Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

"Τρομάζει" το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης


Του Κωνσταντίνου Μαριόλη 

“Χωρίς... ανάσα”. Με τη φράση αυτή, τραπεζικό στέλεχος προσπαθεί να περιγράψει το πόσο γρήγορα θα πρέπει να κινηθούν οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες μέσα στο επόμενο διάστημα, μετά την ανακοίνωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου. Βέβαια, η κινητοποίηση των πιστωτικών ομίλων θα πρέπει παράλληλα να είναι ουσιαστική και δραστική, προσθέτει ο ίδιος. 

Μέσα στους επόμενους πέντε μήνες το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υποχρεώνεται

Στο πλαίσιο της πρώτης φς μέσω του ΤΧΣ θα βελτιώσουν σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση, ανοίγοντας απλώς το δρόμο για την ομαλότερη διεξαγωγή των ΑΜΚ, με την εγγύηση βέβαια του ΤΧΣ. Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι όλες οι τράπεζες, πλην της Alpha Bank, έχουν αρνητική καθαρή θέση. 

Στην πορεία, οι πιστωτικοί όμιλοι θα πρέπει να εξυπηρετήσουν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης, καταβάλλοντας, σε ετήσια βάση, τους τόκους των μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) και να ασκούν τα warrants ανακτώντας σταδιακά το μετοχικό τους μερίδμαίνει πτος αυς αυξή βελτίωση στη ρευστότητα προς την πραγματική οικονομία. Και αυτό γιατί, τα κεφάλαια που θα καταλήξουν στις τράπεζες μέσω του ΤΧΣ θα βελτιώσουν σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση, ανοίγοντας απλώς το δρόμο για την ομαλότερη διεξαγωγή των ΑΜΚ, με την εγγύηση βέβαια του ΤΧΣ. Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι όλες οι τράπεζες, πλην της Alpha Bank, έχουν αρνητική καθαρή θέση. 

Στην πορεία, οι πιστωτικοί όμιλοι θα πρέπει να εξυπηρετήσουν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης, καταβάλλονταδώσει” μέσα στις επόμενες ημέρες ή έστω εβδομάδες, οι συστημικές τράπεζες θα οχυρωθούν κεφαλαιακά, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως θα υπάρξει βελτίωση στη ρευστότητα προς την πραγματική οικονομία. Και αυτό γιατί, τα κεφάλαια που θα καταλήξουν στις τράπεζες μέσω του ΤΧΣ θα βελτιώσουν σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση, ανοίγοντας απλώς το δρόμο για την ομαλότερη διεξαγωγή των ΑΜΚ, με την εγγύηση βέβαια του ΤΧΣ. Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι όλες οι τράπεζες, πλην της Alpha Bank, έχουν αρνητική καθαρή θέση. 

Στην πορεία, οι πιστωτικοί όμιλοι θα πρέπει να εξυπηρετήσουν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης, καταβάλλοντας, σε ετήσια βάση, τους τόκους των μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) και να ασκούν τα warrants ανακτώντας σταδιακά το μετοχικό τους μερίδιο. Το κόστος αυτό θα επιβαρύνει τα περιθώρια κέρδους, ενώ ο επανέλεγχος των τραπεζών θα ανακτάται μέσω των δικαιωμάτων (warrants) που θα λάβουν όσοι συμμετάσχουν στις αυξήσεις σε αναλογία 9 δικαιωμάτων ανά μία μετοχή. 

Και όλα αυτά, μέχρι το 2017 σε μία περίοδο πέντε ετών που μοιάζει πραγματικά ασφυκτική, από τη στιγμή που η έλλειψη ρευστότητας κυριαρχεί. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται δεδομένο πως οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, σε μία προσπάθεια να απελευθερώσουν πόρους και να εξυπηρετήσουν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης πιο ομαλά. 

Μόνο στην περίπτωση που η διαδικασία εμφανίσει μία σταθερή πορεία που θα επιτρέπει προβλέψεις για ανάκαμψη του κλάδου, που θα εξυγιανθούν οι ισολογισμοί και, ίσως βασικότερο απ’ όλα, επιστρέψουν οι καταθέσεις, θα ξεκινήσει σταδιακά η χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου