Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Λυκουρέντζος: Δεν ακρωτηριάζουμε το ΕΣΥ με τις ενοποιήσεις κλινικών νοσοκομείων


Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, παραχώρησε σήμερα εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως ραδιοφωνικό και απόρρητο» στο NETradio.
Κατά τη διάρκειά της αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες ενοποιήσεις  κλινικών νοσοκομείων, επισημαίνοντας ότι «δεν ακρωτηριάζουμε με αυτή τη διαδικασία το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν εμποδίζουμε την
άνετη και άμεση πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αξιοποιούμε καλύτερα τις υφιστάμενες υποδομές. Είχαμε ένα σύστημα το οποίο έχει αναπτυχθεί με έναν τρόπο που προκαλεί σπατάλη πόρων, σπατάλη του ανθρώπινου δυναμικού και τελικά δεν προσφέρουμε  τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες».
Μάλιστα τόνισε εμφατικά ότι «Δεν κλείνουμε κανένα νοσοκομείο, ή στη Μεσσηνία για τη Κυπαρισσία. Τα νοσοκομεία ως νομικά πρόσωπα πήραν το όνομα του Νομού κάθε Περιφέρειας, για παράδειγμα «Νοσοκομείο Κεφαλονιάς», αλλά οι νοσοκομειακές μονάδες κάτω από αυτή τη διοίκηση παραμένουν και λειτουργούν. Μπαίνουν δηλαδή κάτω από κοινή διοίκηση και ορισμένες κλινικές συνενώνονται, αλλά στο εσωτερικό των νοσοκομειακών μονάδων», ενώ διασαφήνισε πως «Η μεταφορά των κλινικών που έγινε στην Αθήνα σε σχέση με τα παλιά θεραπευτήρια του ΙΚΑ, έγινε διότι διαθέτουμε καλύτερες υποδομές σε άλλα γειτονικά νοσοκομεία.
Παραδείγματος χάρη, το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» στη Κηφισιά, είναι  ένα νοσοκομείο το οποίο διαθέτει αρίστη ξενοδοχειακή, επιτρέψτε μου  την έκφραση, υποδομή. Είναι ένα σύγχρονο από πλευράς τεχνολογικού εξοπλισμού νοσοκομείο και χρειάζεται να αναπτύξουμε εκεί κλίνες. Δηλαδή, να λύσουμε κάποιες παρεξηγήσεις. Ούτε κλίνες περιορίζουμε, ούτε γιατρούς διώχνουμε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ούτε εργαζομένους. Όλοι έχουν τη  θέση τους και απλά αλλάζουν κάποια δεδομένα.
Στη συνέχεια ο κ. Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στους διοικητικούς υπαλλήλους του  Υπουργείου Υγείας οι οποίοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, δηλώνοντας την πεποίθησή  του ότι «θα τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις διότι τα κενά στον διοικητικό τομέα της υγείας είναι πολύ σημαντικά. Και συνεργαζόμαστε με τον κύριο Μανιτάκη για να εξεύρουμε την καλύτερη δυνατή λύση και κυρίως να ενισχύσουμε τις νοσοκομειακές μας μονάδες».
Ο κ. Υπουργός τοποθετήθηκε και για την κυβερνητική προσπάθεια στο σύνολό της, δηλώνοντας ότι «Η Κυβέρνηση δίνει μάχη για τη καθημερινότητα κάτω από αντίξοες συνθήκες και οι πολίτες βιώνουν μία εποχή με τραυματικές εμπειρίες, καταστάσεις στη καθημερινότητά τους στη ζωή τους.
Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Πρέπει να περάσουμε αυτή τη δύσκολη εποχή, με θυσίες, με κόπους και πρέπει να επιτύχει το πρόγραμμα του 2013 και 2014, διότι αν δεν επιτύχει, όλοι αυτοί οι κόποι, όλες αυτές οι θυσίες θα πάνε χαμένες και για να επιτύχει το πρόγραμμα, δεν εξαρτάται από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς μόνο, εξαρτάται από όλους.
Από τη συμπεριφορά, από τη στάση του καθενός. Εάν αντί να βλάπτουμε με τη στάση μας το δημόσιο συμφέρον, το υπερασπιζόμαστε και ενισχύουμε με τις αποφάσεις μας τη κοινωνική συνοχή, πιστεύω ότι στο τέλος του προγράμματος θα είναι πραγματικά η αισιόδοξη προοπτική, γεγονός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου