Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο




Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών υπό την Προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη και τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΥΠΕΚΑ, υπηρεσιακών παραγόντων και Δημάρχων από τη Πελοπόννησο.
Συγκεκριμένα, από πλευράς Δημάρχων συμμετείχε ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Τρίπολης και Πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου κ. Σμυρνιώτης Ιωάννης, ο Δήμαρχος Κορινθίων και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ κ. Πνευματικός Αλέξανδρος και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Καμίζης Δημήτριος.
Από πλευράς Υπουργού έγινε ενημέρωση ότι ορίσθηκε επισπεύδων Υπουργός στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων κ. Καλαφάτης Σταύρος, αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΚΑ.
Από πλευράς Δημάρχων κατατέθηκε πρόταση για την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που αποτελείται από τα εξής σημεία:
1.       Δεν γίνεται αποδεκτή η διαδικασία της δεματοποίησης γιατί έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όπως αυτό αποδεικνύεται από τη συγκέντρωση δεμάτων στο Κρανίδι, στην Πύλο, αλλά σε άλλες περιοχές εκτός Περιφέρειας, όπως ο Αλφειός και το Αίγιο.
2.      Η μέθοδος της κομποστοποίησης - ανακύκλωσης, προτείνεται ως η προσφορότερη λύση μέχρι την τελική διαχείριση και μάλιστα  επιβάλλεται να γίνεται σε επίπεδο του Νομού.
3.      Ως προς τη χωροθέτηση των μηχανημάτων (κομποστοποιητής, ΚΔΑΥ,  δεματοποιητής) σε επίπεδο Νομού επιβάλλεται να αξιοποιηθούν οι χώροι των ΧΑΔΑ, ή χώροι ώριμοι μελετητικά, ή ενδεχομένως κατάλληλοι χώροι που θα ενοικιασθούν.
4.       Επιβάλλεται να υπάρξει ανοχή στη λειτουργία των ΧΑΔΑ για μερικούς μήνες, σε συνεννόηση με την Ε.Ε. μέχρι να λειτουργήσει ενδιάμεση λύση.
Ο Υπουργός δεσμεύθηκε για τη μελέτη όλων αυτών των προτάσεων και ύστερα από συνεννόηση με τον κ. Καλαφάτη Σταύρο , την επόμενη Παρασκευή το πρωί θα γίνει μεγάλη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ υπό την Προεδρία του επισπεύδοντος Υπουργού κ. Καλαφάτη Σταύρου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων Δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου  και του Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου κ. Μανώλη Αγγελάκα, ώστε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να δοθεί λύση στο πλέον δύσκολο πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.





Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου

Παναγιώτης Νίκας
Δήμαρχος Καλαμάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου