Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ανάπτυξη διμερών σχέσεων και συνεργασιών μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του κρατιδίου του Έσσεν της Γερμανίας



Με σκοπό την ανάπτυξη διμερών σχέσεων και συνεργασιών μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του κρατιδίου του Έσσεν της Γερμανίας, επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών του Έσσεν κ. Heinz Zielinski και ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εταιρικού Αθλητισμού κ. Musa Lami, συνοδευόμενοι από τον κ. Σπύρο Καραβούλη, πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Τουρισμού του Λουτρακίου.
Ο κ. Zielinski στάθηκε ιδιαίτερα στην εξωστρέφεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ιδίως στην άποψη του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου των Περιφερειών στην Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι η ιδέα που θα πρέπει να διαπνέει την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι η συνεργασία σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, με τις εθνικές κυβερνήσεις να διαμορφώνουν τις βασικές αρχές του πλαισίου συνεργασίας.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού ευχαρίστησε τον κ. Zielinski για την επίσκεψή του, τόνισε ότι εξαρχής η Περιφέρεια Πελοποννήσου κινήθηκε προς την κατεύθυνση συνεργασίας με Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία της με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Πέραν τούτου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεργάζεται και με περιφέρειες από το Μεσογειακό χώρο, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας την ιδιαίτερα πλεονεκτική στρατηγική της θέση, αλλά και το εξαιρετικά πλούσιο πολιτιστικό της απόθεμα.
Ο κ. Τατούλης, αναφερόμενος στο πολιτικό ζήτημα της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε την ειδοποιό διαφορά των περιφερειών και των κεντρικών κυβερνήσεων:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την κρίση χρέους, αλλά πρωτίστως το ζήτημα της πολιτικής κατεύθυνσής της. Η επόμενη μέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ευρώπη των Περιφερειών, οι οποίες θα την βγάλουν με επιθετική πολιτική από την κρίση, ενώ αντίθετα οι κεντρικές κυβερνήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν για πολλά χρόνια τα τεράστια δημοσιονομικά ζητήματα».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στάθηκε ιδιαίτερα και στην «ψευδή εικόνα», όπως χαρακτήρισε, της σύγκρουσης των Ελλήνων πολιτών με τη Γερμανία, την οποία απέδωσε στις αδυναμίες των πολιτικών, «που δημιουργούν ως άλλοθι ένα πλασματικό πεδίο σύγκρουσης».
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση της συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το κρατίδιο του Έσσεν, με αναφορά συγκεκριμένα και συμπαγή σχέδια, αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους τομείς του θεματικού τουρισμού και του αθλητισμού, όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου με συντονισμένες ενέργειες αναβιώνει αγώνες – σύμβολα της πολιτιστικής της παράδοσης και της ιστορίας της, όπως τα Νέμεια, τα Λύκεια και τα Ίσθμια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου