Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Τρία οικόπεδα στην κρίση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για ανέγερση Φυλακών;



Η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων, που καλύπτει ένα μεγάλο σωματειακό χώρο και διοικείται από ένα δραστήριο 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο, είχε και έχει ως σκοπό της ιδρύσεώς της να βοηθήσει και να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την Ανάπτυξη της μάνας γης «Αρκαδίας».
Το δραστήριο αυτό σωματείο έχει παρουσιάσει μεγάλο έργο στην Αρκαδία.

1)   Κράτησε δυναμικά το ιστορικό 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη.
2)   Με δυναμική παρουσίαση στον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, πέτυχε την παραχώρηση του Στρατιωτικού Αεροδρομίου ώστε να λειτουργήσει και σαν Πολιτικό (ανοίξαμε το δρόμο) και σήμερα ο δραστήριος Περιφερειάρχης κ.Πέτρος Τατούλης μάχεται για την πραγματοποίησή του, και πιστεύουμε πως σύντομα θα λειτουργήσει τ΄αεροδρόμιο της Τρίπολης ως πολιτικό.
3)   Σε συνεργασία με το δραστήριο Αντιπεριφερειάρχη κ. Ευάγγελο Γιαννακούρα και με τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Μαντινείας & Κυνουρίας κκ. Αλέξανδρο και Γόρτυνος & Μεγαλουπόλεως κκ Ιερεμία προγραμματίσαμε Πρόγραμμα Θρησκευτικού Τουρισμού, με στόχο να εξελιχθεί στην Αρκαδία μια βαριά Τουριστική Βιομηχανία με σκοπό να εντάξουμε την Αρκαδία στο Πνευματικό Θρησκευτικό Τουρισμό της Ελλάδος. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία 5 (πέντε) Ημερίδες και έτσι θα συνεχίσουμε για να πετύχουμε την Ανάπτυξη της μάνας γης Αρκαδίας.
4)   Πραγματοποιήσαμε δυναμική παρουσίαση στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου Μιλτιάδη και ζητήσαμε οι Φυλακές Πελοποννήσου να γίνουν στην Αρκαδία. Στη συνάντηση που έγινε στις  3/11/2011 ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων κ.Ζαραφέτας είπε στον Υπουργό, μεταξύ των άλλων:
«Κύριε Υπουργέ έχοντας την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης το 1997, όπου αναφέρει ίδρυση Φυλακών στην Αρκαδία, και που ήταν Αίτημα των Αρκαδικών σωματείων. Το αίτημα αυτό έγινε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου κι ενεκρίθη από το Υπουργικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε όπως οι Υπάρχουσες Φυλακές της Τρίπολης μεταστεγαστούν σε νέα κτήρια  και με νέες προδιαγραφές. Αυτά τα ανακοίνωσε ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο των Αρκάδων, που έγινε στην Τρίπολη στις 17 και 18 Μαΐου 1997. Στο Συνέδριο αυτό συμμετείχε ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο καθώς και εκπρόσωποι των Κομμάτων και αποφασίσθηκε το νέο Σωφρονιστικό κατάστημα για την μεταστέγαση των κρατουμένων να γίνει στο συνοικισμό Σιλήμνας και ανετέθη στην κατασκευαστική εταιρία «Θέμις Κατασκευαστική» για έγκριση του οικοπέδου στο οποίο όμως ευρέθησαν Αρχαία ευρήματα αλλά και αντέδρασαν οι κάτοικοι (υπάρχουν μαγνητοσκοπημένες όλες οι εργασίες του συνεδρίου).
Έτσι έγινε χρονοβόρα η εύρεση νέας θέσης οικοπέδου για την ανέγερση Σωφρονιστικού Καταστήματος στην Αρκαδία. Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι σήμερα ο Δήμος Τρίπολης έχει εξασφαλίσει οικοπεδική έκταση του Δημοσίου σε σημείο τέτοιο που θα εξυπηρετεί όλη την Περιφέρεια της Πελοποννήσου και βρίσκεται 40 λεπτά από τη Σπάρτη και την Καλαμάτα.
Η θέση αυτή είναι στην περιοχή Αθήναιο, Τοπικού Διαμερίσματος Πάπαρη, του Δήμου Τρίπολης, κοντά στον Εθνικό δρόμο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας-Σπάρτης με το νέο Εθνικό δίκτυο που κατασκευάζεται στην Πελοπόννησο.».
Ο κ. Υπουργός αφού άκουσε τον πρόεδρο και διάβασε το Υπόμνημα της Πανελλαδικής, τόνισε:
«Όλα αυτά που μου είπατε και το Υπόμνημα που μου καταθέσατε στις 17/10/2011 τα θεωρώ υπαρκτά και βάσιμα και τα οποία θα εξετάσω με τη δέουσα προσοχή, όταν θα έχω χρήματα.
Σας τονίζω ότι δεν απορρίπτω την περιοχή που μου προτείνετε. Θέλω να σας ενημερώσω ότι το έργο αυτό το εντάξαμε σε άλλο φορέα, που έχει χρήματα και περιμένω την έγκριση».
Προ της συναντήσεως με τον Υπουργό ενημερώσαμε τον Αντιπεριφερειάρχη και το Δήμαρχο Τρίπολης, για την πρόταση τοποθεσίας του οικοπέδου. Η απάντησή τους ήταν «ο στόχος σας να είναι οι φυλακές να γίνουν στην Αρκαδία».
Ένα χρόνο μετά ζητήσαμε από το Υπουργείο ενημέρωση για τις Φυλακές Πελοποννήσου, όπου ενημερωθήκαμε για τα προτεινόμενα οικόπεδα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
  • Ο Δήμος Τρίπολης με απόφαση του Δ.Σ. 465/2011 προτείνει Τ.Δ. Πάπαρη Δήμου Βαλτετσίου, εμβαδού 210.247,95 τ.μ.
  • Ο Δήμος Μεγαλόπολης προτείνει περιοχή εκτός ορίων οικισμού Τ.Κ. Τρυποτάμου Δ.Ε. Μεγαλόπολης Δήμου Μεγαλόπολης, με εμβαδόν 109.859,92 τ.μ., που είναι ιδιοκτησία Δ.Ε.Η.
  • Ο Δήμος Μεσσήνης προτρέπει σε απόσπασμα συνεδριάσεως Δ.Σ. 284/2011, όπου αναφέρεται ομόφωνη έγκριση για την ίδρυση δικαστικών φυλακών. Ο χώρος ανέγερσης θα είναι είτε σε δασική έκταση η οποία θα αποχαρακτηρισθεί είτε ιδιωτική έκταση, που θα αγοραστεί από το Δήμο Μεσσηνίας.
Τα τρία αυτά οικόπεδα τίθενται υπό έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου από τα 14 οικόπεδα, που πρότεινε η Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων μετά από τα προαναφερόμενα θα καταθέσει υπόμνημα στο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου δια το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα ζητάει τη θετική γνωμάτευση και την έγκριση όπως το Σωφρονιστικό Κατάστημα Πελοποννήσου κατασκευασθεί στην Αρκαδία, για τους κάτωθι αναφερόμενους λόγους.   
1ον) Διότι στο Δήμο Τρίπολης είναι σε λειτουργία Σωφρονιστικό Κατάστημα προ πολλών ετών και για το οποίο ο Δήμος έχει ζητήσει αρκετά χρόνια πριν την μεταστέγασή του, σε άλλη θέση με καινούριες προδιαγραφές και είχε πάρει την έγκριση του Υπουργείου Δικαιοσύνης τότε.
2ον) Μέχρι σήμερα στην Ελληνική Επικράτεια δεν έχουμε κανένα προηγούμενο ώστε να κλείνουν φυλακές και να μεταφέρονται στον όμορο Νομό.
3ον) Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι φυλακές θα πρέπει να κατασκευαστούν σε πόλη που λειτουργεί Εφετείο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κοζάνη ενέκρινε οι φυλακές να γίνουν στα Γρεβενά και όχι στην Κοζάνη που λειτουργεί Εφετείο, διότι η πόλη των Γρεβενών δεν έχει την ανάπτυξη της Κοζάνης.
Συγκριτικά η Καλαμάτα, που έχει Εφετείο και ζητάει τις φυλακές, είναι μια αναπτυγμένη πόλη, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι διπλάσιο από αυτό των Δημοτών της Τρίπολης. Είναι πόλη αναπτυσσόμενη, που διαθέτει λιμάνι, αεροδρόμιο κ.α., εν συγκρίσει με την ορεινή Τρίπολη, η οποία έχει φθίνουσα οικονομική πορεία.
4ον) Σήμερα με το νέο αυτοκινητόδρομο οι φυλακές Τριπόλεως από το Εφετείο Καλαμάτας είναι πιο κοντά απ’ ότι είναι ο Κορυδαλλός από τη Σχολή Ευελπίδων.
5ον) Θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της η Περιφέρεια, ότι με τη σημερινή κρίση το οικόπεδο που θα ανεγερθεί το Σωφρονιστικό Κατάστημα θα πρέπει να έχει το λιγότερο κόστος άρα τα οικόπεδα που διαθέτει η Αρκαδία είναι σε χώρους του Δημοσίου ενώ αντίθετα της Καλαμάτας θα αγοραστούν από το Δήμο.
6ον) Το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να λάβει υπ΄όψιν ότι το προτεινόμενο οικόπεδο Πάπαρη-Αθήναιο είναι: (α) κοντά στο Θεραπευτήριο Ψυχικών Νοσημάτων, (β) κοντά στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, (γ) εφαπτόμενο στον οδικό άξονα Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας-Σπάρτης.   
8ον) Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν πρέπει να αγνοήσει τις δύο θετικές γνωματεύσεις των τέως Υπουργών αείμνηστου Βαγγέλη Γιαννόπουλου και του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
Η Υπεύθυνη Δημ. Σχέσεων
ΡΑΒΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου