Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΟΙ:ΠΡΟΣ «ΜΟΝΤΕΛΟ ΙΤΑΛΙΑΣ» ΜΕΣΩ (ΜΗ) ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣΌταν ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε μιλήσει για εξορθολογισμό των δαπανών στους ΟΤΑ και για Δίκτυο κοινωνικής πολιτικής μέσω των δήμων. Το ζήτημα πλέον είναι εάν και για τους ίδιους τους δήμους θα χρειαστεί ένα άλλο...δίκτυοκοινωνικής πολιτικής-αρωγής, καθώς με τους κατά 30% μειωμένους ΚΑΠ Αυγούστου (96.050.000 ευρώ έναντι 135 εκατ. τον Ιούλιο) ελέω... προνοιακών επιδομάτων είναι αμφίβολο εάν μέχρι το τέλος θα «ζουν» και δε θα έχουν κηρύξει «εσω-δημοτική» χρεοκοπία -κατά το πρότυπο των ιταλικών δήμων- τόσο οι ίδιοι ως Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και πολλές υπηρεσίες τους που λειτουργούν υπέρ των πολιτών. Το μόνο σίγουρο είναι, όπως επισημαίνουν με δηλώσεις τους στηνaftodioikisi.gr και αυτοδιοικητικοί όλων των παρατάξεων της ΚΕΔΕ, ότι δε θα μπορούν να πληρώσουν μισθούς και υποχρεώσεις.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου (ΝΔ), αφού σημειώνει πως «οι δήμοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε εξαθλίωση, σε ευτελισμό και σε αναστολή πάρα πολλών λειτουργιών τους», σημειώνει με έντονο ύφος πως «το άθλιο φαινόμενο, η κεντρική εξουσία να εισπράττει για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αποδίδει θεσμοθετημένους πόρους που προβλέπονται και από το Σύνταγμα και από τον κοινό νομοθέτη, όταν θέλει, με όποιον τρόπο θέλει και σε όποιο ύψος θέλει η κεντρική εξουσία, πρέπει να σταματήσει».
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Λεβαδέων, πρόεδρος Θεσμών & Ισότητας της ΚΕΔΕ Νίκος Παπαγγελής τονίζει ότι περίμεναν από το φθινόπωρο τα λουκέτα στους δήμους, «αλλά τελικά -καθώς φαίνεται- θα αρχίσουν από τον Αύγουστο». Υπογραμμίζει, δε, πως με το συγκεκριμένο ποσό πολλοί δήμοι θα κλείσουν, ενώ δε θα μπορούν να καταβάλλουν μισθοδοσία.
Μια άλλη διάσταση στο θέμα δίνει ο τέως δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Καισαριανής και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο δ.σ. της ΚΕΔΕ Σπύρος Τσόκας, ο οποίος τονίζει με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα πως -πέραν της «έκρηξης» στο τέλος Αυγούστου με τα πολλά λουκέτα- «με δεδομένους τους πάρα πολύ μειωμένους ΚΑΠ Αυγούστου, δεν μπορεί να γίνει και τίποτε άλλο στους δήμους, όπως, για παράδειγμα το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας που τινάζεται "στον αέρα"».
Εν αναμονή αντιδράσεων δημάρχων
Με δεδομένη, λοιπόν, αυτήν την κατάσταση που αναμένεται να δημιουργηθεί στους δήμους, την αρνητική κατάσταση, με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη αντίδραση των δημάρχων, πολλώ δε μάλλον όταν δύο αιρετοί, κατά την επίσκεψη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στη ΚΕΔΕ- ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης και η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου είχαν προειδοποιήσει με...λίστα παραιτήσεων από το Σεπτέμβριο.
«Έτσι όπως είναι η κατάσταση, να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μαζικές παραιτήσεις δημάρχων στις αρχές του φθινοπώρου», είχε πει τότε ο Απ. Κοιμήσης. «Πολλοί δήμαρχοι αναφέρουν τον τελευταίο καιρό στις συζητήσεις τους το ενδεχόμενο παραίτησης», είχε σημειώσει από την πλευρά της η Χ. Ουσουλτζόγλου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης:
Να σταματήσει το «άθλιο φαινόμενο» η Πολιτεία
να εισπράττει πόρων για λογαριασμό των δήμων
Με αυτές τις πολιτικές που ξεκίνησαν σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνεχίζονται με κατηφορικό σε βάρος του θεσμού ρυθμό, οι δήμοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε εξαθλίωση, σε ευτελισμό και σε αναστολή πάρα πολλών λειτουργιών τους. Ουσιαστικά, πρόκειται για λειτουργίες τις οποίες ασκούν υπέρ των πολιτών και για λογαριασμό του κράτους (κοινωνικο-προνοιακές δομές κτλ.). Το φαινόμενο, το άθλιο φαινόμενο, η κεντρική εξουσία να εισπράττει για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αποδίδει θεσμοθετημένους πόρους που προβλέπονται και από το Σύνταγμα και από τον κοινό νομοθέτη, όταν θέλει, με όποιον τρόπο θέλει και σε όποιο ύψος θέλει η κεντρική εξουσία, πρέπει να σταματήσει.
Νίκος Παπαγγελής, δήμαρχος Λεβαδέων:
Λουκέτα στους δήμους από τον ΑύγουστοΛέγαμε ότι από το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν τα λουκέτα στους δήμους, αλλά τελικά -καθώς φαίνεται- θα αρχίσουν από τον Αύγουστο. Πολλοί δήμοι δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, και με δεδομένο το μείον 30% που δίδεται, όσοι είναι στο όριο θα κλείσουν, θα «κολλήσουν», δε θα έχουν να πληρώσουν μισθούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου