Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Μανώλης Αγγελάκος .....«Η Αχαΐα μπορεί να εξελιχθεί σε μια κοιτίδα έρευνας και καινοτομίας της Νότιας Ευρώπης»




Εισήγηση του Μανώλη Αγγελάκα σε ημερίδα
για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Αχαϊας

Εισήγηση στην ημερίδα με τίτλο «Αχαΐα: Σημερινή κατάσταση και αναπτυξιακές προοπτικές – Δημιουργία ενιαίας αναπτυξιακής πρότασης», που διοργανώθηκε, στην Αθήνα, από την εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, έκανε, σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας.


Ξεκινώντας την εισήγησή του κ. Αγγελάκας παρουσίασε την υπάρχουσα κατάσταση στην Αχαΐα, αλλά και τη Δυτική Ελλάδα, γενικότερα, λέγοντας ότι η κρίση που μαστίζει τη χώρα έχει αγγίξει την περιοχή μας σε όλα τα επίπεδα.
Αποτυπώνοντας με στοιχεία και αριθμούς τα αποτελέσματα της κρίσης, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι:
-       Η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία από 7,2% το 2008 έχει εκτιναχθεί στο 24,6% (2ο τρίμηνο του 2012).
-       Ο πρωτογενής τομέας απασχολεί το 21,3% των εργαζομένων, παράγοντας το 7,3% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (Α.Π.Α.).
-       Ο δευτερογενής τομέας απασχολεί το 18,3%, παράγοντας το 19,9% της Α.Π.Α.
-       Και ο τριτογενής τομέας απασχολεί το 60,4%, παράγοντας το 72,8% της Α.Π.Α.
«Από μόνοι τους, αυτοί οι δείκτες –επεσήμανε ο κ. Αγγελάκας- δείχνουν ανάγλυφα τη στρεβλή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται, σήμερα, η τοπική οικονομία».
Πρόσθεσε δε, ότι «Αν στα παραπάνω υπολογιστούν:
-       Η μείωση των επιχειρήσεων που απασχολούν από 1-10 εργαζόμενους.
-       Η αποβιομηχάνιση.
-       Η μείωση των αυτοαπασχολουμένων.
-       Η έλλειψη σιδηροδρομικής σύνδεσης.
-       Η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Αθήνα-Πάτρα- Πύργος-Τσακώνα.
-       Η ελλιπής διασύνδεση των λιμανιών Πάτρας, Κυλλήνης και Κατακόλου με τους τελικούς προορισμούς των επιβατών
-       Και χαμηλοί ρυθμοί απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ,
τότε, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η σημερινή κατάσταση, όχι μόνο εμπνέει ανησυχία, αλλά και ότι ο κίνδυνος υστέρησης της περιοχής έναντι των εθνικών στόχων είναι κάτι παραπάνω από ορατός».

Προχωρώντας στα αμέσως επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος και την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, ο κ. Αγγελάκας τόνισε ότι επιβεβλημένα είναι:
-       Η άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.
-       Η άμεση λήψη απόφασης για το μέλλον της Ολυμπίας οδού.
-       Η προώθηση της επένδυσης του Αυτοκινητοδρομίου.
-       Η εμβάθυνση στους τομείς της τυποποίησης και της ποιοτικής επιβεβαίωσης, ώστε να υπάρξει διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού.
-       Και η οργανωμένη αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος, ώστε από την κρουαζιέρα και μόνο να περάσουμε σε μορφές επαναλαμβανόμενου τουρισμού, με πολλαπλές διανυκτερεύσεις.

Κλείνοντας την εισήγησή του, στην ημερίδα, ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι στους μελλοντικούς στόχους για το αναπτυξιακό πρότυπο της Αχαΐας πρέπει να είναι –μέσω της συνεργασίας όλων (κράτους, περιφερειών, επιστημονικών φορέων, επιμελητηρίων και πολιτών)- η κατάρτιση ρεαλιστικών σχεδίων, σωστά μελετημένων, που θα οδηγήσουν:
-       Στη στροφή και την ανάπτυξη του ποιοτικού πρωτογενούς τομέα.
-       Στην οργανωμένη υποδοχή των τουριστών από το λιμάνι της Πάτρας και την αντίστοιχη οργανωμένη μετακίνησή τους, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.
-       Και κυρίως, τη διασύνδεση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων της περιοχής, τόσο με τις τοπικές επιχειρήσεις, όσο και με αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις του εξωτερικού.

«Η Αχαΐα μπορεί να εξελιχθεί σε μια κοιτίδα έρευνας και καινοτομίας της Νότιας Ευρώπης. Χιλιάδες θέσεις εργασίας μπορούν να ξεπηδήσουν μέσα από αυτή τη δραστηριότητα», κατέληξε ο κ. Αγγελάκας.          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου