Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Συνάντηση Σμυρνιώτη για τα σκουπίδια


Συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ του Δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη και των δημάρχων της Πελοποννήσου μελών της εκτελεστικής επιτροπής του ΦΟΔΣΑ με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Καλαφάτη για το μείζον θέμα των απορριμμάτων.
Ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση δήλωσε:

«Υπήρξε μια συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ Σταύρο Καλαφάτη στην οποία συμμετείχε όλη η εκτελεστική επιτροπή του ΦΟΔΣΑ, δηλαδή επτά δήμαρχοι της Πελοποννήσου ,ο κ. Καμιζής που αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα με το θέμα των απορριμμάτων στο Δήμο του , η κα. Νικολάκου με τον κ. Μπούκλη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο υπεύθυνος της διαχειριστικής αρχής του ΕΠΠΕΡΑΑ και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Τέθηκε επί τάπητος το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως και  η πορεία του Διεθνούς Διαγωνισμού. Εμείς βάλαμε το φλέγον θέμα το οποίο έχει να κάνει με το τι γίνεται σε αυτό το μεταβατικό διάστημα.
Η πρόταση η δική μας είναι απολύτως συγκεκριμένη, είναι αυτή η πρόταση που και στην Τρίπολη έχουμε συναποφασίσει και αναζητούμε τρόπους και διαδικασίες υλοποίησης. Δηλαδή η πρόταση που καταθέσαμε στον Υπουργό Εσωτερικών στον κ. Στυλιανίδη και πάλι στον κ. Καλαφάτη, είναι να γίνεται μηχανική διαλογή των απορριμμάτων μετά να προχωρούμε σε κομποστοποίηση του οργανικού υπολείμματος και μετά να δεματοποιούμε  ένα υπόλειμμα το οποίο θα χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη, ένα απενεργοποιημένο από αέρια κλπ υπόλειμμα.
Αυτή η πρόταση μπορεί να κατατεθεί από το ΦΟΔΣΑ και έτσι συμφωνήσαμε όχι μόνο ανά Δήμο , ανά περιφερειακή ενότητα καταρχήν ή όπως μπορεί γεωγραφικά και με βάση τους χώρους που υπάρχουν ,να τοποθετηθεί ώστε να είναι μια πρόταση που πιθανώς να μπορέσει να μπει και στην ολοκληρωμένη διαχείριση σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας. 
Συνεπώς καταλήξαμε ότι την επόμενη εβδομάδα εμείς δίνουμε συγκεκριμένη πρόταση για χώρους ώστε να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία που ειδικά στην Τρίπολη την έχουμε αποφασίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Βέβαια τέθηκαν και κάποια τεχνικά θέματα , γιατί χρειάζεται ένας εξοπλισμός, πέρα των υφιστάμενων δεματοποιητών και ανατέθηκε και στους υπηρεσιακούς παράγοντες να διερευνήσουμε πως αυτός ο εξοπλισμός μπορεί γρήγορα να αποκτηθεί από τους Δήμους είτε με μίσθωση , είτε με κάποια άλλη διαδικασία. Μείναμε σύμφωνοι ότι την επόμενη εβδομάδα  θα κάνουμε την τελική μας πρόταση όσον αφορά τους χώρους.
Το άλλο θέμα που τέθηκε είναι οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, αδειοδοτήσεων εγκαταστάσεων ώστε  να προχωρήσουν γρήγορα και για αυτό αυτό το λόγο ήταν παρών και ο νέος Γενικός Γραμματέας κ. Μανώλης Αγγελάκας ως έχων την ευθύνη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος .
Στην Τρίπολη ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει επιλεγεί με τη συνεργασία μας με το ΤΕΙ Κρήτης είναι η πιο φιλική στο περιβάλλον πρόταση διαχείρισης και θα μπει σε εφαρμογή αμέσως μετά την περιβαλλοντική μελέτη που συντάσσεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Στόχος μας είναι να γίνει μια διαχείριση ολοκληρωμένη ώστε να μένει ένα σχετικά μικρό υπόλειμμα και να είναι περιβαλλοντικά άρτια για να μην δημιουργούνται επιπτώσεις σε κανέναν. Δεν θέλουμε νέα χωματερή στο Δήμο μας και αυτό επιδιώκουμε με την πρόταση μας , είμαστε λοιπόν μέσα στον περιφερειακό σχεδιασμό και  με ευθύνη όχι των Δήμων , σε καμία περίπτωση , δεν έχουμε καθυστερήσει .
Οι προσπάθειες  συνεχίζονται . Εμένα με ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής  του πολίτη και ένας τρόπος διαχείρισης περιβαλλοντικά ορθός και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος .
Εμείς θα συνεχίσουμε με αυτά τα μέσα και τις δυνατότητες που έχουμε, να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να φεύγουν τα σκουπίδια από την πόρτα του πολίτη και ζητάμε να ξαναστηρίξουμε την ανακύκλωση .
Ζητώ λοιπόν την υπομονή όλων των συνδημοτών μας .Θεωρώ ότι στους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε τη λύση για την οποία αγωνιζόμαστε και την οποία επιθυμούμε.

                                                         Η Υπεύθυνη Τύπου

                                                         Φαίη Πετράκη
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου