Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Συνέντευξη εφ όλης του Γιάννη Σμυρνιώτη..Υπεύθυνη η Περιφέρεια για τα σκουπίδια .Επίθεση στον Παυλή


Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Γιάννης Σμυρνιώτης στη συνέντευξη που παραχώρησε στα ΜΜΕ αναφέρθηκε στα θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου , της Δευτέρας 21ης Ιανουαρίου ενώ απάντησε και στις δηλώσεις του επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Δημήτρη Παυλή .
'' Προσπαθούμε να διαχειριστούμε τα λάθη  ,τις αβλεψίες και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εδώ και αρκετά χρόνια. Είτε θέλουν ,είτε δε θέλουν ,θα  οδηγήσουμε το θέμα των απορριμμάτων  έστω σε προσωρινή λύση.''
Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος για το θέμα των απορριμμάτων δήλωσε:
O κ. Παυλής αναφέρεται στο θέμα των απορριμμμάτων επιρρίπτοντας συνεχώς τις ευθύνες στη Δημοτική Αρχή ενώ διαστρεβλώνει την κοινή γνώμη λέγοντας επίσης ότι δεν έχουμε κανένα σχέδιο για τη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων .Η δική μου άποψη είναι ότι μιλάει λίγο νωρίτερα από ότι θα έπρεπε, σε πολλά θέματα. Έδιωξε το 11ο Σύνταγμα πέρυσι ,το ξαναέδιωξε φέτος ,νομίζω ότι καλό είναι όταν μιλάμε για κάποια τόσο σοβαρά θέματα ,τα οποία αναζητούν τη λύση εδώ και αρκετές δεκαετίες ,να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί.
Εμείς προσπαθούμε με νύχια και με δόντια ,μέσα σε αυτό το δημιούργημα της ελληνικής γραφειοκρατίας  που ο καθένας  κοιτάει μόνο τον εαυτό του και πως θα καλυφθεί υποτίθεται νομικά μην τυχόν και του προκύψει  κάτι, να λειτουργήσουμε σε μια λογική για να δώσουμε λύση στο θέμα των απορριμμάτων τουλάχιστον για τη μεταβατική περίοδο μέχρι να τελειώσει αυτός ο περίφημος διαγωνισμός της Περιφέρειας. 
 Υπάρχει αδιέξοδο στην Πελοπόννησο. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε τα λάθη  ,τις αβλεψίες και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εδώ και αρκετά χρόνια. Είτε θέλουν ,είτε δε θέλουν ,θα  οδηγήσουμε το θέμα των απορριμμάτων  έστω σε προσωρινή λύση.


ΤΙΤΛΟΣ: "Σε καμία περίπτωση το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας δε θα έχει ημερομηνία λήξης.  Σε κάθε περίπτωση θα προσπαθούμε να διατηρούμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο επάρκειας  για τα αγαθά του Κοινωνικού παντοπωλείου . "
Για το θέμα του Κοινωνικού παντοπωλείου αναλυτικά ανέφερε:

Να ξεκαθαρίσουμε δυο πράγματα, το κοινωνικό παντοπωλείο έρχεται να λειτουργήσει επικουρικά σε κάποιους ανθρώπους και όταν υπάρχει δυνατότητα να έχει την επάρκεια κάποιων πραγμάτων.  Το κοινωνικό παντοπωλείο ιδρύθηκε με το άρθρο 2 , θεσμοθετήθηκε του νόμου 4071 που πέρασε στο φύλλο της εφημερίδας της Κυβερνήσεως πέρυσι τον Απρίλιο, 11/4/12. Εμείς είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα τη διαδικασία ίδρυσης πριν υπάρξει και θεσμική πρόβλεψη.
Υπήρξε όντως ένα πρόβλημα αυτές τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου,  μετά τις 10 Ιανουαρίου  ,δεδομένου ότι πολλές οικογένειες προσήλθαν στο κοινωνικό παντοπωλείο και λόγου των εορτών τελείωσαν σχεδόν τα υλικά και τα είδη που είχε.
Έχουμε ένα πρόβλημα τεχνικό για να προχωρήσουμε σε προμήθεια παρόλο που έχει μπει στον προϋπολογισμό υπό την έννοια ότι δεν έχει πάρει ακόμη νομιμότητα ο προϋπολογισμός του Δήμου.  Εντός των επόμενων ημερών λύνεται αυτό το θέμα και μετά θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες  εκείνες που θα εξασφαλίσουν επάρκεια ειδών για το Κοινωνικό παντοπωλείο .
Πρέπει να καταλάβουμε ότι το  Κοινωνικό παντοπωλείο λειτουργεί επικουρικά , δε μπορεί ο καθένας ανεξαρτήτου εισοδήματος  ή με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια να εξαρτά την επιβίωση του μόνο από το κοινωνικό παντοπωλείο. Ξέρουμε ότι είναι τεράστιες οι ανάγκες και  προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό .Όμως  η ίδρυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, θεσμικά ,προβλέπει ότι τα είδη του πρώτα προέρχονται από δωρεές και χορηγίες και μετά συμβάλλει ο Δήμος . Ζητάμε ως εκ τούτου από όλους τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις να συμβάλλουν, στο δυνατό που μπορούν ,ώστε να το διατηρούμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο επάρκειας.
 Τώρα όσον αφορά αυτά που ειπώθηκαν περί πολιτικών παρεμβάσεων και εκμετάλλευσης κτλ , είναι αστεία. Εξάλλου στην επιτροπή που  λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο   εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις.  .

Να επισημάνω επίσης ότι ενώ  ξεκινήσαμε με πολύ λίγα άτομα υπήρξε μια ραγδαία προσέλευση και τα κριτήρια που απαιτούνται για τους δικαιούχους είναι φορολογικά.  Από κει και πέρα εμείς δεν είμαστε ούτε εφορία να ελέγξουμε αν ο άλλος απόκρυπτε εισοδήματα ή ένας που έχει μεγάλα εισοδήματα έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα.  Μπήκαν κάποια κριτήρια που άπτονται μόνο της φορολογικής δήλωσης , πολυτέκνων κτλ.

Σε καμία περίπτωση το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας δε θα έχει ημερομηνία λήξης.  Σε κάθε περίπτωση θα προσπαθούμε να διατηρούμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο επάρκειας  για τα αγαθά του Κοινωνικού παντοπωλείου .

Για το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου  ο Δήμαρχος ανέφερε:

Λίγες μέρες πριν  , με την κακοκαιρία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα υπήρξε ένα πρόβλημα πρόσβασης στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου , από το πρώτο πάρκινγκ μέχρι το σαλέ, και υπήρξε πρόβλημα τέτοιο γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα επικοινωνιών .Έγινε βλάβη από κεραυνό στο μετασχηματιστή και δεν υπήρχε καμία δυνατότητα επικοινωνίας.
Ο ανάδοχος τον οποίο έχουμε εκεί για τον εκχιονισμό του δρόμου από τη στιγμή που δεν είχε τη δυνατότητα με τα συμβατικά εκχιονιστικά να ανοίξει αυτό το κομμάτι, μετέφερε ο άνθρωπος και ένα μεγάλο χωματουργικό μηχάνημα και το Σάββατο το πρωί ,το πρόβλημα , διορθώθηκε.
 Τώρα όσον αφορά το θέμα που δημιουργήθηκε με το μηχάνημα που πατάει το χιόνι έγινε μια βλάβη  και την Κυριακή το πρωί διορθώθηκε και αυτό .
Πρέπει να ξέρει ο κ. Παυλής ότι  το χιονοδρομικό του Μαινάλου  ήταν σε αδράνεια εδώ και μια πενταετία και  με δική μας παρέμβαση ,όλου του δημοτικού συμβουλίου ,προσπαθήσαμε να το λειτουργήσουμε . Τώρα να μιλάμε για ιδανικές καταστάσεις όταν χθες δεν υπήρχε τίποτα , τι να πω.


Εμείς τη μόνη υποχρέωση που έχουμε φέτος είναι να κρατάμε το δρόμο ανοιχτό προς το χιονοδρομικό  και αυτό πράττουμε.

Έχουμε βεβαίως και μια συνεργασία με τον Ορειβατικό, κάναμε κάποιες δράσεις, φέραμε κόσμο στην περιοχή, από κει και πέρα όμως  δεν έχουμε άλλη δυνατότητα ,γιατί δεν ανήκει, με την στενή έννοια ,  στο Δήμο ,το Χιονοδρομικό.

Να σημειώσω ότι τα χρήματα που δώσαμε ως Δήμος στον ΕΟΣ για το χιονοδρομικό  έφεραν ουσιαστικά σοβαρά  ανταποδοτικά οφέλη όχι μόνο στο Δήμο αλλά  κυρίως στους κατοίκους  της περιοχής γιατί πέρσι οι επισκέπτες υπερέβησαν τους 60.000.
Για το θέμα του Μαινάλου όσον αφορά το Προεδρικό Διάταγμα ο Δήμαρχος συμπλήρωσε:
Την πρώτη προσέγγιση στο συγκεκριμένο διάταγμα , τη συγκεκριμένη προσπάθεια την κάναμε τον Μαϊο του  ΄11 , τότε που με μια απόφαση της τότε  Υπουργού Περιβάλλοντος ουσιαστικά απαγόρευε ,μέχρι την έκδοση του συγκεκριμένου προεδρικού διατάγματος, οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή της μελέτης. 
Και τότε σε συνεργασία με πολλούς φορείς  κάναμε παρέμβαση ώστε να μη σταματήσει  η οποιαδήποτε δραστηριότητα  χωρίς βέβαια να δημιουργούνται τετελεσμένα στην περιοχή της μελέτης .
Αυτό που θέλουμε είναι να μην παραμείνουμε σε ένα ευχολόγιο  και αυτό το κείμενο και τα μέτρα στα οποία θα καταλήξουμε  να είναι ρεαλιστικά αφενός και εφαρμόσιμα. Νομίζω ότι αυτό το κείμενο είναι ένα σύνολο απαγορεύσεων που ουσιαστικά δείχνουν και αναχρονισμό και προχειρότητα , δε θέλω να μπω αυτή τη στιγμή στο πότε έγινε η μελέτη  με τι κριτήρια, σε τι κοινωνικά , πολιτικά , οικονομικά δεδομένα  αλλά νομίζω ότι δε μπορεί να είναι μια σειρά απαγορευτικών διατάξεων οι οποίες δεν έχουν και σαφή προσδιορισμό και καθορισμό.
 Για το λόγο αυτό  αποφασίσαμε πέρα από αυτό που κάνει η Περιφέρεια να έχουμε και εμείς μια συνάντηση καταρχήν την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των παρατάξεων, εκπρόσωποι των φορέων , για να αντιμετωπίσουμε το θέμα σε μια ολοκληρωμένη βάση ώστε αν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο  και για την προστασία του Μαινάλου, αλλά παράλληλα  και για την ανάπτυξη της περιοχής. 
Για την πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης , στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για δωρεάν υπηρεσίες ίντερνετ και δωρεάν φύλαξη των παιδικών χαρών , ο Δήμαρχος σχολίασε:
Για τις  υπηρεσίες που αφορούν δωρεάν ίντερνετ ,καλό είναι οποιοσδήποτε έχει μια πρόταση να την φέρει στις Υπηρεσίες του Δήμου .Έτσι να ερχόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο και να λέμε έχω μια προσφορά πάρτε την ,νομίζω ότι ούτε την τεχνογνωσία έχει το Δημοτικό Συμβούλιο έτσι ώστε να κρίνει κατά πόσο είναι ικανοποιητική ή συμφέρουσα η όποια προσφορά .
 Οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να έρθει στο Δήμο , να αξιολογηθεί προκειμένου αν είναι συμφέρουσα και να προωθηθεί στην υλοποίηση της. Αν και για τη συγκεκριμένη που αφορά δωρεάν παροχή υπηρεσιών ,νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρξει.
Καλό είναι να τελειώνουμε με τις εποχές εντυπωσιασμού και της δημιουργίας εντυπώσεων και να προχωράμε σε ουσιαστικά πράγματα .Εμείς ξεκινήσαμε πρώτα από όλα να βάζουμε ασύρματο ίντερνετ σε περιοχές που δεν υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης από σταθερά δίκτυα για τον πρώτο και κύριο λόγο να εξυπηρετήσουμε τους αγροτικούς γιατρούς για το θέμα της συνταγογράφησης  .Από κει και πέρα κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητες της.
Όπως και για την πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης που αφορά τη δωρεάν φύλαξη των παιδικών χαρών , αναμένουμε ολοκληρωμένη την πρόταση τους για να την αξιολογήσουμε και αυτή. Να εξετάσουμε αρχικά αν  η πρόταση τους ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου