Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

10 ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΣ



Η αποτίμηση του έργου κάθε αιρετού οργάνου μετά την ολοκλήρωση ενός χρονικού κύκλου εφαρμογής του είναι επιβεβλημένη δημοκρατική διαδικασία, ώστε με σαφήνεια, τόλμη και διαφάνεια να αποτυπώνεται το στίγμα της πορείας αυτής αλλά και να προσφέρεται άμεσα η αναγκαία εποπτική δυνατότητα αξιολόγησης σε όσους θέλουν να προσεγγίσουν με σοβαρότητα αυτή τη διαδρομή και επιζητούν να αναδείξουν τα ζητήματα ανάπτυξης αλλά και του ρόλου του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη», ως νεοπαγούς θεσμού που διανύει ήδη τα πρώτα βήματα ενηλικίωσής του.

Ταυτόχρονα ένας απολογισμός είναι η καταγραφή των αποτελεσμάτων ενός έργου που πραγματοποιήθηκε σε ένα πεδίο πρωτόγνωρο και συγχρόνως πρωτοδοκιμαζόμενο και αποτελεί τη βάση δεδομένων για κάθε κρίση που οφείλει να γνωρίζει και να συνειδητοποιεί τις υπάρχουσες αλλά και τις εν δυνάμει δυνατότητές της.
Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ.Γιώργος Πουλοκέφαλος χθές βράδυ στην Τρίπολη προχώρησε πολλά βήματα μακρύτερα από τον τυπικό απολογισμό για την λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου.
Κατέθεσε 10 προτάσεις για την αναβάθμιση του οργάνου σε ΠΟΛΙΤΙΚΟ όργανο που θα δώσουν τον βηματισμό σε όλα τα περιφερειακά συμβούλια της χώρας.
Και αν σημαντικότερο είναι ότι πλέον οι παρατάξεις θα έχουν δικά τους γραφεία την έδρα της Πελοποννήσου με γραμματειακή μάλιστα υποστήριξη τα υπόλοιπα θα αναβαθμίσουν πλήρως τον ρόλο του συμβουλίου.
Συγκεκριμένα ο κ.Πουλοκέφαλος πρότεινε:
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΣΥΜ 
  1. Το Προεδρείο του  ΠΕΣΥ   με τους επικεφαλείς των  παρατάξεων  θα συνεδριάζει 1 φορά το μήνα και θα συζητά θέματα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία του Συμβουλίου.
  2. Θα  πρέπει  στα  πλαίσια  αναβάθμισης του ΠΕΣΥ,  κάθε 2ο Συμβούλιο να υπάρχει θέμα στην Η.Δ. που θα αφορά την πολιτική επικαιρότητα της χώρας μα; και του ευρωπαϊκού χώρου όταν  συσχετίζεται   για  την  περιφέρεια   μας.
  3. Δύο (2) ώρες πριν από την  τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα υπάρχει κοινή σύσκεψη του προεδρείου του ΠΕΣΥ με τους επικεφαλής των παρατάξεων και εκεί θα καθορίζεται ποια θέματα   με  επείγοντα  και  μόνον  χαρακτήρα θα τεθούν εκτός Η.Δ.
  4. Κάθε 4 μήνες θα υπάρχει Μίνι απολογισμός στο ΠΕΣΥ για την αξιολόγηση του έργου της Περιφέρειας και του ΠΕΣΥΜ.
  5. Οι  θέσεις των παρατάξεων υπό μορφή Δελτίου Τύπου, μετά από κάθε συνεδρίαση θα συντάσσονται με ευθύνη των παρατάξεων και θα αναρτώνται στην Ιστοσελίδα της Περιφέρειας σε ξεχωριστή στήλη.
  6. Για  θέματα που θα προτείνονται να εισαχθούν στο ΠΕΣΥ από τους περιφερειακούς συμβούλους (πέραν από τη διαδικασία του 1/3  όπως  προβλέπει  ο  κανονισμός ) θα προηγείται συνεννόηση  με τον πρόεδρο 6 μέρες  πριν τη συνεδρίαση αφού  υποβληθούν  εγγράφως και στη συνέχεια σε συνεννόηση   με τον  κ. Περιφερειάρχη θα τίθενται ως  τακτικά   θέματα στην Η.Δ.
  7. Οι επίκαιρες  ερωτήσεις θα απαντώνται γραπτώς κατά την κρίση του κ. Περιφερειάρχη ή των κ.κ.  αρμόδιων  Αντιπεριφερειαρχών.   Όταν  μια  ερώτηση  δεν  απαντηθεί  τότε  αυτομάτως  θα  μετατρέπεται  σε   επερώτηση  και  θα  συζητείται  στο  ΠΕΣΥ   χωρίς γενίκευση της συζήτησης.
  8. Τα ψηφίσματα που θα τίθενται στο σώμα προς έγκριση θα συζητώνται πρώτα στη συνάντηση του προεδρείου με τους επικεφαλής και μετά θα έρχονται στο ΠΕΣΥ.
  9. Δεν  θα επιτρέπονται αναρτήσεις πανό και  καταστάσεις  φωνασκιών και οχλαγωγίας από  τους  ακροατές και  επισκέπτες , στις συνεδριάσεις του ΠΕΣΥ.
  10. Για τους Δημοσιογράφους θα προβλέπεται πάντα ιδιαίτερος χώρος από τον οποίο θα παρακολουθούν τις συνεδριάσεις  χωρίς    να  παρεμβαίνουν  στη  συζήτηση  και  στα  διαλαμβανόμενα  του  Περιφερειακού   Συμβουλίου.
  11. Οι χρόνοι ομιλίας θα περιορίζονται επακριβώς στους χρόνους που προβλέπει ο κανονισμός δηλαδή 5 λεπτά  πυρετολογία  και  2  λεπτά δευτερολογία για τους επικεφαλής και τους εισηγητές, 3 λεπτά για τους περιφερειακούς συμβούλους και επιπλέον ο χρόνος ομιλίας του κ. Περιφερειάρχη θα ορίζεται στα 15 λεπτά.
  12. Τα γραφεία των πολιτικών παρατάξεων  που   έχουν ήδη  ετοιμασθεί, θα είναι στην έδρα της Περιφέρειας (δεν μπορεί να είναι σε 2 η  σε  3  πόλεις) και θα στελεχωθούν  μετά  από  συνεννόηση   για  κοινή  γραμματειακή  υποστήριξη.
Κανένα άλλο περιφερειακό συμβούλιο στην χώρα δεν έχει τόσο ανοικτό και  δημοκρατικό κανονισμό λειτουργείας.Οι προτάσεις αυτές αποδεικνύουν ότι κανείς δεν πρέπει να φοβάται την Δημοκρατία.
Είναι πάντως σημαντική και κρίσιμη  η απόφαση της πλειοψηφίας να δώσει στην αντιπολίτευση,ισότιμο ρόλο και λόγο στην διαχείριση τωνκοινών μας πραγμάτων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ.Δράκος τις υιοθέτησε άμεσα όλες τις προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου