Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Φυσικό αέριο vs πετρέλαιο: Σημειώσατε 1


Πέτρος Αποστολίδης

Λύση στην περίπλοκη εξίσωση του φετινού χειμώνα, αυτή της θέρμανσης, βρίσκουν οι Έλληνες καταναλωτές στο φυσικό αέριο.
Σε μια εξαιρετικά δύσκολη για τον Έλληνα συγκυρία, το φυσικό αέριο στην Αττική αναδεικνύεται φθηνότερο έναντι του πετρελαίου θέρμανσης κατά 39% (σύμφωνα με το μέσο όρο των τιμών των δύο καυσίμων για το  τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012).
Την ανάσα στους Έλληνες καταναλωτές προσφέρει το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου δεν συνδέεται πλέον με τη τιμή του πετρέλαιου θέρμανσης στην ελληνική αγορά.
Έτσι οι αυξήσεις
και οι φόροι στο πετρέλαιο δεν επηρεάζουν την τιμή του αερίου, το οποίο ενισχύεται ακόμη περισσότερο στη συνείδηση των καταναλωτών ως η οικονομική και αποτελεσματική επιλογή διεξόδου από την αναγκαιότητα του πανάκριβου πετρελαίου.

Οι καταναλωτές φαίνεται πως έχουν πλέον εμπεδώσει τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι η ζήτηση χτυπάει κόκκινο. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2012 (οπότε και ξεκινάει η αναζήτηση για λύσεις θέρμανσης) ήταν υπερδιπλάσια (128%) σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ για το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΑ, τα νέα συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 50% στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση που έχουν και τις μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες.

Η ψήφος εμπιστοσύνης που δίνουν οι Αθηναίοι καταναλωτές στο φυσικό αέριο, εκτός από το δεδομένο οικονομικό όφελος, έχει και άλλη μία εξήγηση: είναι σαφώς φιλικότερο για το περιβάλλον σε σχέση με τους ρύπους από την καύση πετρελαίου αφού με το φυσικό αέριο επιτυγχάνεται μείωση εκπομπών CO2. Εκτιμάται ότι 210.000 τόνοι CO2 είναι η ετήσια εξοικονόμηση από τη χρήση φ.α. ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η διαφορά εκπομπών μιας τυπικής κεντρικής θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο αντιστοιχεί όσο ένα αυτοκίνητο σε κυκλοφορία 41.000 χλμ. ετησίως! Το φυσικό αέριο, ωστόσο, αποδεικνύεται φιλικότερο ακόμα και από τις εναλλακτικές κι επίκαιρες μορφές ενέργειας όπως η καύση βιομάζας. Πρόσφατη έρευνα της γ.γ. βιομηχανίας έκρινε ακατάλληλο το 60% των συσκευών εναλλακτικής θέρμανσης. Έτσι, το φυσικό αέριο αποτελεί την καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά από τις ανανεώσιμες μορφές. Μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς ότι το φυσικό αέριο είναι καθαρό και πρακτικά δεν εκπέμπει αιθάλη και αιωρούμενα σωματίδια τότε καταλήγει σίγουρα στο συμπέρασμα ότι η επιλογή του είναι μονόδρομος για την επίλυση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που απασχολεί έντονα την πολιτεία σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου