δυνάμεις.
·        Ο ρόλος του στρατού στην προληπτική διαδικασία και στην καταπολέμηση της χρήσης και της εξάρτησης από ουσίες.
            Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα εφαρμογής προληπτικών παρεμβάσεων εκτός από τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και στους στρατεύσιμους, έτσι ώστε η περίοδος της θητείας να είναι όσο το δυνατό πιο ομαλή και χρήσιμη για το στρατευμένο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου