Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΤΡΑΚΟΣ....«ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΝΙΣΟΤΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΟ ΕΣΠΑ»



Επιτέλους προκηρύχτηκε το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση και σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους κλάδους της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 22,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα 15,75 εκατομμύρια θα διατεθούν για την ενίσχυση των υπαρχουσών επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα για σύσταση νέων. Στον τομέα της μεταποίησης θα διατεθούν 6,3 εκατ., στον τουρισμό 4,725 εκατ. και στο εμπόριο 4,725 εκατ. ευρώ


Δεδομένων των αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  και της αγοράς το ποσό της ενισχύσης αποτελεί σταγόνα στο ωκεανό.  Οι ανάγκες στην περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πολύ μεγαλύτερες από τα 22,5 εκατομμύρια ευρώ και τα αποτελέσματα μιας τόσο μικρής ενίσχυσης δεν θα επηρεάσουν θετικά την τοπική οικονομία.

Το πρωτο θετικό στοιχείο στην διακήρυξη είναι ότι δεν απαιτείται από τους αιτούντες να αποδείξουν την χρηματοοικονομική τους επάρκεια προκαταβολικά με την κατάθεση  της πρότασης τους, απαίτηση που αποτελούσε εμπόδιο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υποβάλλουν προτάσεις.  

Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι ότι δεν πέρασαν οι επικίνδυνες προτάσεις του κου Τατούλη να υπάρξουν ανισότιμοι και επιβλαβείς όροι για τις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου και να δημιουργηθεί «παρατράπεζα» που επεδίωκε. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ισχύει με τους ίδιους όρους για όλες τις περιφέρειες της χώρας. Προφανώς μετά τις παρεμβάσεις των φορέων και τις δικές μας έγιναν κατανοητές οι αδικίες που θα παρατηρούνταν εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αν γινόταν αποδεκτές οι καταστροφικές προτάσεις κου Τατούλη.

Εξακολουθεί  όμως να παραμένει το πρόβλημα της ρευστότητας που παρατηρείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθότι έχει περιοριστεί δραματικά ο δανεισμός από τις τράπεζες παρά την χρηματοδότηση που λάβανε με την επανακεφαλαιοποίηση τους. Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι το κόστος της επανακεφαλαιοποίησης το πληρώνει ο Ελληνικός Λαός βιώνοντας καθημερινά τις δραματικές συνέπειες του μνημονίου.

Το Γραφείο Τύπου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου