Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Δημητσάνα: Ζωντανό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής


Στην Αρκαδία στη μυθική γη του Πάνα, και στις δασωμένες πλαγιές του Μαινάλου, στην αγκαλιά του ποταμού Λούσιου που στα νερά του λούστηκε ο Δίας, βρίσκεται η ιστορική Δημητσάνα. Στη θέση της αρχαίας Τεύθιδας, η Δημητσάνα, απλώνεται αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω από το φαράγγι του Λούσιου. Είναι ολόκληρη ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με πετρόκτιστα σπίτια, λιθόστρωτα δρομάκια, γεφύρια και νεροτριβές, μπαρουτόμυλους, μουσεία, εκκλησίες και μοναστήρια. Η Δημητσάνα είχε πάντα σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Πελοποννήσου. Στην Επανάσταση του 1821 η προσφορά της ήταν μεγάλη όχι μόνο σε έμψυχο υλικό αλλά και σε
μπαρούτι αφού τροφοδοτούσε το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Επανάστασης. «Μπαρούτι είχαμε έκανε η Δημητσάνα» έλεγε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Στο κεφαλάρι στον Αη-Γιάννη υπήρχαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την κατασκευή μπαρουτόμυλου και εδώ δημιουργήθηκε το 1997 το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.
Αναστηλώθηκαν τα κτίσματα, συντηρήθηκαν οι μηχανισμοί και σήμερα οι επισκέπτες του μουσείου κάνουν ένα υπέροχο ταξίδι στο παρελθόν, ανάμεσα σε νερόμυλους, νεροτριβές, βυρσοδεψεία, ρακοκάζανα και μπαρουτόμυλους. Με αυτό τον τρόπο οι επισκέπτες γνωρίζουν την τεχνολογία με την οποία οι παραδοσιακές κοινότητες κάλυπταν τις ανάγκες τους.
Τα σπίτια της Δημητσάνας είναι λιθόκτιστα, πολυώροφα με ξύλινα μπαλκόνια φτιαγμένα από ντόπιους τεχνίτες σύμφωνα με τη λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Οι εκκλησίες της, άριστα δείγματα κι αυτές παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, δεσπόζουν στο χώρο.
Στη Δημητσάνα επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό, το Εκκλησιαστικό, το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Υδροκίνησης. Περπατήστε στις όχθες του Λούσιου κι επισκεφθείτε τη Μονή Αιμυαλών, και τη Μονή Φιλοσόφου.
Σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ. από τη Δημητσάνα βρίσκεται η Μονή Αιμυαλών που ιδρύθηκε το 1608. Στο εσωτερικό της μονής που είναι μικρό και λιτό, δείτε το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις εικόνες του. Δίπλα στη Μονή βρίσκεται ο ληνός των Κολοκοτροναίων, ένα παραδοσιακό κτίσμα που είχε κατασκευαστεί για να εξυπηρετεί τις εποχικές ανάγκες των καλλιεργητών.
Σε αυτόν τον ληνό βρήκαν τραγικό θάνατο μια ομάδα κλεφτών με επικεφαλής το Γιάννο Κολοκοτρώνη αδελφό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όταν ένα μεγάλο απόσπασμα Τούρκων πολιόρκησε το ληνό.
Στο πιο όμορφο τμήμα του φαραγγιού του Λούσιου σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από τη Δημητσάνα βρίσκονται η παλιά και η νέα Μονή Φιλοσόφου. Στην παλιά Μονή Φιλοσόφου που ιδρύθηκε το 963-967 λέγεται ότι βρισκόταν το Κρυφό Σχολειό. Είναι κτισμένη στην κοιλότητα ενός βράχου και υπήρξε σπουδαίο πνευματικό κέντρο.
Εξακόσια μέτρα πιο κάτω βρίσκεται η νέα Μονή Φιλοσόφου που χτίστηκε το 1691. Οι δύο Μονές συνδέονται με ένα στενό μονοπάτι, το οποίο αφού διασχίσει το Λούσιο οδηγεί στη Μονή Τιμίου Προδρόμου.
Διασχίζοντας με τα πόδια το φαράγγι του ποταμού Λούσιου θα απολαύσετε τη φύση σε όλο της το μεγαλείο και θα συναντήσετε υπέροχα πετρόκτιστα γεφύρια που ενώνουν τις όχθες του.
Επισκεφθείτε επίσης την αρχαία Γόρτυνα και το ενετικό γεφύρι του Λούσιου, το γεφύρι του Κόκορη ή Πολυγένη. Εκεί κοντά, ανάμεσα στις ελιές και δίπλα στο ποτάμι βρίσκεται το ασκληπιείο της Αρχαίας Γόρτυνας μιας πόλης που ήταν κτισμένη στο λόφο που υψώνεται μπροστά σας και η οποία αναφέρεται και από τον Παυσανία.
Στην περιοχή δραστηριοποιούνται διάφορες εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού με τις οποίες μπορείτε να προγραμματίσετε rafting στον ποταμό Λούσιο, trekking στο φαράγγι του Λούσιου διασχίζοντας ένα υπέροχο κατάφυτο μονοπάτι ακούγοντας τους ήχους της φύσης.
Στο γαστρονομικό χάρτη της Δημητσάνας πρωταγωνιστεί ο κόκορας με σπιτικές χυλοπίτες, ενώ θα δοκιμάσετε επίσης και τα κοκκινιστά και λεμονάτα , γίδα βραστή και το παραδοσιακό φαγητό κολοκυθοκορφάδες με χόρτα γιαχνί.
Η ξενοδοχειακή της υποδομή είναι πολύ καλή και σίγουρα η διαμονή σας εκεί θα είναι άνετη και ήρεμη.
Η Δημητσάνα σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει και δεν είναι τυχαίο που συγκαταλέγεται πλέον στους πιο αγαπημένους προορισμούς της Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου