Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Μέγαρο Μαξίμου: Η ψηφοφορία στη Βουλή ενίσχυσε την κυβερνητική συνοχή






Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν η κοινοβουλευτική αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ
Ως μια πολύ δύσκολη πολιτική άσκηση που ενίσχυσε την κυβερνητική συνοχή και σφυρηλάτησε την ενότητα των τριών κυβερνητικών εταίρων, αξιολογείται από το Μέγαρο Μαξίμου η χθεσινή μάχη στη Βουλή και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Το κυβερνητικό σχήμα δοκιμάστηκε αρκετά το προηγούμενο διάστημα, επικρατούσε εσχάτως αίσθηση «ρευστότητας» και έκδηλη ήταν η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου για την τροπή που μπορεί να έπαιρναν τα πράγματα εάν το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για την κυβερνητική τρόικα.

Η υπερψήφιση της πρότασης ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο με την λίστα Λαγκάρντ, με μόνο κατηγορούμενο τον πρώην Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ανακούφισε τους κκ. Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.

Το κυριότερο όμως στοιχείο κατά το πρωθυπουργικό επιτελείο, είναι ότι τα όσα συνέβησαν στη Βουλή, έστω και εάν υπάρχουν πολλές ενστάσεις στην Κ.Ο. της ΝΔ για την ολόθερμη στήριξη στον κ. Βενιζέλο, ανέδειξαν ότι οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν βασικό σκοπό να διαφυλάξουν ως «κόρην οφθαλμού» την κυβερνητική συνεργασία τους και να συνεχίσουν την κοινή τους πορεία, παρά τα όποια εμπόδια και τις διαφορετικές απόψεις που έχουν για σειρά θεμάτων.

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, ήταν η κοινοβουλευτική αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάδειξη, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, της «τυχοδιωκτικής του πολιτικής». Μάλιστα, σημείωναν, ότι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά κυρίως η ίδια η διαδικασία, ανέδειξαν και το στρατηγικό αδιέξοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και ως επιχείρημα προτάσσουν το στοιχείο, ότι στην πιο κρίσιμη κάλπη που αφορούσε τον κ. Βενιζέλο οι παραπεμπτικοί ψήφοι ήταν, τελικά, λιγότερες από το άθροισμα των αντιπολιτευόμενων βουλευτών που ψήφισαν για την παραπομπή ή μη του προέδρου του ΠαΣοΚ.

Συγκεκριμένα, έλεγαν ότι στην κάλπη που αφορούσε τον κ. Βενιζέλο, από τους συνολικά 225 βουλευτές που ψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν 124 ψήφοι υπέρ της παραπομπής, 24 αρνητικές και 2 παρών. «Όχι μόνο δεν κατάφεραν να διασπάσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά δεν έπεισαν ούτε το σύνολο των βουλευτών της αντιπολίτευσης» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.

Ιδιαίτερη σημασία για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης έχει το θετικό πρόσημο που βάζει το πρωθυπουργικό επιτελείο στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, για τον οποίο μιλάνε πολύ θερμά για τη χθεσινή του εμφάνιση έναντι του κ. Αλ. Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι ενίσχυσε την κυβερνητική συνοχή.

Την άποψη που επικρατεί στο σκληρό σύστημα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου δεν ασπάζεται σημαντικό τμήμα της Κ.Ο. της Ν.Δ. που θεωρεί ότι αυτή η ταύτιση με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ δημιουργεί αρνητικά αντανακλαστικά στην κομματική βάση και δεν βοηθάει το κόμμα, ενώ πιστεύουν ότι αυτό θα αποτυπωθεί και δημοσκοπικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου