Αδικη η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ
Την άμεση επανεξέταση του μέτρου περί αυτοφώρου και ποινών φυλάκισης για οφειλέτες και μικροοφειλέτες άνω των 5.000 € «τη στιγμή μάλιστα που πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις έναντι του ελληνικού δημοσίου» όπως αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις διανύουν μία κρίσιμη περίοδο, η οποία έχει οδηγήσει την ελληνική επιχειρηματικότητα σε βαθύ τέλμα. Στον καθημερινό αγώνα για επιβίωση, οι επιχειρήσεις μας έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τα συσσωρευμένα προβλήματα ρευστότητας, μειωμένης ζήτησης, διατήρησης των θέσεων εργασίας, οικονομικών υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, και τη δυσανάλογα σκληρή στάση του ελληνικού Δημοσίου απέναντί τους, με το «πάγωμα» της επιστροφής του ΦΠΑ, αλλά και τη μη ανταπόκριση στα αιτήματα για συμψηφισμό αυτών των ποσών με τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις ή τη μη καταβολή ΦΠΑ για προμήθειες προς το Δημόσιο.
Ως επιστέγασμα όλων αυτών, ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Πραγματικά πρόκειται για ένα μέτρο εξοντωτικό και οικονομικά και κοινωνικά άδικο, δεδομένου ότι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο επιχειρήσεις που οφείλουν στο Δημόσιο π.χ. 10.000 και επιχειρήσεις που οφείλουν 200.000 ευρώ. Τη στιγμή μάλιστα που πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις έναντι του ελληνικού δημοσίου και δεν μπορούν να τις εισπράξουν ούτε να τις συμψηφίσουν, τη στιγμή που το δημόσιο, στενό και ευρύτερο, χρωστάει στις επιχειρήσεις δεκάδες χιλιάδες ευρώ, όμως δεν οδηγείται στο αυτόφωρο κανένας από τους Δημάρχους, Προέδρους Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ., κρατικών επιχειρήσεων κ.λπ. Σαφώς και δε διαφωνεί κανένας με την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά είναι προφανές ότι ο τρόπος που επιλέγεται δεν ενισχύει ούτε το αίσθημα δικαιοσύνης ούτε το αίσθημα ισονομίας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος να βγει η χώρα μας από την κρίση στο μέλλον είναι η ανάπτυξη, είναι η επιχειρηματικότητα και στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα είναι αποκλειστική υπόθεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αυτή τη στιγμή βάλλονται από παντού, αδίκως κατά την αποψή μας, αφού προσπαθούν ταυτόχρονα να επιβιώσουν, να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να αντιμετωπίσουν ένα κράτος που τις αντιμετωπίζει ως «κλέφτες και φοροφυγάδες», τη στιγμή που επίσημα στοιχεία του ίδιου του
Υπουργείου σας καταδεικνύουν το πραγματικό πρόβλημα: Από τα 41,4 δις ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 37 δις αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα και αφού αφαιρεθούν τα νομικά πρόσωπα του δημοσίου και οι αποβιώσαντες ή πτωσεύσαντες, μιλάμε για 10.000 οφειλέτες. Και φυσικά αυτοί οι οφειλέτες οφείλουν πολύ περισσότερα από 5.000 ευρώ ο καθένας στο κράτος! Για να υπάρχει λοιπόν αίσθημα δικαιοσύνης, θεωρούμε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής θα έπρεπε να ξεκινήσει από αυτούς τους οφειλέτες και είμαστε βέβαιοι ότι στη συνέχεια καμία άλλη μικρή επιχείρηση που οφείλει πράγματι στο κράτος, αλλά πολύ μικρότερα ποσά, δε θα θεωρεί άδικη την πιο αυστηρή αντιμετώπιση. Πάντα όμως σε συνδυασμό με αντίστοιχη συνέπεια του κράτους προς τις επιχειρήσεις.
Ευελπιστούμε ότι θα επανεξετάσετε όλα αυτά τα θέματα που σας θέτουμε και ιδιαίτερα το τελευταίο μέτρο περί αυτοφώρου και ποινών φυλάκισης για μικροοφειλέτες και θα αναζητήσετε λύσεις, ώστε να δοθεί μία «χείρα βοηθείας» προς τις ΜΜΕ που καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες επιβίωσης αντί αυτές να οδηγηθούν στο οριστικό κλείσιμο.
Με εκτίμηση,
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Η παραπάνω παρέμβαση κοινοποιήθηκε:
1. Υπουργό Εσωτερικών κ. Δ. Ρέππα
2. Βουλευτές Αρκαδίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου