Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Το πανηγύρι στην Αράχοβα Γορτυνίας

http://m-diamantopoulou.blogspot.com

Υπάρχουν τόποι στη πατρίδα μας,  όπου παραμένουν μικρές γωνιές λαϊκής παράδοσης ίσως για να κρατούν ισχυρή την πολιτιστική μας ταυτότητα. Το  πανηγύρι σ’ ένα μικρό ορεινό χωριό είναι ένα τέτοιο γεγονός μαζί με τα  χαρακτηριστικά παραδοσιακά του στοιχεία που έρχονται από βάθος χρόνου και αντέχουν στη λαϊκή συνείδηση μέχρι τις μέρες μας.
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 έγινε το πανηγύρι στηνΑράχοβα Γορτυνίας με την ευκαιρία της θρησκευτικής εορτής της Γέννησης της Θεοτόκου. Είναι από τα τελευταία πανηγύρια της καλοκαιρινής περιόδου στη περιοχή και κατέχει ξεχωριστή θέση. 
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, οι προσκυνητές κάθισαν στο περίβολο της εκκλησίας κάτω από τις δροσερές καρυδιές, γεύτηκαν ποικίλες ντόπιες  παραδοσιακές γεύσεις  που ο καθένας καταλάβαινε ότι στη παρασκευή τους συνέβαλε ο εθελοντισμός, απόλαυσαν τοπική παραδοσιακή ορχήστρα, χόρεψαν «ρίχνοντας στα όργανα» γιατί έτσι γινόταν και παλιά. 
Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο έθιμο της κουλούρας, ένα έθιμο που σπάνια το συναντά κανείς πια. Σε περιποιημένο κάνιστρο με ολόλευκο και δαντελένιο πανί εκτέθηκαν στο ενδιαφέρον του κόσμου περίτεχνες κουλούρες στολισμένες με κεντήματα ζύμης και λουλούδια του καλοκαιριού οι οποίες μπήκαν σε κλήρωση προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για τα έξοδα της διοργάνωσης και της εκκλησίας. Ήταν ευχάριστη έκπληξη για όσους δεν το ξέραμε ότι διατηρείται το έθιμο αυτό ακόμα και σήμερα στην Αράχοβα,  με τη μόνη διαφορά ότι τώρα γίνεται με τη διαδικασία της κλήρωσης. 
Παλιότερα στα πανηγύρια ήταν κεντρικό θέμα η δημοπρασία της κουλούρας στους προσκυνητές. Αναλάμβανε ο επίτροπος ή κάποιος άλλος που είχε ικανότητες σ’ αυτό να διαλαλήσει τη κουλούρα, να την παινέψει, να προκαλέσει υποψήφιους για να «την κτυπήσουν» και να επιτύχει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.
Η δημοπρασία αυτή προκαλούσε ευχάριστη ατμόσφαιρα με χαρούμενες φωνές,  άφθονο γέλιο, με φιλοφρονήσεις και πειράγματα ειδικά στους υποψήφιους γαμπρούς για τα οφέλη από πού θα είχαν αν «κτυπούσαν» την κουλούρα. Όποιος είχε κατορθώσει να πάρει τη κουλούρα ανέβαινε κοινωνικά και καμάρωνε.  Ήταν ένα ενδιαφέρον δρώμενο μέσα στο σκηνικό του πανηγυριού.  


Μακάρι οι διοργανωτές του πανηγυριού της Αράχοβας, το εκκλησιαστικό συμβούλιο, ο σύλλογος, ο πρόεδρος του χωριού και όλοι οι κάτοικοι να έχουν το κουράγιο και τη θέληση να διοργανώσουν και του χρόνου το πανηγύρι τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου