Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΓΚΑΛΟΠ-ΟΤΑ: ΦΤΑΙΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΙΡΕΤΟΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΑΚΑ»



Μισές - μισές σε κυβέρνηση και δημάρχους επιρρίπτουν οι πολίτες τις ευθύνες για τα προβλήματα στους δήμους, ενώ ένας στους οκτώ δεν παραλείπει να κάνει και... αυτοκριτική,  θεωρώντας ως βασική αιτία την «αδιαφορία των πολιτών». Αυτό προκύπτει από το δεύτερο μέρος της πανελλαδικής έρευνας σε δείγμα 1011 ατόμων, που διεξήγαγε από τις 26 έως τις 30 Νοεμβρίου η εταιρείαOpinion Poll** για την aftodioikisi.gr και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης. Μοιρασμένοι είναι οι πολίτες αναφορικά με το πόσο ικανοποιημένοι είναι από το έργο των δημάρχων στην περιοχή τους, ενώ σαφής  είναι πλειοψηφία υπέρ της άποψης ότι  η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) το έκτακτο συνέδριο της οποίας πραγματοποιείται σήμερα, δεν έχει βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων στους δήμους.
Αναλυτικά:

Υπεύθυνοι κυβέρνηση και δήμαρχοι
Στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι έχει τη βασική ευθύνη για τα προβλήματα στο δήμο σας» οι πολίτες επιρρίπτουν ισομερώς τις ευθύνες στην κυβέρνηση (39%) και στο δήμαρχο (38%), ενώ το 12 θεωρεί ότι ευθύνεται η «αδιαφορία των πολιτών».

Μοιρασμένοι για έργο των δημάρχων
Σχεδόν μοιρασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες και σε σχέση με το αν είναι ικανοποιημένοι από το έργο των δημάρχων στην περιοχή τους: Το 38% δηλώνει «όχι» και μαζί με το 12% που απαντά «μάλλον όχι» φτάνουν το 50%, ενώ στον αντίποδα «ναι» απαντά πάνω από ένας στους τέσσερις  (28%)  και «μάλλον ναι» το 19%, σύνολο 47%.

Kριτική στην ΚΕΔΕ
Πιο σαφής είναι η εικόνα σε σχέση με το ρόλο της ΚΕΔΕ στην επίλυση των προβλημάτων των δήμων. Σχεδόν οι μισοί από του ερωτηθέντες (47%) απαντούν ότι «η ΚΕΔΕ δεν έχει διαδραματίσει κανέναν ιδιαίτερο ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στους δήμους», ενώ, αντιθέτως, ένας στους τρεις (32%) θεωρεί ότι ο ρόλος της ΚΕΔΕ είναι ουσιαστικός.

Το δεύτερο μέρος της δημοσκοπικής έρευνας του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και της AFTODIOIKISI.GR(αρχείο .ppt).
Σχετικά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου