Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Ύδρευση στο Δήμο Τρίπολης




Βασίλης Γιόκαρης
(Δημ. Σύμβουλος της <<Μαντινειακής Συμπολιτείας>>) 

Σε σχέση με το νερό ύδρευσης, ένα από τα βασικότερα δημόσια αγαθά, καταθέτουμε στη Δημ. Αρχή τις παρακάτω ερωτήσεις και ζητάμε από τον κ. Δήμαρχο ή άλλον αρμόδιο ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου επ΄αυτών .


1. Προγραμματισμός εκ μέρους της Δημ. Αρχής και της ΔΕΥΑΤ και ενημέρωση των δημοτών


Εισήγηση : Την περίοδο του καλοκαιριού αλλά και της ανομβρίας ευρύτερα πολλοί οικισμοί ή και η ίδια η Τρίπολη ή και το Λεβίδι αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια πλέον μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα υδροδότησης. Την τρέχουσα περίοδο και σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε στη Δημοτική Ενότητα Τεγέας και στην Ασσέα της Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου, έως τα τέλη περίπου Ιουλίου τα τοπικά δίκτυα ύδρευσης δεν χορηγούσαν νερό σε καθημερινή βάση. Αντίθετα, τα νοικοκυριά υδροδοτούνταν κάθε 3-5 ημέρες και μάλιστα χωρίς ενημέρωσή τους για τις ώρες χορήγησης νερού. Στη συνέχεια, τα προβλήματα λύθηκαν από τη Δημ. Αρχή και τη ΔΕΥΑΤ.

Ερώτηση : Πως εξελίσσεται έως τώρα κατά τη φετεινή περίοδο ανομβρίας η υδροδότηση συνολικά σε κάθε μία Δημοτική Ενότητα του Δήμου ; Σε πιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η Δημ. Αρχή, ώστε από την επόμενη χρονιά να προγραμματίζει και να ενημερώνει έγκαιρα και αξιόπιστα τους δημότες για τις ημέρες και τις ώρες παροχής νερού ύδρευσης ;



2. Δίκαιη κατανομή νερού ύδρευσης τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς την ποιότητα

Εισήγηση : Έχουμε την εντύπωση ότι η υδροδότηση της Τρίπολης από την αρχή της φετεινής κρίσιμης περιόδου ήταν καθημερινή και με νερό από το Μεθύδριο (ή και την Πιάνα), ενώ στην Τεγέα π.χ. – όπως προανέφερα – κάθε άλλο παρά καθημερινή ή τακτική ήταν έως τα τέλη Ιουλίου. Επιπλέον, από πιες πηγές/γεωτρήσεις, άρα με πια ποιότητα νερών, υδροδοτείται το κάθε χωριό ; Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα δεδομένα κάθε οικισμού (π.χ. κάποιο χωριό έχει δική του πηγή ύδρευσης και μάλιστα με ποιοτικά καλό νερό, ενώ κάποιο άλλο δεν έχει) και κάθε περιοχής, θεωρούμε αυτονόητο ότι η Δημ. Αρχή έχει χρέος να φροντίζει για την κατά το δυνατό δικαιότερη κατανομή νερού ύδρευσης προς όλους τους δημότες της καθώς επίσης και για την τακτική και τεκμηριωμένη ενημέρωσή τους.

Ερώτηση : Πια είναι η θέση της Δημ. Αρχής πάνω στο ζήτημα αυτό ;



3. Συντήρηση Δικτύων, Καθαρισμός Δεξαμενών, Καλλιέργεια Πηγών

Εισήγηση : Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα της ύδρευσης στην Τεγέα στα μέσα Ιουλίου (ο αντιδήμαρχος κ. Ζ. Μπισιούλης είχε καλέσει τοπικούς συμβούλους και τεχνικούς υπαλλήλους σε συζήτηση, λήψη αποφάσεων και ανακοίνωση προγράμματος υδροδότησης). Στην εν λόγω σύσκεψη στην Τεγέα, ο αντιδήμαρχος απάντησε σε ερωτήματα και διαμαρτυρίες τοπικών συμβούλων, ότι λόγω βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης δεν υδροδοτούνταν κατ΄επανάληψη για περισσότερες διαδοχικές ημέρες χωριά της Τεγέας κατά το διάστημα που είχε προηγηθεί.
Δημότης της Ασέας μας είχε ενημερώσει επανειλημμένα από τις αρχές Ιουλίου, ότι το χωριό ταλανίζεται από εκτεταμένες και πολύωρες διακοπές του δικτύου ύδρευσης σε καθημερινή βάση. Μάλιστα για το πρόβλημα αυτό είχε συζητήσει με τον τοπικό σύμβουλο καθώς επίσης και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κ. Κατσαφάνα και τελικά το πρόβλημα λύθηκε κατά τα τέλη Ιουλίου.
Με τα παραπάνω παραδείγματα θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή της Δημ. Αρχής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των συναφών ζητημάτων. Το νερό ύδρευσης αποτελεί βασική ανάγκη και για το λόγο αυτό η Δημ. Αρχή πρέπει να φροντίζει συστηματικά για:
α. Τη συντήρηση των δικτύων
β. Τον έγκαιρο καθαρισμό των δεξαμενών και
γ. Την οικολογικά συμβατή καλλιέργεια των πηγών, από τις οποίες υδρεύονται χωριά του Δήμου και οι οποίες αποτελούν ΄΄χρυσάφι΄΄ για τα χωριά και τον τόπο μας συνολικά,
με τον κατάλληλο σχεδιασμό, την κατάλληλη οργάνωση, με ειδικευμένο προσωπικό καθώς επίσης και με την διάθεση των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων.

Ερώτηση : Σκοπεύει η Δημ. Αρχή, με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της και με τη ΔΕΥΑΤ,  να καταστρώσει ένα σχέδιο για την φροντίδα των υποδομών και των πηγών ύδρευσης, στην υλοποίηση του οποίου μάλιστα να προχωρήσει πριν την έλευση της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου ;



4. Ενημέρωση σχετικά με την αγορά νερού ύδρευσης από ιδιώτη

Εισήγηση : Με την από 2/8/2011 Αίτησή του, την οποία κοινοποιούσε στο Δήμαρχο και στους επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων, ο κ. Επαμεινώνδας Κωνσταντόπουλος (κάτοικος Στενού), απευθύνονταν στη ΔΕΥΑΤ και ζητούσε όπως εξεταστεί η Αίτησή του για πώληση νερού από γεώτρησή του προς το Δήμο Τρίπολης, μέσω ήδη υπάρχουσας δυνατότητας σύνδεσης με τον κεντρικό αγωγό προς τα δημ. διαμερίσματα Τεγέας.
(Από την πλευρά μας εκφράζουμε τη ριζική διαφωνία μας στην εμπορευματοποίηση του βασικού δημόσιου αγαθού που λέγεται νερό ύδρευσης, και )

Ζητάμε να ενημερωθούμε :
α) Έγινε δεκτή η Αίτηση του κ. Επ. Κωνσταντόπουλου ; Χρησιμοποιήθηκε / Χρησιμοποιείται νερό της εν λόγω ή άλλης ιδιωτικής γεώτρησης για την τροφοδοσία του δικτύου ύδρευσης στην Τεγέα ή σε άλλη περιοχή του Δήμου Τρίπολης ;
β) Αν ναι, έχουν γίνει αναλύσεις του νερού της γεώτρησης (χημικές και μικροβιολογικές), των οποίων τα αποτελέσματα να επιτρέπουν τη χρησιμοποίησή του ως νερού ύδρευσης ;
γ) Αν έγινε ή εξακολουθεί να γίνεται χρήση νερού από ιδιωτική/-ές              γεώτρηση/-ήσεις για την τροφοδοσία του δικτύου ύδρευσης στην Τεγέα ή σε άλλη περιοχή του Δήμου Τρίπολης, πιο είναι το οικονομικό κόστος για το Δήμο που ασφαλώς θα μετακυλιθεί στους δημότες;



5. Ενημέρωση σχετικά με το Δίκτυο ύδρευσης από τα νερά του Σάγκα

Εισήγηση : Η προηγούμενη Δημ. Αρχή κατασκεύασε το έργο αυτό. Πληροφορούμαστε ότι το εν λόγω έργο, αφού λειτούργησε για κάποιο διάστημα, τελικά σταμάτησε λόγω απόφασης του ΣτΕ.

Ερώτηση : Ζητάμε όπως το Δ.Σ. και οι δημότες ενημερωθούμε για το τι ακριβώς συμβαίνει καθώς επίσης και για τα μελετητικά, τεχνικά, κατασκευαστικά και οικονομικά στοιχεία του έργου.



6. Ενημέρωση σχετικά με την προς ανάθεση μελέτη για υδροδότηση της Τρίπολης/του Δήμου Τρίπολης από τα νερά στις πηγές του Ελισσώνα στο Μαίναλο.

Εισήγηση : Ο Δήμος Τρίπολης έχει προβεί σε διαγωνισμό για την ανάθεση εκπόνησης μελέτης για υδροδότηση της Τρίπολης/του Δήμου Τρίπολης από τα νερά στις πηγές του Ελισσώνα στο Μαίναλο.

Ερώτηση : Σε πιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία επιλογής μελετητή ; Βασικά τεχνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά στοιχεία της μελέτης και του έργου.



7. Ενημέρωση σχετικά με την ύδρευση στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης

Εισήγηση : Αν είμαστε σωστά ενημερωμένοι, εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης δεν υπάρχει στη ΒΙ.ΠΕ. .

Ερώτηση : Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης καταλήγει στη ΒΙ.ΠΕ. ; Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τον κανονισμό ύδρευσης, ο Δήμος Τρίπολης φέρει (συν-) ευθύνη για την κατασκευή εξωτερικού ή/και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στη ΒΙ.ΠΕ. ;




                                                                      30  Αυγούστου  2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου