Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

Ο "συνωστισμός" ξαναγίνεται διωγμός


Με απόφαση του υπουργού Παιδείας Γεώργιου Μπαμπινιώτη αλλάζει το βιβλίο της Ιστορίας που θα διδάσκεται στην ΣΤ' Δημοτικού. 
Το βιβλίο της κ. Ρεπούση που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς παρουσίαζε τη σφαγή των Ελλήνων και την καταστροφή της Σμύρνης ως "συνωστισμό" στο λιμάνι της αντικαθίσταται από νέο βιβλίο.

"Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα...".  ανέφερε χαρακτηριστικά το επίμαχο βιβλίο. 
Η αναφορά αυτή, όπως και άλλες στο βιβλίο της Μαρίας Ρεπούση, έχουν προκαλέσει οργή και αγανάκτηση. 
Κι αυτό διότι η κυρία Ρεπούση, υποψήφια βουλευτής με το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς στις 6 Μαϊου, επέμενε να μην αλλάζει την άποψη που με το έτσι θέλω προσπαθούσε να επιβάλλει σε δεκάδες χιλιάδες μαθητές, παρά το γεγονός ότι δεν στηριζόταν σε κανένα ιστορικό γεγονός.
Αυτό που η επικεφαλής των συγγραφέων του παλαιού βιβλίου της ιστορίας αντιμετώπιζε σαν "συνωστισμό" ήταν η τεράστια σφαγή των Ελλήνων της Σμύρνης. Ήταν η μετατροπή μιας πόλης κόσμημα που είχαν χτίσει οι Έλληνες σε τέφρα από τους Νεότουρκους του Κεμάλ.
 
Το νέο βιβλίο Ιστορίας που θα διδάσκεται από την επόμενη σχολική χρονιά στους μαθητές της Στ' Δημοτικού, έχει τίτλο «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου», και έχει γραφτεί από τους καθηγητές Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ι.Κολιόπουλο, Ιακ.Μηχαηλίδη και τους εκπαιδευτικούς Χ.Μηνάογλου και Αθ.Καλιανιώτη.
 
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής και την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή του σε σχολεία, το νέο βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού πήρε την έγκριση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο -πριν αυτό καταργηθεί- το οποίο εισηγήθηκε την εκτύπωση και αποστολή του στα δημοτικά σχολεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου