Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Η ανακύκλωση δεν είναι μόδα, αλλά στάση ζωής!




Σε μία εποχή που το περιβάλλον απειλείται και ο πλανήτης κινδυνεύει καθημερινά όλο και περισσότερο, η ευαισθητοποίηση για την προστασία του οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα και ευθύνη όλων μας! Το μόνο που χρειάζεται είναι η καλή θέληση και διάθεση για άμεση προσφορά. Η ανακύκλωση είναι ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος για να συνεισφέρει ενεργά ο κάθε πολίτης με ένα αποτελεσματικό τρόπο στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων – αποβλήτων, μειώνοντας έτσι τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πετάμε εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών. Τα απόβλητα συσκευασίας αποτελούν το 20% του βάρους και το 40% του όγκου των στερεών αποβλήτων. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των απορριμμάτων που πετάμε είναι ανακυκλώσιμο. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι μπορούμε να δώσουμε ζωή στα σκουπίδια!



ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ;

Εάν επομένως επιθυμούμε ένα καλύτερο μέλλον πρέπει να κινητοποιηθούμε προκειμένου να προστατέψουμε το περιβάλλον που χρειάζεται τη φροντίδα μας. Όταν πετάτε σκουπίδια, σκεφτείτε. Διαχωρίστε τα υλικά και ανακυκλώστε τοποθετώντας τα σωστά στους μπλε κάδους ανακύκλωσης που υπάρχουν στις γειτονιές.

Οι μπλε κάδοι είναι «έτοιμοι» να υποδεχτούν:




Ø Χαρτί - χάρτινες συσκευασίες: χαρτοκιβώτια, χαρτοσακούλες, χάρτινες συσκευασίες tetrapak από γάλα – χυμούς, εφημερίδες – περιοδικά – τετράδια, φάκελοι, κόλλες χαρτί κτλ

Ø Γυαλί – γυάλινες συσκευασίες: μπουκάλια από αλκοολούχα ποτά, ποτήρια, βαζάκια από τρόφιμα – αρώματα – φάρμακα κτλ

Ø Αλουμίνιο – λευκοσίδηρος: κουτάκια αναψυκτικών – μπύρας, κουτιά από κονσέρβες, κουτιά από καφέ – τοματοπολτό – λάδι, αλουμινένια ταψάκια μιας χρήσης, κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κτλ

Ø Πλαστικά - πλαστικές συσκευασίες: κρεμάστρες, μπουκάλια από νερό, συσκευασίες από κρέμες – απορρυπαντικά – σαμπουάν – αφρόλουτρα – αποσμητικά – οδοντόκρεμες, πλαστικά παιχνίδια κτλ



Για να γίνει περισσότερο επιτυχής και αποτελεσματική η συμβολή όλων μας στην καθημερινή διαδικασία της ανακύκλωσης, δεν πρέπει μόνο να περιοριστούμε στο διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών από τα υπόλοιπα κοινά απορρίμματα, αλλά ταυτόχρονα να ακολουθήσουμε μια σειρά απλών συμβουλών – οδηγιών:



1. Αδειάζουμε εντελώς ή ξεπλένουμε τις συσκευασίες από τα υπολείμματα. Για παράδειγμα, δεν πετάμε βρεγμένες ή λερωμένες χάρτινες συσκευασίες.

2. Τσακίζουμε, διπλώνουμε ή συμπιέζουμε όσες συσκευασίες μπορούμε.

3. Δεν πετάμε στους μπλε κάδους τα ανακυκλώσιμα υλικά δεμένα σε σακούλες. Τα ρίχνουμε χύμα, για να είναι εύκολος ο διαχωρισμός τους.

4. Δεν ρίχνουμε επικίνδυνα ή ακατάλληλα αντικείμενα στους μπλε κάδους, όπως σπασμένα γυαλιά ή υπολείμματα τροφών. Οι μπλε κάδοι είναι «αφιλόξενοι» σε οικοδομικά υλικά, ξύλα ή κλαδιά δέντρων, ρούχα – παπούτσια.

5. Η ανακύκλωση μπαταριών, λαμπτήρων, οικιακών μικροσυσκευών, μελανιών και ελαίων γίνεται σε ειδικούς κάδους με σχετική σήμανση και όχι στους μπλε κάδους.



Ας μην ξεχνάμε ότι ακολουθώντας αυτές τις χρήσιμες συμβουλές στην καθημερινή μας ζωή, συμμετέχουμε στη σωστή εφαρμογή της ανακύκλωσης και εξασφαλίζουμε με έναν απλό τρόπο ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Επιλέγοντας να ανακυκλώνουμε συστηματικά, δίνουμε ανάσα ζωής στον πλανήτη!





Ομάδα ευαισθητοποίησης - ενημέρωσης για την ανακύκλωση Δήμου Τρίπολης

Μάλλιου Γεωργία – Νταφαλιάς Ευστάθιος – Παπαγεωργίου Αναστασία – Πετροπούλου Νίκη

Υπεύθυνη Τομέα Παρέμβασης:

Πετρούλα Τρουπή, Αν. Προϊσταμένη Δ/νσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Δήμου Τρίπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου