Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Τρίπολης για το 2013




Γιάννης Σμυρνιώτης: “Υλοποιούμε μικρά και μεγάλα έργα που αλλάζουν τη μορφή του Δήμου”

Η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Τρίπολης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διαδικασίες, που αποτυπώνει το στίγμα και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για τον επόμενο χρόνο.
 Το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει όλα τα έργα που υλοποιούνται ή που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν το 2013, σε ολόκληρο το Δήμο Τρίπολης και περιλαμβάνει σημαντικά και ουσιαστικά έργα υποδομής και ανάπτυξης για την πόλη της Τρίπολης και την περιφέρειά της.


Αποτελεί μέρος του Γενικού Στρατηγικού Σχεδιασμού που ψηφίσαμε τον Σεπτέμβριο και μαζί αποτελούν βασικό εργαλείο στρατηγικής ανάπτυξης του Δήμου μας.

Το περιεχόμενό του Τεχνικού Προγράμματος γίνεται ακόμα πιο σημαντικό, από τη στιγμή που η κατάρτισή του και η υλοποίησή του γίνεται εν μέσω μιας ακραίας οικονομικής ύφεση που βιώνει ολόκληρη η τοπική κοινωνία.

Παρά τη συγκυρία αυτή, η Δημοτική Αρχή καταβάλλει τεράστιο αγώνα προκειμένου να υλοποιήσει κάθε έργο που εξυπηρετεί το Δήμο Τρίπολης και είναι προς όφελος των πολιτών.

Απόδειξη αποτελεί ότι το 90% του Τεχνικού Προγράμματος του 2012  έχει ήδη πραγματοποιηθεί ή έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή του.  Συνεχώς αναζητούνται νέοι τρόποι και νέοι μέθοδοι χρηματοδότησης.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 που χθες υπερψηφίστηκε, έχουν αποτυπωθεί νέα ή συνεχιζόμενα έργα συνολικού προϋπολογισμού 15. Εκ Ευρώ και αφορά σε έργα που έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους και κατά συνέπεια είναι δεδομένη η υλοποίηση τους.

Η μειοψηφία παρουσιάστηκε αδιάβαστη και επικίνδυνα αδιάφορη στο χθεσινό συμβούλιο.
Για ακόμα μια φορά δεν κατέθεσε καμία πρόταση ή δεν έκανε καμία παρέμβαση προς όφελος του Δήμου.
Δεν ακούσαμε καμία σκέψη τους. Παρά μόνο μια  κακή απόπειρα «δημοσιογραφικής» προσέγγισης των γεγονότων.

Χθες, μάλλον δεν είχαν μπει στον κόπο να ξεφυλλίσουν ούτε μια σελίδα του Τεχνικού Προγράμματος και προσπαθούσαν κατά τη διάρκεια του συμβουλίου να διαβάσουν άρον - άρον κάποια σημεία του.

Και αν δεν πρόλαβαν να το διαβάσουν πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο, πρόλαβαν να το διαβάσουν από χθες το απόγευμα για να δίνουν σήμερα πρωί – πρωί συνεντεύξεις στα Μέσα Ενημέρωσης;

Η δημοτική αρχή δεν θα μπει στις λογικές του παρελθόντος που άφησαν την πόλη τόσο χρόνια σε αυτό το τέλμα.

Η δημοτική αρχή υλοποιεί έργα15 εκ € και δρομολογεί την υλοποίηση έργων επιπλέον 30εκ €, δίνοντας έτσι το στίγμα και το όραμά της για το μέλλον του Δήμου Τρίπολης.

Με συστηματική δουλειά και μεθοδευμένες κινήσεις προχωρούν όλες οι διαδικασίες για τη δημιουργία έργων υποδομής και ανάπτυξης τόσο στην πόλη της Τρίπολης, όσο και στις κωμοπόλεις και τα χωριά ολόκληρου του Δήμου.

Με βάση τα νέα δεδομένα και το νόμο του Καλλικράτη, ένα Τεχνικό Πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει έργα για τα οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα και για την πόλη της Τρίπολης αλλά και για τα χωριά του Δήμου και στόχο έχει να δώσει λύσεις σε υποδομές που είχαν μείνει πίσω, αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη του τόπου.

Ενδεικτικά τα έργα που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 είναι τα εξής:
Συνεχιζόμενα έργα προϋπολογισμού ~14 εκ €
·         Η 2η φάση της ανάπλασης της πλατείας Άρεως
·         Η κατασκευή της παιδικής χαράς Θεοκρίτου
·         Η ψηφιακή περιήγηση στο Πολιτιστικό και ιστορικό υλικό της Τρίπολης
·         Η προμήθεια και τοποθέτηση υπόγειων κάδων στην Τρίπολη
·         Η πεζοδρόμηση του κέντρου της Τρίπολης
·         Αποχετευτικό δίκτυο Λεβιδίου
·         Ηλεκτρονική διακυβέρνηση Δήμου Τρίπολης
·         Ύδρευση Βλαχοκερασιάς – Κερασιάς


Επίσης σχεδιάζονται νέα έργα και μελέτες που περιλαμβάνουν:
·         Βελτιώσεις και διανοίξεις οδών και πεζοδρομίων για την ασφαλή διέλευση και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών.
·         Βελτιώσεις της αγροτικής οδοποιίας των Δημοτικών Ενοτήτων για την εξυπηρέτηση των αγροτών.
·         Έργα αποκατάστασης οδοστρωμάτων στις Δημοτικές Ενότητες
·         Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και πυροπροστασίας.
·         Επεκτάσεις Δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και έργα φωτισμού πλατειών.
·         Εγγειοβελτιωτικά έργα.
·         Βελτίωση δημοτικών κτιριακών εγκαταστάσεων.
·         Βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων.
·         Δημιουργία Μουσείου του Αγώνα 1821
·         Έργα συντήρησης και ασφάλειας του μουσείου Δασικής Ιστορίας του Μαίναλου
·         Έργα ανάπλασης πλατειών και κοινοχρήστων χώρων.
·         Κατασκευές νέων παιδικών χαρών και αναπλάσεις υφισταμένων.
·         Απαλλοτριώσεις.
·         Ίδρυση πολιτιστικών πνευματικών κέντρων
·         Χρηματοδότηση για σύνταξη μελετών, που είναι απαραίτητες για την ωρίμανση έργων και την μελλοντική ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα.


Ο Δήμος Τρίπολης έχει ήδη υποβάλει προς ένταξη στο ΕΣΠΑ ή άλλες πηγές χρηματοδότησης, έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6εκ €. Ενδεικτικά:
·         Ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου Τρίπολης
·         Ανάπλαση οδού Γρ. Λαμπράκη
·         Ανάπλαση χώρων πρασίνου
·         Έργα ύδρευσης στις Δημοτικές Ενότητες
·         Έργα αποστράγγισης στην περιφερειακή οδό Τρίπολης
·         Ανάπλαση πλατείας στην Κανδύλα
·         Διαμόρφωση χώρων στη Νεστάνη
·         Δίκτυο ύδρευσης στην Τεγέα



Επίσης, αναμένεται και η ένταξη περισσότερων έργων εντός του 2013 για προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από τη Δημοτική Αρχή, με συνολικό προϋπολογισμό λίγο περισσότερα από 5εκ €. Τέτοια έργα είναι :

·         Η ανακαίνιση και ανάπτυξη χώρων Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου
·         Η διαμόρφωση Χώρων Άθλησης-Αθλητικών Δραστηριοτήτων Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου
·         Η ενεργειακή αναβάθμιση και χρήση μορφών Ανανεώσιμων μορφών Ενέργειας για τα κτίρια του Γυμνασίου Τεγέας, του 2ου γυμνασίου Τρίπολης, του 2ου δημοτικού Τρίπολης και του 3ου δημοτικού.
·         Η ανάπλαση πλατείας Αγίου Βασιλείου και οδών Γεωργίου Α’ και Εθνομαρτύρων
  • Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Δήμου Τρίπολης μεριμνούν με σκοπό την ένταξη έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού», όπως το «Κέντρο στήριξης ΑΜΕΑ» έργο που αφορά την κατασκευή κτηρίου σε δημοτικό οικόπεδο, για την λειτουργία κέντρου στήριξης των ατόμων με αναπηρίες με προϋπολογισμό ύψους 1.500.000,00€.
  • Στην ίδια κατηγορία είναι και το έργο «Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λεβιδίου». Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου έχει καταθέσει τα Αρχιτεκτονικά σχέδια στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, προς έγκριση και έπειτα από τις υποδείξεις της τελευταίας προχωρεί στην διορθώσεις που απαιτούνται προκειμένου να επικαιροποιήσει τον προϋπολογισμό του έργου. Προβλεπόμενος προϋπολογισμός 1.000.000,00€.
  • Επιπλέον, ο Δήμος Τρίπολης έχει προχωρήσει στη μίσθωση χώρων στάθμευσης τροχοφόρων, με σκοπό την λειτουργία υπαίθριων δημοτικών χώρων στάθμευσης εντός του κεντρικού ιστού της πόλης της Τρίπολης.
  • Βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για την διάθεση χρηματοδότησης για τις απαλλοτριώσεις προβλεπόμενων χώρων πρασίνου
  • Έχει δρομολογήσει την επικαιροποίηση της υφιστάμενης μελέτης κυκλοφοριακής οργάνωσης και στάθμευσης της πόλης, πού ήταν στα συρτάρια για περισσότερο από 10 χρόνια.


Τέλος, έχουν δρομολογηθεί και είναι έτοιμες να κατατεθούν εντός του 2013 προτάσεις προς ένταξη στο ΕΣΠΑ ή άλλες πηγές χρηματοδότησης έργα προϋπολογισμού περίπου 7εκ €. Τέτοια έργα ενδεικτικά είναι:
·         Η ανέγερση 4 νέων σχολείων
·         Η δημιουργία Μουσείου του Αγώνα
·         Η δημιουργία ποδηλατόδρομου
·         Η ανάπλαση της πλατείας Συνοικισμού Κολοκοτρώνη
·         Η δημιουργία σκοπευτηρίου και η αναβάθμιση του μουσείυ στην Τεγέα
·         Η δημιουργία δικτύου αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Τρίπολης
·         Η δημιουργία Μαυσωλείου του Κολοκοτρώνη
·         Η κατασκευή παιδικής χαράς στην Τ.Κ. Μάναρη
·         Η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου των σπηλαίων Κάψια και της Αγίας Φωτεινής


Με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών και του τόπου, η δημοτική αρχή, πιστή στις δεσμεύσεις της αλλάζει το Δήμο Τρίπολης και τον βάζει σε μια νέα τροχιά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου