Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

Η πανήγυρις του Αγίου Μάρκου Πελάγους ΜαντινείαςΜε λαμπρότητα πανηγύρισε η μικρή Ενορία του Πελάγους κοντά στην Τρίπολη τη μνήμη του αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, σήμερα Τετάρτη 25 Απριλίου 2012.
Στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό τελέστηκε χθες, Τρίτη 24 Απριλίου, στις 6.30  το απόγευμα, ο πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο μετείχαν Ιερείς από τη γύρω περιοχή και από την πόλη της Τριπόλεως. Προΐστατo και κήρυξε τον θείο λόγο ο Αρχιμανδρίτης π. Βενέδικτος Καρύδης.

Στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία της πανηγύρεως προΐστατo σήμερα, Τετάρτη 25 Απριλίου, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ο οποίος στο τέλος της Θ. Λειτουργίας απευθύνθηκε με θερμούς λόγους προς τους πιστούς. Μαζί με το αντίδωρο διένειμε ως ευλογία κόκκινα πασχαλινά αυγά. Μετείχαν επίσης ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως και άλλοι Ιερείς από την Τρίπολη και τη γύρω περιοχή.
Στην πανήγυρη προσήλθαν πολλοί πιστοί, όχι μόνο από την ενορία, αλλά από την Τρίπολη και τα γύρω χωριά, και άλλοι καταγόμενοι από το Πέλαγος, που διαμένουν είτε στην Τρίπολη, είτε στην Αθήνα, είτε αλλού. Επίσης, προσήλθαν στις ιερές Ακολουθίες εκπρόσωποι των αρχών του Νομού, επίσημοι και υποψήφιοι Βουλευτές - πολιτευτές.
Ο Ενοριακός Ναός του Πελάγους έιναι αφιερωμένος στον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο, που, όπως είναι γνωστό, ελάχιστοι Ναοί στον Ελλαδικό χώρο είναι αφιερωμένοι στον μεγάλο αυτό Απόστολο και Ευαγγελιστή της Εκκλησίας μας. Είναι γνωστό, ότι ο Άγιος Μάρκος τιμάται ιδιαίτερα από τους Παπικούς στη Βενετία, όπου υπάρχει περικαλέστατος Ναός του, με ιερά κειμήλια.  Στον Ορθόδοξο χώρο τιμάται ιδιαίτερα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αφού είναι ο ιδρυτής της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Έτσι, η τιμή του Άγιου Μάρκου στην περιοχή μας προσλαμβάνει ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα.


Τό Συναξάριο του Αγίου
Ο πανεύφημος Απόστολος Μάρκος εκήρυξε τον Χριστό σε όλη την Αιγύπτο, τη Λιβύη, τη Βαρβαρική και την Πεντάπολη, στην εποχή του Τιβερίου Καίσαρος. Έγραψε δε και το άγιο Ευαγγέλιο, που φέρει το ονομά του, εξηγώντας σ' αυτό τη διδασκαλία του αγίου Πέτρου του Αποστόλου. Όταν πήγε στην Κυρήνη της Πενταπόλεως επιτέλεσε πολλά θαύματα. Μετέπειτα ήλθε στην Αλεξάνδρεια, και από εκεί στην Πεντάπολη, επιτελώντας παντού θαυματουργίες, και κατακοσμώντας τις Εκκλησίες του Χριστού με χειροτονίες Επισκόπων και άλλων κληρικών. Έπειτα ήρθε πάλι στην Αλεξάνδρεια, όπου κοντά στη θάλασσα του Βουκόλου βρήκε κάποιους Χριστιανούς και έμμεινε μαζί τους ευαγγελιζόμενος και κηρύττων τον λόγο του Θεού. Εκεί τον βρήκαν κάποιοι προσκυνητές των ειδώλων, οι οποίοι, μη υποφέροντας να βλέπουν την πίστη του Χριστού να αυξάνεται, τον έδεσαν με σχοινιά και τον περιέφεραν στους δρόμους. Οι σάρκες του ξεσκίζονταν στις πέτρες και έπεφταν κάτω, ενώ το αίμα του πότιζε τη γη. Έπειτα τον έβαλαν στη φυλακή, όπου του εμφανίσθηκε ο Κύριος, και του φανέρωσε την δόξα την οποία έμελλε να λάβει. Την επόμενη μέρα τον έδεσαν πάλι και τον έσερναν στις πλατείες, όπου σπαρασσόμενος και συνθλιβόμενος στις πέτρες παρέθεσε το  πνεύμα του στον Θεό.

                                                                                                                                   + Ιερεύς Σωτήριος Αθανασούλιας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου