Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Επιτροπή Ανασύστασης ΠΑΣΟΚ Τρίπολης 30-11-2012 ας το προσπαθήσουμε..



 «τι κάναμε, και τώρα; Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε;»

Τι κάναμε; Γιατί το κάναμε;
Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε μέσω πολιτικών διαδικασιών, μέσω συνελεύσεων και όχι συνθημάτων, λαϊκών παρελάσεων, ιππικών εκκαθάρισης, στρογγυλέματος να ανασυνταχθούμε και κυρίως να μετασχηματισθούμε. Τους τελευταίους 2 μήνες αξιολογήσαμε κριτικά γιατί φτάσαμε εδώ ως πολιτικός φορέας, προσπαθήσαμε να αναγνωρίσουμε τους λόγους δυσαρέσκειας και αναζητήσαμε νέους ρόλους, νέες στάσεις.

Δεν εγκαταλείψαμε το καράβι στη θύελλα και αν δεν μπορέσαμε να κάνουμε τα πράγματα να πάνε καλύτερα, πιστεύουμε ότι έτσι εμποδίσαμε να πάνε χειρότερα.
Συγχρονίσαμε το εσωτερικό μας κάλεσμα με το κάλεσμα αυτών των δύσκολων καιρών.
Γνωρίζουμε ότι οι ιδέες δεν φέρνουν από μόνες τους αποτελέσματα. Προσπαθήσαμε να συντονιστούμε με άλλα ρολόγια. Τα δεδομένα που έχουμε είναι περιορισμένα, οι ευκαιρίες και οι δυνατότητές μας λίγες. Μέσα σε αυτά τα δεδομένα οφείλουμε να μην είμαστε ούτε αφηρημένοι, ούτε ουτοπικοί.
Προσπαθούμε να φτιάξουμε την ιστορία μας, αλλά χωρίς να είναι σίγουρο ότι το τελικό αποτέλεσμα μας αρέσει. Προσπαθούμε όμως να το αλλάξουμε.
Καταγράψαμε 3 συνελεύσεις με αξιόλογες παρεμβάσεις και εισηγήσεις για την αυτοκριτική μας, για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των εκλογών, για την πολιτική ταυτότητα και το ρόλο των κομμάτων και για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. Το υλικό των εν λόγω συνελεύσεων σκοπεύουμε να το αξιοποιήσουμε ενόψει του συντακτικού συνεδρίου και θα είναι η πολιτική μα πυξίδα..

Και τώρα;
Το σίγουρο είναι ότι ζούμε μια ενδιαφέρουσα εποχή, επομένως η αδιαφορία ή το «έτσι όπως είναι τα πράγματα» θα είναι οδυνηρή. Γι’ αυτό για το τώρα και για το αμέσως αύριο παίρνουμε θέση.

Τώρα..
Η ελληνική συζήτηση για την έξοδο από την κρίση είναι από θολή και  χαοτική  και ασφαλώς σε αυτό έχουμε ευθύνη ως πολιτικός φορέας καθώς δεν καταφέραμε να συνάψουμε ένα μεγάλο συνεκτικό σχέδιο φυγής;
Φαίνεται και κάτι άλλο όμως, ότι ο νυν πρωθυπουργός με τα Ζάππειο 1, Ζάππειο 2, Ζάππειο 3 αυτά που έλεγε τα εννοούσε;

Θα θέλαμε ως ΠΑΣΟΚ να συνάψουμε και να περιγράψουμε όλη την πορεία της Αναγέννησης της χώρας και η οποία σαφέστατα περνά μέσα από την Αριστερά και  τη σοσιαλδημοκρατία  Όμως όπως λέμε και παραπάνω «οι ιδέες δε φέρνουν από μόνες τους αποτελέσματα». Νέα μέτρα αποφασίστηκαν, το νέο οικονομικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό.

Το χρέος δε φαίνεται να είναι βιώσιμο ούτε με κούρεμα, ούτε με παρατάσεις, η ψήφιση των νέων μέτρων απλά παρατείνει τη «ζωή» μας εντός ευρώ. Το χρέος φαίνεται να είναι βιώσιμο μόνο με δημιουργία νέου πλούτου και με υψηλή συντονισμένη ευρωπαϊκά πολιτική με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, που θα ενεργοποιεί τη δυνατότητα επενδύσεων.
Το χρέος είναι βιώσιμο αν γίνουν μεταρρυθμίσεις, αν ξεβολευτούμε για λίγο ακόμα. Γι’ αυτό το λόγο, από χθες έπρεπε-αλλά τουλάχιστον, σήμερα πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες διάσωσης της χώρας.

Οι δύο αντίρροπες δυνάμεις τόσο αυτή του «εύκολου  και οπισθοδρομικού λαϊκισμού», όσο και η άλλη της «πειθαρχίας χωρίς όραμα» φαίνεται να έχουν φθάσει στο τέλος της ανοχής τους, φαίνεται να μην μπορούν να εκφράσουν την ανάγκη της Ελληνικής κοινωνίας για πλήρη ανατροπή του πολιτικού-κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου που ακολουθήσαμε μεταπολεμικά και μας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο. 
Η Ελληνική κοινωνία αναζητά μία νέα προοδευτική, δημοκρατική πατριωτική πολιτική δύναμη που θα την εμπνεύσει και θα της αφηγηθεί ένα καινούργιο όραμα, που θα την οδηγήσει στην απαραίτητη σύγκρουση με τις συντεχνίες, τα συμφέροντα, την ανομία, τη διαφθορά, τον αναχρονισμό, τον λαϊκισμό, τη βία των άκρων. 


Αμέσως αύριο..
Καλούμε και άλλες νεόκοπες παρατάξεις να αφήσουν την «καπηλεία του πόνου». Ας παίξουν μπάλα, ας βγάλουν μολύβια, χαρτιά. Ας αποδεχτούν ότι δεν είναι έτοιμοι (το έκανε ένας από αυτούς και αμέσως δέχτηκε τα ενδοπαραταξιακά πυρά). Τους προτείνουμε αυτό που είπε ένας μεταπολεμικός συγγραφέας, ο Άρης Αλεξάνδρου:
«Θα σκοντάφτεις και θα πέφτεις εδώ μες στα χαλάσματα, χαράζοντας γραμμές, εδώ θα επιμένεις δίχως βία, χωρίς ποτέ να καταφύγεις στη βολική απόγνωση, ποτέ στην περιφρόνηση».
Οι εραστές της κυβερνητικής εξουσίας καταρτίζουν σχέδια για την κατάκτησή της, δε φαίνεται όμως με την ίδια σοβαρότητα και επιμέλεια να καταρτίζουν σχέδια εδραίωσης της δημοκρατίας, ενίσχυσης της θέσης της Ελλάδας και της διαπραγματευτικής της ικανότητας.
Η βολική απόγνωση και η περιφρόνηση δε λύνουν τα προβλήματα. Τα ζητήματα τα λύνουμε όταν «μπαίνουμε» μέσα στο ίδιο το πρόβλημα. Ναι αυτοκριτικά λέμε ότι εμείς μπήκαμε στο πρόβλημα, γι΄ αυτό και ψηφίσαμε όλες τις φορές ΝΑΙ επώδυνα, αλλά αυτό δε φτάνει. Καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να συντάξουμε αυτό που δεν εσυντάχθη όταν είχαμε χρόνο περισσότερο. Πρόγραμμα ανασύνταξης της χώρας, περιεκτικά μέσα σε 2-3-4 σελίδες να χωρέσουμε τα όνειρα και την ελπίδα των πολυάριθμων άνεργων,  των μισθωτών και των επαγγελματιών που φυτοζωούν. Πρόγραμμα ανασύνταξης περιεκτικά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και πάλι με καθημερινή ισορροπία λέξεων και πράξεων. Πρόγραμμα ανασύνταξης να στρέψουμε την προσοχή εκεί που πρέπει!

Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε;
Το έχουμε ακούσει από δεκάδες συντρόφους: «..Τι κάνετε ρε παιδιά τώρα δεν αλλάζει το πράγμα, έχει πάρει το δρόμο του..»
Συμφωνούμε,  «ΑΥΤΟ το ΠΑΣΟΚ μάς τελείωσε» λέμε κι εμείς. Αυτό το ανήμπορο ΠΑΣΟΚ της θλίψης ή της μομφής, της βολικής μελαγχολίας μάς τελείωσε λέμε εμείς. Το γράψαμε, το είπαμε δυνατά στις συνελεύσεις μας, το συζητήσαμε με τους συντρόφους μας.
Τώρα καλούμε τους «αξιωματούχους» του πολιτικού μας φορέα να ξηλώσουν τα γαλόνια τους, να αυτοπεριοριστούν και με ενσυναίσθηση να αισθανθούν. Να αισθανθούν ότι δεν υπάρχουν πια «πολιτικοί στρατοί» όπως υπήρχαν στο πρόσφατο παρελθόν. Να αισθανθούν, να περάσουν από τα «εγώ ξέρω», στα «εγώ κατανοώ», άρα στα «εγώ καταλαβαίνω», «που βρίσκομαι που πατάω», γιατί τότε θα καταλάβουν ότι πρέπει να επινοήσουν, να επινοήσουν τις λύσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα.
Παραπάνω από 4 μήνες δε φαίνεται να γίνεται καμία αυτοοργάνωση, δε φαίνεται να ιδρώνει κανενός το αυτί.
Δηλώσεις αποδόμησης μιντιακές, παράπονα από τον κομφορμισμό του facebook/ twitter δεν παράγουν πολιτική, παρά ναρκισσισμό-αδράνεια-στασιμότητα και εν τέλει μνησικακία.
Επίπλαστες παραινέσεις για αυτό-οργάνωση δεν μπορούν να αξιολογηθούν ως προσπάθειες πειστικής ανάκτησης. Με «από καθέδρας» πολιτική, με ναρκισσιστική ρητορική, με άλλο ένα φόρουμ διαβούλευσης δε γίνεται αυτό-οργάνωση.

"Πράξεις Αναγέννησης ενός Νέου Αστερισμού, μιας Μεγάλης και Υπεύθυνης Προοδευτικής Παράταξης" .

Αναγέννηση και επανασύσταση για να γίνουμε ένα κόμμα μελών, κόμμα αρχών με ανοιχτή δημοκρατική λειτουργία.
Αναγέννηση και επανασύσταση για να ανταλλάξουμε θέσεις, να συνομιλήσουμε ως ίσος προς ίσον, να ανοίξουμε γραμμή μεταβίβασης ιδεών και εμπιστοσύνης. Πώς άραγε αποκτιέται η εμπιστοσύνη, με πληκτρολόγια, κοινωνική δικτύωση, κοινωνικούς καφέδες, πανηγύρια και τραπεζώματα;
Αναγέννηση και επανασύσταση για να μπορέσουμε να συνομιλήσουμε ξανά με όλους όσους ανήκουν στη Δημοκρατική παράταξη αλλά δε θέλουν να ενταχθούν σε κάποιο από τα κόμματα του παλαιού πολιτικού συστήματος.
Αναγέννηση και επανασύσταση για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις διαχωριστικές γραμμές του κομματισμού και να συναντηθούμε με συμπολίτες μας με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ιδέες, τα ίδια οράματα και μας χωρίζουν μόνο οι κομματικές μας σημαίες.
Αναγέννηση και επανασύσταση όχι για την παρθενογένεση. Δεν υπάρχει παρθενογένεση για κανέναν. 
Αναγέννηση και επανασύσταση με Διαρκές Συνέδριο για να τα πούμε όλα, να τα κάνουμε όλα, να απαντήσουμε σε όλα, να αποκτήσουμε «σφυγμό».
Αναγέννηση και επανασύσταση για να οργανώσουμε από τα κάτω μια νέα συνάρθρωση, μια νέα κοινωνική συμμαχία. Είναι η στιγμή της συνάντησης των παραγωγών κοινωνικού πλούτου, των δημιουργών, των καινοτόμων, των αποκλεισμένων. Είναι η στιγμή της συνεύρεσης της μεγάλης πλειοψηφικής Αριστεράς, που ξεκινά από τη σοσιαλδημοκρατία και καταλήγει στον κινηματικό ακτιβισμό.
Αναγέννηση και επανασύσταση λοιπόν για να συνεισφέρουμε στην ανασυγκρότηση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, για να συνεισφέρουμε στην ανασύσταση της ευρείας πατριωτικής, προοδευτικής, δημοκρατικής παράταξης.
Αναγέννηση και επανασύσταση για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα.
Αναγέννηση και επανασύσταση για να θυσιάσουμε το δικό μας κομματικό παρελθόν εις όφελος της Δημοκρατικής παράταξης.


Αναγέννηση και επανασύσταση για να δημιουργήσουμε μια μεγάλη παράταξη:
Ανοικτή σε όλους τους πολίτες που αποδέχονται τις αρχές και τις θέσεις του και θέλουν να τις συνδιαμορφώνουν.
Αποκεντρωμένη με τοπικές και περιφερειακές εκφράσεις, με  αρμοδιότητες και ισχύ.
Επιστροφή στην Πολιτική μέσω μιάς παράταξης που συζητά, αποφασίζει, παρακολουθεί την εφαρμογή των αποφάσεων και αξιολογεί τα αποτελέσματα.
Μια παράταξη συλλογικός διανοούμενος της σύγχρονης εποχής και όχι παθητικός δέκτης πολιτικών απόψεων που παράγονται από μη διαφανείς ή τυχαίες διεργασίες διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.
Μια σύγχρονη παράταξη που είναι παρών στο δύσκολο και συγκρουσιακό κόσμο του διαδικτύου που θέλουμε να είναι ο σύγχρονος δημόσιος χώρος και όχι ο τόπος μιμητισμού, φανατισμού και μισαλλοδοξίας που δεν σέβονται τους κανόνες της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της πολυφωνίας.
Μια παράταξη  εγγυητής της αυτονομίας της πολιτικής που πρέπει να διεξάγεται με απολύτως διαφανή τρόπο, αρχής γενομένης από τους πόρους και την οικονομική διαχείριση του ιδίου του κόμματος.
Τέλος στην αφηρημένη έννοια της οικονομικής ενίσχυσης, εξυγίανση τώρα, δεν μπορούμε να ανασυστήσουμε έναν πολιτικό φορέα, όταν δεν λειτουργούμε συντεταγμένα όσον αφορά τις οικονομικές μας υποχρεώσεις.
Θέλουμε μια παράταξη  εκφραστή της αλληλεγγύης των γενεών.
Μια παράταξη ώριμη, ανανεωμένη, που θα κάνει πράξη τη διαγενεακή αλληλεγγύη.
Έχουμε αφομοιώσει την ιστορία της παράταξης, αλλά είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να γράψουμε μια νέα μεγάλη  ιστορία.
Απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους τους φίλους, σε όλα τα μέλη, σε όλα τα στελέχη, σε όλους τους δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες που νοιώθουν ότι ανήκουν στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης, της παράταξης του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλεισμού πολιτών που θέλουν να πάρουν μέρος στην προσπάθεια.
Δεν υπάρχουν περιθώρια δημιουργίας μηχανισμών παλαιού τύπου. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, της παραγωγής.
Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους ανθρώπους του πνεύματος, της δημιουργίας, της παιδείας και του Πολιτισμού.

Όλα από την αρχή, λοιπόν, να δώσουμε ένα νέο όραμα στην Ελληνική κοινωνία που υποφέρει, για να γράψουμε το δικό μας «μνημόνιο». Ένα «μνημόνιο» που θα  μετατρέψει την Ελλάδα σε πρότυπο Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης και Ευημερίας.

Στο πολύ άμεσο μέλλον είναι χρέος μας να κάνουμε πέρα από την αποτίμηση των Συνελεύσεων μας και ένα μεγάλο ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ με θέμα "Πράξεις Αναγέννησης ενός Νέου Αστερισμού, μιας Μεγάλης και Υπεύθυνης Προοδευτικής Παράταξης"

.. ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα, «το μέλλον (πρέπει) να ανήκει στην πολιτική»..

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,
Επιτροπή Ανασύστασης ΠΑΣΟΚ Τρίπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου